Skocz do zawartości
IGNORED

wyjście audio 5.1 analogowe

abrikos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiem, że zajmujecie się na tym forum głównie sprzętem z wyższej półki, ale jeśli zechcecie mi pomóc z moim dużo tańszym problemem to będę BARDZO wdzięczny.

Szukałem długo odtw.DVD z wyjściem 5.1 analog ( pioneera, panasa S49 albo S52 itp.) bo posiadam zestaw głośników 5.1 z subwooferem ze wzmacniaczem ( i jedynym mozliwym podłączeniem poprzez chinche 5.1). Ale większość sprzedawców twierdzi ( i chyba słusznie), że takie wyjście na nic się zda bez amplitunera. Nie chcę mieć w pokoju wielkiego pudła, które ma moc wyjściową więcej niż moje głosniki.

Dlatego szukam jakiegos amplitunera z dostępnych w sprzedaży zestawów kina domowego. Większość tego typu amplitunerów nie posiada wyjścia audio 5.1 na chinche. Znalazłem jak dotąd tylko Philipsa LX600, ale Philipsy ( z tego co zaobserwowałem w wypowiedziach) to tandeta..

Jeśli ktoś z Was zna jakiś inny amplitunerek, który przedewszystkim posiada wyjście audio 5.1, tuner radiowy, a może nawet wbudowany odtwarzacz DVD z DivX( ale to nie jest wcale konieczne) to BARDZO PROSZĘ o podanie namiarów na taki sprzęt!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33050-wyj%C5%9Bcie-audio-51-analogowe/

"posiadam zestaw głośników 5.1 z subwooferem ze wzmacniaczem"

Ten wzmacniacz napędza tylko subwoofer, czy także pozostałe głośniki? Czy posiadasz regulację głośności na cały zestaw? I czy możesz regulować dodatkowo głośności poszczególnych kanałów?

"Ale większość sprzedawców twierdzi ( i chyba słusznie), że takie wyjście na nic się zda bez amplitunera."

Jeśli na moje dwa pierwsze pytanie odpowiedź brzmi "tak", to sprzedawcy absolutnie nie mają racji. I spokojnie możesz podłączyć odtwarzacz DVD z wyjściem analogowym 5.1 pod ten zestaw. I będzie wszystko w porządku. Sam tak zaczynałem, a mianowicie DVD z dekoderami podłączone pod aktywny zestaw komputerowy Creative.

P.S. Moim zdaniem nie ma się sensu w tym momencie bawić się jakimiś amplitunerami. Byłbyś bowiem zmuszony skorzystać z urządzeń zawierających pełny zestaw wyjść pre-out. A to rozwiązanie spotyka się głównie w wyższych i droższych modelach. Czyli byłby to absolutnie przerost formy nad treścią.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

do abrikos

>posiadam zestaw głośników 5.1 z subwooferem ze wzmacniaczem ( i jedynym mozliwym podłączeniem poprzez chinche 5.1)

jeżeli rzeczywiście to jedyny sposób połączenia i ten zestwa ma wbudowany wzmacniacz to amplitunera nie potrzebujesz

"Ten wzmacniacz napędza tylko subwoofer, czy także pozostałe głośniki? Czy posiadasz regulację głośności na cały zestaw? I czy możesz regulować dodatkowo głośności poszczególnych kanałów?"

Z pilota mogę zarówno regulować głośność całego zestawu, jak i poszczególnych kanałów( przód, tył, center i sub).

Dziękuję Wam za odpowiedż ( 'NEDJ" i "PREZES")!

Nawet nie wiecie ile to ja juz "fachowych" porad nasłuchałem się w sklepach.

Nie wem teraz tylko jaki model DVD wybrać z 5.1 analog, z DVD-Audio, DiviX (i nie chodzi w tym przypadku o wygodę obsługi, ale o stosunkową jakość odtwarzania) i oczywiście odpowiednimi dekoderami? Moglibyście polecić jakiś przyzwoity odtwarzacz?

pozdrawiam

Czesc Abrikos,

Zadales pytanie jakie DVD zeby gralo divex i inne formaty.

