Skocz do zawartości
IGNORED

giganty SANSUI

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

Ocasek, 19 Gru 2009, 22:45

>To co śmierdzi to elektrolit z kondensatorów.

To by oznaczalo, ze sa uszkodzone i wyciekaja... Czyli zle. Ale dziwne, bo ostatnio elektronik gdy go czyscil i konserwowal nic nie wspominal, ze kondesnatory sa do wymiany. Zreszta mam wrazenie, ze powoli ten zapach znika w miare sluchania.

Czyli co - mam sie martwic?

Powrót po dłuższej przerwie...

Przypomnialo mi sie jeszcze: czy ktos ma moze instrukcje obslugi do au-717/710? Albo innych modeli z tej serii?

Po drugie: jaki jest pre gramofonowe w au-710? Chodzi mi o to, czy stosowac trzeba wkladki MM czy MC tez mozna? Nie mam o tym pojecia, swiat muzy analogowej odkrywam dopiero, i takie naszly mnie refleksje. W tej chwili mam gemini pdt6000.

• 2 tygodnie później...

Ponawiam pyanie o instrukcję obsługi do au 717 / 710 - jeśli ktoś ma byłbym wdzięczny.

Właściwie to chodzi mi w pierwszej kolejności o uzyskanie odpowiedzi na pytanie o filtry. We wzmaku dostępne są filtry:

1) high pass filter 10 kHz

2) low pass filter 16Hz

3) tone defeat.

Czy mógłby ktoś objasnić co one 'robią', jak wpływają na dźwięk? Na razie mam je wyłączone, ale chciałbym zrozumieć o co w nich chodzi. Czy one po prostu odcinają pasmo poniżej/powyżej danej częstotliwości? Jeśli tak, to w jakim celu ich używać, skoro zubożają pasmo?

Z góry dzieki za objasnienia.

Ponawiam pyanie o instrukcję obsługi do au 717 / 710 - jeśli ktoś ma byłbym wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spróbuj tu.

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Znalazłem bardzo fajno stronę o Sansui.

Ukryta Zawartość

Jest tam dużo skanów folderów, schematów i zdjęć Sansui.

Ja zostałem fanem tej marki :)

Pozdro

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przemo-Kielce to Ty lyknales AU-X 701 z Allegro? W Twoim systemie widze mnostwo ciekawych elementow: tuner Kenwood KT 7020 (moze tez sobie go kupie), decki: Kenwood KX 1100 HX (tego mam i bardzo go polubilem), Pioneer CT-S 910 (myslalem o nim zanim kupilem KX 9010 a potem KX 1100 HX) i Sony TC-K 555 ESII (szkoda ze nie 777 ES bo to bylby Twoj najlepszy deck ale i tak jest bardzo dobrze). Zanim kupilem Sansui posiadalem wzmak Sony TA-F 555 ES (katalogowy odpowiednik topowych integr 7xx i 8xx ES). Mozna sie bardzo zdziwic co potrafi ten piec. Pozdrawiam noworocznie. R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Powiedzmy ze w jakims sensie zblizony do mojego:) Wiec chyba wiem o czym mowisz:) Swoje Sansui jesli zamienie to moze na inne Sansui z lat 90-tych a moze nie - zobaczymy. Na razie jest to staly element systemu podobnie jak zrodlo i deck. Tuner byc moze zmienie a kolumny na pewno tyle ze jakos mi sie nie spieszy:)

Przemo-Kielce, 30 Gru 2009, 17:57

>Znalazłem bardzo fajno stronę o Sansui.

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Jest tam dużo skanów folderów, schematów i zdjęć Sansui.

>

>Ja zostałem fanem tej marki :)

>

>Pozdro

Bardzo fajna strona - dzięki Przemo! Poczytałem o au-517 i już jestem mądrzejszy, bo au-717 to mocniejszy bliźniak.

Z ciekawostek dowiedzialem się np. że pre-phono działa tu w klasie A - być może to obecnie standard, ale znowu pewności co do tego nie mam. Swoją drogą pytałem w innym watku jak ocenić jakość pre-gramofonowego? jak oceniacie je we wzmakach Sansui?

A to powinno być wklejone gdzieś z dedykacją dla xyz i muls'a (vide pierwsze akapity).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) images/Literature/Integrated%20Amplifiers/AU-819/AU819c.jpg

Choć i tak uznaliby, że to marketingowy bełkot, bo oni inżyniery są i wiedzą swoje.

Discomaniac dzięki za objaśnienie, tak przypuszczałem w sumie...

A co z następującymi przyciskami:

Treble: 6kHz/3kHz

Bass: 400Hz/200Hz

znajdują się one przy pokrętłach equalizera basu i tonów wysokich.

Ło co chodzi? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przemo-Kielce, 30 Gru 2009, 17:57

Sansui.

