Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio100 - klon??

MarioSan

Rekomendowane odpowiedzi

Dinus przepraszam serdecznie Ciebie i wszystkich za zamieszanie, ale do czasu prób nie wstrzymuje się z zamówieniem. Koledzy forum, do których mam już spore zaufanie sugerują taż całkiem inne rozwiązania.

czy posiada ktoś dokładne informacje na temat skrzynek Studio 100? grubości ścianek, rozmieszczenie głosników, portu BR, widok tylnej ścianki z rozmieszczeniem terminali, dokładne wymiary BR ( czy średnica rury jest taka sama na całej długości?), rozmieszczenie gniazd pod maskownice i widok maskownic?

może któryś z posiadaczy oryginalnych Studio 100 podzieli się informacjami?

mile widziane szczegółowe photo

Rura jest dość krótka i ma stały przekrój.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to chyba tylko złudzenie. na tej fotce widać że jest dość długa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver napisal w watku o tuningu, ze scianki maja grubosc 15mm. Na stronie AudioKlan podaja wyniary skrzynek takie: 406/203/254

Potrzebujemy znac dokladne polozenie glosnikow, basreflexu, jego dlugosc oraz noty techniczne glosnikow.

Noty techniczne mam.

Pozdrawiam

D

Panowie , fornir który wam przypadł do gustu to Amboyna z dopiskiem burl(charakterystyczne ułożenie słoi) w "galerii fornirów" jest podpis.

Nie chcę wam podcinać skrzydeł , ale z dostępnością może być problem , a podejrzewam że cena też będzie konkret.

Pzdr. m3T

>sputt

zaraz, zaraz... bo na zdjęciu na poprzedniej stronie to wygląda jakby w 1-kach głośniki były w jednej osi, a na tym zdjęciu powyżej wysokotonowy jest przesunięty... Czy ja uległem iluzji jakiejś??? Jaka jest różnicaw tym ułożeniu głośników?

Na pierwszym zdjęciu umieściłem Studio 1mk II (to wyżej ze standami) a to poniżej to studio 100.Studio 1mkII mają wysokotonowe głośniki rozmieszczone konwencjonalnie , a Studio 100 jako lustrzane odbicia (przesuniete względem osi).

wielkie dzięki sputt za pomoc w naszym projekcie, ale nadal nie mamy wystarczającej ilości danych do sklonowania skrzynek studio 100. Dane, które podał Adam(MG) w wątku o modyfikacji są niewystarczające. Termin "około" tak samo jak "prawie" robi wielką różnicę. Potrzebne są konkrety. Jeszcze raz: grubości poszczególnych ścianek, rozmieszczenie głośników i BR (oraz dokładne wymiary BR), , umiejscowienie terminali głośnikowych. Jak bez tych informacji "zybel" ma nam zrobić skrzynki będące odwzorowaniem oryginałów? No chyba, że z nieznanych nam źródeł takie dane posiada. Grzebałem w necie trochę czasu, ale nie znalazłem nic więcej poza tym co podaje MacG... w swoim wątku i ProAc na swojej stronie

Na wstępie - kolumny są praktycznie identyczne, nieco inna zwrotnica i strojenie , także zmiany w dżwięku będą niewielkie ale jednak zauważalne.Podstawową róznicą jest efektywność - Studio 100 maja jak podaje producent 88dB , a 1mkII mają 90dB i to słychać.Przy wieczornym , raczej cichym odsłuchu różnica ta daje się we znaki,kolejna kwestia to kwestia basu.Bas w Studio 100 jest nieco inaczej zestrojony , mam wrażenie że schodzi minimalnie niżej ale za to już wymaga większej kontroli od wzmacniacza , większej mocy.Studio 1mkII są nieco łatwiejsze do prowadzenia na basie i nie mialem absolutnie żadnych problemów z jego dynamiką czy kontrola , natomiast na Studio 100 trzeba odkręcić wzmacniacz nieco mocniej bo przy cichym odsłuchu tego basu jest mało.Chciałbym zauważyć że oba modele słyną z precyzji i kontroli tego zakresu ale pod warunkiem dobrej amplifikacji, tutaj Studio 1mkII są nieco łatwiejsze w prowadzeniu.Udowdnił to odsłuch z lampą - AudioNote OTO PP , na EL84 - zdecydowanie łatweij prowadził Studio 1mkII , większa dynamika ,lepsza kontrola basu na Studio 100 było słychać że wzmacniacz dostawał juz zadyszki.Jesli lampa do ProAców to jednak musi miec parę watt więcej.W ogólnym podsumowaniu róznice te są niewielkie ale jednak mozna je wyłapać i to po krótkim odsłuchu.Oba modele darzę sympatią i jako użytkownik zarówno Studio 100 jak i Studio 1mkII polecam oba modele.Uwaga tylko tak jeśli Studio 100 - pomyslcie o dobrym wznacniaczu , one naprawdę tego potzrebują - zasilanie tych kolumn budżetówka czy jakimis wynalazkami typu Gainclon to nieporozumienie - szybko okaże się że kolumny grają ostro,sucho i bez basu.Tutaj święte słowa wypowiedział McGyver - ScanSpeak lubi prąd i to dobrej jakości i to słychać.Chociaż teraz sprzedaje swoje ProAki to jednak zdradziłem je na rzecz Totem Model One Sign.I tu się zaczynają schody bo Totemy bardzo lubią prąd ale to juz inna historia....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.