Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch w Zawierciu 20.04.07

jareks

Rekomendowane odpowiedzi

Mam go z mozliwoscia zwrotu, ale go zostawie.

Na dzien dobry powiem, ze nie wystepuje objaw ktorego obawialem sie najbardziej.

Mianowicie w calym internecie pisze sie o przesterowaniu sygnalu przez zbyt znaczne odkrecenie galek, a co za tym idzie podbicie sygnalu o iles tam dB.

U mnie to nie wystepuje z dwoch powodow.

Po pierwsze na monitorze AEON ustawilem najmniejsza mozliwa czulosc wejscia, bo z CD mam wyjscie regulowane i tu mam mozliwosc odkrecenia na maksa, co z uwagi na uzytkowanie przez zone jest plusem bo ona lubi czasem dac czadu :-).

Po drugie jakosc i sila dzwieku jakie uzyskuje AEON juz na niezbyt wysokich glosnosciach nie wymuszaja glosnego sluchania aby slyszec to co trzeba. Dla BBE to tylko wychodzi na dobre.

Kiedy BBE pracuje u mnie, sygnal na jego ledach przewaznie ma wartosci -12 dB i dochodzi czasem do -6 dB. Do 0 dB nie dochodzi wcale.

Ustawialem juz dla plyt ze starymi nagraniami PROCESS nawet na 7 i przyjemnie dobarwialo nie wprowadzajac tego slynnego przeprocesowania.

Ogolnie moim zamyslem jest aby dopasowywac sobie sygnal do starych nagran, albo gdy na sluch cos wyraznie odstaje, czyli jak to sie zwyklo mowic, do zle nagranych plyt.

I musze powiedziec ze ... to dziala.

Tylko na razie z jednej plyty jestem zawiedziony.

METALLICA, And Justice For All. Jest tam dobrze pracujaca perkusja, Mistrzostwo Urlicha, ale slabo ja slychac na tej plycie. I takze BBE nie mogl z niej wydobyc tego pierdykniecia.

No coz pozostaje mi zabrac sie za podmasterowanie tej plytki do swego gustu.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

... mistrzostwo Ulricha ...

Ale babol.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

METALLICA, And Justice For All, ale ja tego dawno nie słyszałem:) Płytka świetna, Ulrich pokazał klasę. Na koncercie w 1999r w Warszawie to dopiero można było go posłuchać na żywo...

Ja to tak w temacie muzyki z plikow poszedlem do MM i kupilem 3 plytki CD:

1. METALLICA "And Justice For All"

2. PAT MTHENY "American Garage"

3. Nat King Cole - skladanka oryginalnych, nieremasterowanych utworow jego i jego bandu

METALLICA to lojenie mojej mlodosci i zawsze bede tego sluchal, nawet jak zdziadzieje.

Pat to klasyka, a COLE'a slucha sie swietnie jak jest sie zmeczonym - relaks i zasypianie.

> nowy40

Co na tobie wywarlo pozytywne wrazenie.

Na razie sie tylko domyslam.

No ,pisałem już ale przede wszystkim scena ,tu można będzie pokombinować. Po drugie jak mówił Jarek, można pobawić się w sprawdzanie poprawności ustawień ustrojów,to mi się bardzo podoba.

No i dwie sprawy drugorzędne, cena i wygląd.

• 3 tygodnie później...

Część Kazik,

Fajnie, że się zdekonspirowałeś.

Załączam zdjęcie z ostatniego odsłuchu. Budda był z nami!

Więcej wrażeń w wątku o wzmacniaczu do Infinity Renaissaqnce 90.

Jarek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jareks, koledzy!

Wy tu pitu-pitu, a wszyscy z olbrzymią chęcią dowiedzielibyśmy się jak zagrały Renesansy w porównaniu z - również legendarnymi - Dynaudio Crafft.

Komu ich dźwięk przypadł do gustu, a kto - zupełnie zniesmaczony - uciekł z krzykiem? ;))

Pozdrowienia

• 3 tygodnie później...