>

>Ja zostałem fanem tej marki :)

>

No to witaj w klubie.. ;-) Choć faktycznie Sansui nie ma swojego klubu w zakładce.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tu Was Panowie zaskoczę ale mimo wielu podobieństw to jednak 701 mocno ustępuje 901 i nie chodzi tu tylko o XLR-y ... Tak czy siak 701 prezentuje dźwięk jakościowo porównywalny z Sonówką np 870 ES i mówię to z pełną odpowiedzialnością ! Mało tego pod wieloma względami wolę Sansui i to głównie ze względu na neutralność dźwięku po horyzont ! 901 jest bardziej nazwijmy to "wypasioną" lepsze kondy , więcej wzbogaceń większe filtrowanie bardziej dopieszczone elementy w torze no i tranzystory Sanken LAPT C3519 oraz A1386 w 701 są nieco słabsze mocowo A1303 i C3284 różnic jest bez liku no ale i cenowo była między nimi znacząca różnica. Jedno ale od razu po zakupie warto przyjrzeć mu się w środku - stare kondensatory nippona serii NS-I oraz AWD mimo że świetne lubiały wylewać po tylu latach. Warto też sprawdzić czy są oryginalne tranzystory - 99 % przypadków to niestety złomiki po nieudolnych naprawach. Oryginalne Sankeny to niełatwa zdobycz (chodzi o serie z lat 07Y, 2DY, 33Y. Na rynku jest masa podróbek ! Czasem uda się zdobyć komplet ale na bank nie będzie kosztował kilka złotych tak jak oferty na allegro ... np. w pewnej polskiej firmie która jest w stanie sprowadzić oryginały jedna sztuka to koszt w granicach 75 zł; ... nie mówię, ze nie da się taniej ale to dobra przestroga dla tych co kupują na allegro za kilka złotych i to jeszcze póżniejsze wersje P ... No chyba, że sprzedawcy robią to charytatywnie więc pełen szacunek dla nich !

discomaniac71, 30 Gru 2009, 19:52

>

Ukryta Zawartość

Dzięki discomaniac, ale na tej stronce zauważyłem błąd odnośnie klasyfikacji mojego modelu au-710, który był odpowiednikiem japońskim wersji międzynarodowej ozn. jako au-717; do tego chyba specyfikacja jest niedokładna (dla au-717), gdyż autor pisze o paśmie przenoszenie 20-20 000 Hz, podczas gdy na stronce podrzuconej przez Przemo podawane jest pasmo 0 - 200 000 Hz.

PS.

Moim marzeniem jest zestawić kiedyć topowe klocki sansui au-20000 z jakimiś klasycznymi Infinity... Ech.

Ukryta Zawartość

czubsi, 30 Gru 2009, 21:39

tare kondensatory nippona serii NS-I oraz AWD mimo że świetne lubiały wylewać po tylu

>latach.

Czubsi, a czy taki 'wylany' kondek śmierdzi jakoś specyficznie? Bo być może to jest przyczyna zapachu 'lekarstw' wydobywającego się z mojego wzmaka na początku po zakupie...? W tej chwili wyczuwalny jest ten zapach tylko z bliska, i jest znacznie mniej intensywny, ale nadal gdzieś tam się ciągnie jak ten przysłowiowy smród po gaciach ;-) Elektronik w serwisie nic nie mówił, że któryś kondek wylał (mam nadzieję, że w ogóle otworzył wzmaka do tego czyszczenia... cholera, a może nie i w ogóle tego nie zauważył..? Już kurde paranoi można dostać jak człowiek w elektronice zielony i sam podstawowcy spraw nie potrafi naprawić...)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

romek mylisz pojęcia . 20-20000 to pasmo słyszalne i dla niego podaje się wiekszość parametrów wzmacniacza. Jego mozliwości przepustowe są jednak wieksze co podaje druga wartość jednak należy to traktować bardziej jako ciekawostkę niż konkretną daną. W zasadzie to trudno sobie wyobrazić wzmacniacz który nie przenosi całego pasma słyszalnego. Zauważ, ze zniekształcenia, moc, dynamikę podaje się dla pasma 20-20000 gdyż własnie to jest istotne. Często podaje sie też te wartości dla 1khz - ale w zupełnie innym celu ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

smród lekarstw to poddanie starych elektrolitów napięciu ... Podejrzewam, ze wzmacniacz długo stał nieużywany. Napisz czy masz wrażenie jakby wzmacniacz lepiej (klarowniej , przejrzyściej i energiczniej) zaczynał grać po około 15-20 minutach po włączeniu ???

czubsi, 30 Gru 2009, 21:47

>romek mylisz pojęcia . 20-20000 to pasmo słyszalne i dla niego podaje się wiekszość parametrów

>wzmacniacza. Jego mozliwości przepustowe są jednak wieksze co podaje druga wartość jednak należy to

>traktować bardziej jako ciekawostkę niż konkretną daną. W zasadzie to trudno sobie wyobrazić

>wzmacniacz który nie przenosi całego pasma słyszalnego. Zauważ, ze zniekształcenia, moc, dynamikę

>podaje się dla pasma 20-20000 gdyż własnie to jest istotne. Często podaje sie też te wartości dla

>1khz - ale w zupełnie innym celu ...

