Skocz do zawartości
IGNORED

powody zmiany brzmienia zestawu

d�ubek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy i co mogło się zmienić w elektronice (Koda niestety - AV505 +DVD 638B) ale poza głośnikami, co spowodowało ewidentną zmianę brzmienia?

Zakres częstotliwości powyżej 6000Hz jest nie do opanowania (bardzo znaczne podbicie) pomimo kilkunastu prób tłumienia i przestrajania zwrotnicy - rezultaty prawie żadne

Czy to mozliwe że zmienił się sam profil docierającego do kolumn sygnału - np. wskutek zmiany parametrów jakichś elektrolitów (4 lata pracy)?

Reszta pasma pozostaje właściwie bez zmian od poczatku

będę wdzięczny za wasze opinie

https://www.audiostereo.pl/topic/33128-powody-zmiany-brzmienia-zestawu/

Sprawdź czy to wina źdódła czy wzmacniacza (amplitunera) mp. za pomocą słuchawek (w dvd podłącz je do wyjścia cinch).

Może ampli ma uszkodzenie powodujące trwałe podbicie wysokich tonów - czy działa ta regulacja?

Tłumik w sekcji wysokotnowej powinienieś usłyszeć od razu i to nie jest sposób na naprawę tego - nawet jeśli są tam kondensatory elektrolityczne to nie powinny paść tak szybko.

Wg mnie to wina amplitunera.

Dzięki za podpowiedzi

sprawdzałem słuchawkami i wydaje mi się że też jest podbicie, może trochę mniejsze

ciekawe że zmiana tłumienia w głośnikach lub nawet założenie filtru na wysokie po 6kHz też nie przynosi zmiany

masz może jakiś pomysł oprócz życzliwej rady naszego kolegi żeby zrobic z niej kwietnik?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.