Chcialbym zwrocic uwage na "Oppo DV-970HD $150 US". Jest to odbiornik ktorY gra wszystko wlacznie z SACD i DVDAudio. Za pieniadze ktore placisz poprostu bomba.

Jest o tym odbiorniku bardzo duzy artykol w "Steorehile" w numerze May 2007. Tylko same pochwaly.

Nie wiem czy mozna go kupic w Europie, jezeli nie to szukaj cos podobnego.

Ten model odtwarzacza, niestety, nie jest dostępny nawet na stronie producenta. Możliwe, że jest dobry, ale w Polsce raczej nieosiągalny:( Próbowałem poszukać tu i tam i nic mi się nie udało.

No szkoda, ale masz przyklad ze za nie duze pieniadze mozna wyjac cos dobrego. Szukaj a znajdziesz. Jezeli zlapiesz takie cacko to bedziesz mogl uslyszec to o czym bardzo wielu nie ma pojecia. Czsto rozmawiam z kolegami i staram sie wytlumaczyc co to znaczy analogowe wyjscie i co to jest SACD, a oni patrza na mnie jak na UFO. Tak ze jeszcze raz powodzenia.

Abricos, mam dobra wiadomosc ale nie w 100%. Zadzwonilem do sprzedawcy w Toronto. Powiedzial ze power supply automatycznie przelacza sie na 230V, (jeden problem z glowy). Nastepnie powiedzial ze wysle za granice jezeli bedzie mial gwarantowane pieniadze, mysle ze certifikowany czek albo maney order powinno zalatwic sprawe, (drugi problem z glowy). Zostaje chyba najwiekszy problem to region czytania "1", niestety nie wiem jak to przeskoczyc. Oto polaczenia i linki zeby sie wiecej dowiedziec.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym musze Ci powiedziec ze pare lat temu kupilem tani DVD Panasonika ktory mial tez analogowe wyjscia.

Kluczem jest - patrz czy odtwarzacz gra SACD, jezeli tak to musi miec te wyjscia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do krzysiek_s

nie wiem skąd wynajdujesz takie szalone propozycje, zakładając że kolega nawet przebrnie przez zakup w Toronto i zgodzi się do tych 150$ dopłacić kolejne 100$ kosztów transportu , ubezpieczenia oraz przelewu i przyjmijmy że oleje wszystkie płyty dvd dostępne w polsce na rzecz zupełnie niedostępnych w polsce płyt region 1 tylko po co ?

na naszym rynku jest do kupienia conajmiej kilkanascie odtwarzaczy z wyjsciami analogowymi 5.1 , co więcej może jgdzies trafi np samsunga hd 950 i będize miał SACD i DVD-audio bez żadnych problemów.

kluczem wcale nie jest SACD bo i bez sacd jest w diabły odtwarzaczy z wyjściem analogowy, szczególnie wśród najtańszych

Prezes 2005,

bardzo swietnie ze sie odezwales ze swoimi slowami krytyki do osoby ktora sie stara pomoc. Przede wszystkim probowalem dac przyklad ze mozna znalesc niedrogi uniwersalny odtwarzacz. Poczytaj troche o tym odtwarzaczu to sie przekonasz dlaczego dalem jego jako przyklad, a nie Panasonika.

Posłuchałem Waszych opiniii i popełnim ostatecznie błąd...

Zdecydowałem się na zakup kina domowego o którym wspomniałem w pierwszym poście( cena niezwykle okazyjna - 455zł za amplituner, głośniki i DVD - całość w sklepie przekroczyłaby 1500zł.)

Problem pojawił sie dopiero kiedy rozpakowałem i przyjrzałem się tylnemu panelowi amplitunera. Żeby podłączyć głośniki niezbędne jest wyjście, a tam było wejście:( Jak mogłem tego wcześniej nie sprawdzić??! Sprzęt oczywiście w 100% sprawny, ale niesmak pozostał. Musiałem pozbyć się mojego drewnianego subwoofera na rzecz srebrnego pudła Philips i podłączyć wszystkie moje wcześniejsze satelity.