Czubsi, zdaję sobie sprawę, że to raczej ciekawostka, bo nie wiem czy 200 000 hz to nietoperze słyszą :-) choć faktycznie jako lajkonik najpewniej coś pogmatwałem. W każdym bądź razie w broszurze o au-517 pisano, że przenosi takie pasmo przy minimalnych zniekształceniach. Dzięki za sprostowanie!

czubsi, 30 Gru 2009, 21:49

>smród lekarstw to poddanie starych elektrolitów napięciu ... Podejrzewam, ze wzmacniacz długo stał

>nieużywany. Napisz czy masz wrażenie jakby wzmacniacz lepiej (klarowniej , przejrzyściej i

>energiczniej) zaczynał grać po około 15-20 minutach po włączeniu ???

Posłucham go pod tym kątem, ale raczej nie zauważyłem podobnego zjawiska. Jutro gdy ostygnie to od rana go posłucham pod tym kątem, bo teraz non-stop gra.

Faktycznie możliwe, że dlugo stał nieużywany, a teraz na rozruchu coś tam się ulatnia. mam tylko nadzieje, że jednak wszystkie te kondensatory są sprawne i szczelne.

Rozumiem, że jeśli faktycznie po 15-20 min zaczynał by grac lepiej, to znak, że cosik jest nie tak...?

Pozdrowionka noworoczne!

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ano to znak, ze z pojemnością kondensatorów już nie jest najlepiej i elktrolit nieco podsechł ... Efekt wypełniania i zwiększania pojemności wraz z rozgrzaniem wzmacniacza co daje efekt soniczny to jeden z najlepszych tego przykładów. Ja także pozdrawiam na ten Nowy Rok i życzę samych pozytywnych wrażeń audio (i nietylko) !

Jedyne co dotychczas zauważyłem, to przy włączaniu dioda power miga przez dokładnie 9 sekund, po czym następuje jej ustabilizowanie i lekkie pyknięcie, ale to w samym wzmaku, a nie w kolumnach. Przypuszczam więc, że to zdrowy objaw i że kondensatory się 'napełniają' albo cos w tym rodzaju.

Tu jest identyczna do kupienia na razie taniej:

Ukryta Zawartość

lub tu:

Ukryta Zawartość

A tu gość z NY sprzedaje kilka niezłych perełek, ale coś ma ze sprzedażą problemy bo wiszą już dość długo.

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marzenie, zarówno au-11000 jak i pozostałe końcówki zaprezentowane przez Przemo...

Tak sobie obiecuję, że jak w przyszłym roku pojadę do stanów w odwiedziny, to sobie kupię kilka klocków i wyśle... Marzy mi się zestawić jakiś topowy model sansui lub macintosha ze starym infinity. Wysokie klocki sansui łącznie z au-20000 są czasem na ebay.de, ale osiągają b. wysokie ceny (choć sa tego warte).

Panowie, zgodnie z zaleceniami Czubsiego z wcześniejszych wpisów w tym wątku i zgodnie z metodą pokazaną przez Kubedesa w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (strona chyba 186) dokonałem pomiarów prądów spoczynkowych w moim au-710. Niestety pomiaru dokonałem jakieś 15 min. od uruchomienia wzmaka. Wynik:

kanał lewy: 0,5 mV

kanał prawy: 18,6 mV

I teraz pytanie, czy to są wartości ok/akceptowalne, czy należy myśleć o regulacji tych prądów? Czy taka różnica może być słyszalna jako degradacja dźwięku? Zgodnie z podanym przez Kubedesa linkiem do wątku w Audiokarma, gdzie gościu opisuje technikę tego pomiaru wartości od do 15mV = b. dobrze, a 15-15mV = akceptowalnie. Biorąc pod uwagę kanał prawy będący prawie na pograniczu b. dobrze/akceptowalnie to chyba dobry wynik jak na 30 letni wzmak...?

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Jeden pomiar za dużo nie mówi. Rozgrzanie wzmacniacza ma największe znaczenie dla prądów tranzystorów. Napisz jaki to był pomiar.

1) volume min HOT/COLD , lewy/prawy kanał

2) volume max (odłączone inne urządzenia i kolumny) HOT/COLD , lewy/prawy kanał

3) volume min HOT/GND , lewy/prawy kanał

"Rozjechanie" duże nie jest ale jeden kanał ma prawo grać ciszej. Idealnie jest gdy w ustawieniu

1) wartości są bliskie 0 i po przekręceniu na wolume max poz. 2) te wartości nadal są bliskie 0. Producent podaje dopuszczalne wartości tolerancji ale wartości na obu kanałach powinny być zbliżone.

Nie wiem czy tak jest we wszystkich konstrukcjach ale w Sansui które ustawiałem zawsze dokładne ustawienie odzwierciedlało się w największym stopniu na punktowości i energii basu, delikatności i filigranowości wysokich tonów, precyzji na scenie no i równowagi kanałów. Skala jest spokojnie zauważalna nawet przy rozjazdach typu 20 mV ...

Ech....

Ukryta Zawartość

lub:

Ukryta Zawartość

Całkiem normalne ceny nawet.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.