W dniu wczorajszym miałem okazje bawić u szanownego Gospodarza,na spotkaniu zapoznawczym z nowym nabytkiem Behringer .Trzeba powiedzieć że co raz bardziej podoba mi się to ustrojstwo,znaczy na usznie bo wyglądu że tak napisze audiofilskiego to za bardzo nie ma.Małe toto leciutkie,kolor wyświetlacza taki jakiś .Ale Koledzy, To naprawdę wiele może,faktem jest że jest dużo zabawy w ustawieniu ale efekty są słyszalne w czasie rzeczywistym.Nie ma dyskusji czy to słychać czy nie bo niektóre zmiany są powalające. Wpływ tego maleństawa na jakość dżwięku jest pozytywny.

Ma niestety kilka wad, brak pilota do podstawowych przełączeń,zupełnie nie audiofilska cena o wadze nie wspomnę.Zalety to ,możliwość naocznego zobaczenia akustyki pomieszczenia plus oczywiście możliwość ingerowania w poszczególne częstotliwośći [bardzo dokładne],bardzo wielofunkcyjny wyśietlacz.Na koniec wielkie podziękowania dla Jarka za miłe popołudnie no i za Holsta.

Zbyszek

Ponieważ pojawia się coraz więcej opinii w różnych wątkach na temat korektora Behringer DEQ 2496 można by chyba sprawę skanalizować i pomyśleć o jakimś fan klubie firmy w zakładce "Kluby".

Jarek

• 1 miesiąc później...

No i stało się...

Na wczorajszy odsłuch dojechały konstruksje DIY z różnych poziomów cenowych.

Duże wrażenie wywarły monobloki lampowe (KT88) firmy R_K. Grały one soczystym dźwiękiem, z przepiękną barwą w zakresie średnich i wysokich tonów. Basu było trochę mniej ale mnie to zupełnie nie przeszkadzało. Ogólnie brzmienie było bardzo ładne z aspiracjami Hi-Endowymi. Wygląd też był super, chociaż o nim podobno się nie dyskutuje... Załączam fotkę klocków.

n-ta próba dołączenia zdjęcia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jarku! napisz coś więcej , a jak wykończenie Ci się podobało?słuchałem ich u Rocha i nie powiem całkiem całkiem ,troszkę bym ich dłużej posłuchał, miałem wtedy taki niedosyt .pozdrawiam Zbyszek

• 3 miesiące później...

To i ja pozdrawiam , żonka się przyłącza do pozdrówek.Tak Na marginesie to chińczyk pochodzi z Hamburga

Ukryta Zawartość

Ale muzyka bajeczna.Zbyszek

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Krótki raporcik z ostatniego spotkania w dniu 12.05.2011. Obecni byli <mistabron>, <R_K>, jareks.

Słuchaliśmy płyt: Blues Company, Carla Bruni, Oliver Shanti, Chińczyk z krzaczkami, Hi Endition 2, Muddy Waters, Tom Russel i inne.

Gwiazdą wieczoru były monobloki Kolegi <R_K> skonstruowane w oparciu o lampy KT88 w układzie PSE, oraz przedwzmacniacz <R_K> wyposażony w ekran dotykowy do sterowania. Dzielnie sekundowały elektronice lampowej monitory firmy JBL Ti-1000 ze złotego okresu tej manufaktury.

Tor lampowy oraz podłączone do niego ciężkawe monitorki wywoływały swym brzmieniem żywsze bicie serca prezentowanymi żywymi wysokimi tonami i dobrym wypełnieniem średnicy. Basu było nieco mniej niż tranzystora, choć była to niewatpliwie i tak mocna strona monitorów.

Całość wywarła bardzo dobre wrażenie na złotousznych słuchających.

Załączam kilka fotek ze spotkania.

Fotki

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie. Z zainteresowanie przeczytałem wątek, szczególnie dot. Behringer DEQ 2496 ...jakiś czas temu "prawie" go kupiłem. Jestem wprawdzie zwolennikiem "tradycyjnej" adaptacji akustycznej, ale nie wykluczam, że korektor parametryczny może być cennym uzupełnieniem. W szczególności chciałbym sprawdzić, czy/jak pokrywa się pomiar Behringerem vs mikrofon pomiarowy+PC+RoomEQWizard. I oczywiście, jak korekcja oraz DAC sprawdzi się w moim skromnym systemie. Czy któryś z szanownych kolegów-posiadaczy byłby zainteresowany wizytą w Mysłowicach ? Zapraszam serdecznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.