Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica 2,5 drogi - co w niej nie tak?

Tomek Skura

Rekomendowane odpowiedzi

Większość i pozostałości to mam raczej w piwnicy niż w domu ;) Tych akurat VIF WO nie mam. W czasach ich popularności nie podchodził mi cenowo - bo dźwiękowo jak najbardziej (ich ceny przekraczały 400 złotych).

Doświadczyłem natomiast kilku kopułek VIFy i Seasa (od razu zaznaczam że nie tych aluminiowych bo jeszcze wtedy to były mało dostępne modele u krajowych dystrybutorów).

VIFy WO natomiast słuchałem w ESA. Jak dla mnie bardzo eteryczny głośnik, bez papierowej maniery, delikatny ze szczegółami. ESA pakowała go w bardzo duże obudowy, możliwe że w mniejszych zyskuje na motoryczności.

Słuchałem ostatnio tych Ostinato2 w wersji z małym revelatorem(2905/9700) na górze i naprawde fajny dźwięk.

No dobra, nie bedziemy tu kryptoreklamy robić ;)

Pozdrawiam

D25AG to nie glosnik, ktory mozna tak sobie teoretycznie uciac. Wszystkie opinie o tym glosniku jakie znalazlem zawieraly stwierdzenie, ze bez systemu pomiarowego nie da jej sie poprawnie zestroic. Ja zaryzykowalbym filtr 4,7uF i 0,33mH oraz l-pad 1,5/8,2-10ohm. Gdyby sie darla za mocno to kondensator zmniejszylbym do 3.9uF i zwiekszylbym wartosc R2 lpada do zadawalajacego efektu. Jednakze nie traktuj tego jako pewnik. Tak sobie gdybam nauczony doswiadczeniem;). Twoj filtr ma ta wlasciwosc, ze mocno obnizyl efektywnosc glosnika i mysle, ze teraz brak powietrza w dzwieku. Wysokotonowka gra raczej srodkiem pasma, co powoduje syczenie. Daj jej poprostu pograc i nie staraj sie jej za wszelka cene ujazmic obnizajac efektywnosc. Z tymi glosnikami, efektywnosc zestawu powinna byc gdzies na poziomie 88-89dB.

Tomek Skura - jeśli założysz w model filtr 2-rzędu to zobaczysz że powoduje on podniesienie charakterystyki tuż przed wejściem w pasmo zaporowe. Zmieniając wartość kondensatora przesuwasz to podniesienie charakterystyki ku wyższym lub niższym częstotliwościom. Dodając do kondensatora rezystor z kolei możesz nieco osłabiać to podbicie zbliżając charakterystykę wypadkową głośnika z filtrem do takiej jak sobie założyłeś. To nie jest modelowa linearyzacja impedancji - chodziło o założone ukształtowanie stromości filtrów by uzyskać płaską charakterystykę wypadkową głośnika za filtrem.

Raczej pomysł nie jest oryginalny - czytałem o takim odstrajaniu filtrów 2-rzedu przy pomocy rezystora – również tu na forum.

Czy ktoś zechciałby zinterpretować wykres on-axis?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.