Teraz zamierzam albo odsprzedać swój nabytek albo zakupić równie ciekawy drewniany sub bez wzmaka, który kolorystecznie i estetycznie wpisałby się w mój pokój.

Pozdrawiam

do abrikos

Coś kolaga pitoli, mnie się wydaje że opinii nie posłuchałeś. Potwierdziliśmy ci że amplitunera nie potrzebujesz a jedynie dvd z wyjściami analogowymi, nawet to sam napisałeś, po czym zrobiłeś coś zupełnie innego i nie bardzo rozumiem dlaczego.

Miałeś zestaw z wbudowanym wzmacniaczem, potrzebowałeś do niego tylko źródła sygnału jakim jest odtwarzacz dvd - wydawało mi się że to zrozumiałeś a tu ciach, dokupiłeś kolejny wzmaniacz, masz szczeście że nie spaliłeś tych swoich kolumienek bo jak znam życie nawet nie spradziłeś czy można je podpiąć do amplitunera.

Zaś co się tyczy wyjść w amplitunerze to po co ci one w nim ? amplituner służy do tego samogo co robi wzmacniacz wbudowany w twój zestaw.

Gdybyś kupił amplituner z wyjściami 5.1 bo takowe są i podpioł pod te wyjścia swój zestaw to było by to zupełnie idiotyczne bo: miałbyś amplituner z wbudowanym wzmacniaczem z którego być nie korzytał bo działał by ten wbudowany w twój zestaw.

Podsumowując -kup mante czy inny odtwarzacz dvd za 150-200 zł , wybierz taki który ma wyjścia analogowe (te tańsze własnie mają) i podepnij do swojego zestawu - o reszcie kombinajci zapomnij !!!!

Oczywiście, że Manty czy inne DVD za 100-200zł nie kupię z dóch powodów:

1) obciach

2) w większości nie posiadaja żadnych dekoderów, nawet jeżeli jest wyrażnie napisane, że posiadają.

Zanim zdecydowałem się na zakup Philipsa przebadałem parę DVD od znajomych z wyjściem 5.1 w tym przedziale cenowym, kótry mi polecasz. W każdym z nich był problem z głośnikami. A to sub nie chodzi, a to centralny sygnał nie podaje...

Moc wyjściowa ampli jest podobna do mocy moich głośników więc raczej nie zanosi się na spaleni satelitów.

Ale problem mam z sygnałem na tylny lewy kanał - dżwięk jest słyszalny, ale bardzo słaby przez co traci się efekt przestrzenny:(

Może ktoś wie jak temu zaradzić? czy jest to do naprawienia czy lepiej pozbyć sie aparatury i zapomniec o problemie?

Dziękuję za zainteresowanie moim postem. Wasze wskazówki są dla mnie bardzo ważne( chociaż, wiem, że moje działania tego nie podwierdzają..)

Pozdrawiam

do abrikos

>Oczywiście, że Manty czy inne DVD za 100-200zł nie kupię z dóch powodów:

>1) obciach

nie gniewaj się ale zestaw twoich głośników to właśnie ta klasa

>Zanim zdecydowałem się na zakup Philipsa przebadałem parę DVD od znajomych z wyjściem 5.1 w tym

>przedziale cenowym, kótry mi polecasz. W każdym z nich był problem z głośnikami. A to sub nie

>chodzi, a to centralny sygnał nie podaje...

w takim razie winy szukałbym w głośnikach, jeszcze nie słyszałem że był tego typu problem z większą ilością odtwarzaczy

>Moc wyjściowa ampli jest podobna do mocy moich głośników więc raczej nie zanosi się na spaleni

>satelitów.

w to nie uwierzę, a jak z impedancją ???

>Ale problem mam z sygnałem na tylny lewy kanał - dżwięk jest słyszalny, ale bardzo słaby przez co

>traci się efekt przestrzenny:(

albo strzelony jeden z kanałów wzmacniacza albo coś wymaga przylutowania, wróżka tylko wie co jest naprawdę bez otwierania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.