Skocz do zawartości
IGNORED

DCM-500AE a DVD 1730

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcaiłbym sie dpowiedzieć, czy przy odtwarzniu plików na sprzęcie bardzo budżetowym, czyli np. amplituner stereo Denon DRA 700 (jakieś podłogówki typu dali concept 6) będzie bardzo słyszalna różnica między źródłami dźwięku podanymi wyżej, to jest dotwarzaczem, też Denona, DCD-500AE, a DVD 1730, czy zastosowane przetworniki czymś sie różnią? (nie mogę dotrzeć do dokładnych danych, w obu są "wysokiej klasy" przetworniki 24 bitowe C/A). Takie podałem zestawienie źródeł, gdyż oba odtwarzacze odtawrzają MP3, wprawdzie nie zawsze będę słuchać MP3, ale czasem, dla wstępnego odłuchania, może być to przydatne. A pytanie kieruję dlatego, że bardziej rozmiarowo pasuje mi DVD, no i kilka groszy tańsze (jakieś 200 zł). Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/33176-dcm-500ae-a-dvd-1730/

Moim zdaniem przy takim zestawieniu (bardzo budżetowe cd) nie bedzie żadnej różnicy. Myślę że oba odtwarzacze zagrają tak samo, chociaż ich bezpośrednio nie porównywałem. Miałem jednak DCD 700 AE w porownaniu do DVD Panasonica za 300 zł. Różnica była bardzo nieznaczna na korzyśc cd-eka, wręcz na granicy percepcji. Większe róznice były przy wpinaniu róznych interkonektów do każdego z tych zródeł przy tym samym wzmacniaczu.

Wniosek?

Albo cedek słaby, albo DVD dobre, albo jedno i drugie. Zawsze jednak jest jeszcze taka możliowść, zę pozostałe elementy toru będą mało czułe na zmianę zródła - wzmacniacz i kolumny.

pzdr

Odpuść sobie ten DCD 500AE. Na pewno nie jest lepszy od DCD 700AE. Bedzie grał jak zwykłe dvd.

Jesli chcesz poprawić dzwięk stereo to zamiast kupować takie budżetowe cd lepiej zainwestuj we wzmacniacz z prawdziwego zdarzenia albo kolumny.

Inni na tym forum napiszą być może ci, że przetwornik w cd to tylko pewna część toru i nie ma wyłącznego wpływu na jakość dźwięku. Liczą się też zasilanie, sekcja analogowa, zegar etc.

Dowód?

Wiele odtwarzaczy mających taki sam przetwornik prezentuje różna szkołę dźwięku.

Z mojego doświadczenia wynika, że źródło ma najmniejszy wpływ na sposób prezentacji dźwięku spośród tych elementów toru, które wymieniłem.

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.