Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor 4 konkrety, co Waszym zdaniem?

mispaf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegos czasu sledze watki tego forum. Kopalnia wiedzy :-)

Mam dylemat odnosnie wyboru projektora do kina domowego. Uzywany bylby w pomieszczeniu 4x4m, w 90% zaslonietym. Budzet to max 5000zl. Projektor bedzie kupiony prawdopodobnie za granica. Moje typy wg kolejnosci:

1. Panasonic PT AX100E

2. Sanyo PLV-Z5

3. Mitsubishi HC910

4. Mitsubishi HD10000

Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi

pozdrawiam

mispaf

https://www.audiostereo.pl/topic/33295-projektor-4-konkrety-co-waszym-zdaniem/

Mam od marca HC 910 i powiem szczerze, że przy zakupie tego projektora sugerowałem się podpowiedziami kolegów z forum oraz informacjami i testami ściągniętymi z netu. Jestem naprawdę zadowolony z tego projektora:) Pomieszczenie mam podobne jak u Ciebie 16m2. Całość wyszła mi około 5000 zł (z kablami, ekran, itp.) Szczerze polecam Mitsubishi HC910. Pozdrawiam

Lesio68

Watek jak dla mnie :) Przy czym ja wykreśliłem Sanyo a wrzuciłem Optomę HD70.

W tej chwili zastanaiwa mnie najbardziej kwestia czy warto dorzucać 1500 zł i zamiast HC910 wziąć HC1100.

Może ktoś pomoże mi w rozwikłaniu tej zagadki.

No wlasnie, te Mitsubishi HC910 zebralo bdb recenzje. W tej chwili sa 2 takie projektory na allegro. Jedyne co mnie powstrzymuje to brak zlacza HDMI w tym projektorze. Niby poki co korzystam z kompa do ogladania wiec nie byloby problemu. Zastamawiam sie czy duzo w ten sposob strace puszczajac po zlaczu d-sub a nie po HDMI. Nie jestem pewnien (sprostujcie prosze) czy skaler dziala tylko przez HDMI?

Czy moze ktos wypowiedziec sie na temat Mitsubishi HD10000 vs Mitsubishi HC910?

pozdrawiam

miaspaf

Lesio68:

Czy mozesz powiedziec po jakim zlaczu uzytkujesz ten projektor? Jak z ostroscia orazu i czernia?

Pochwal sie troche:-)

sp_1976:

dalczego wykresliles Sanyo PV Z5 na rzecz Optomy 70????

Nie ma problemu - wystraczy dobry adapter DVI - HDMI np. taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posiadam ten adapter i odwarzacz DVD Samsung HD950 ze skalerem oraz przwodzik 10 m HDMI marki

MRS - jest wszystko ok, skaluje mi do 1080i bez problemu. Jest mały problem w projektorze, ponieważ

jest jedno dniazdo HDMI, ja mam podłączony komp i DVD poprzez switcha:

Ukryta Zawartość

i nie ma problemu :)

Pozdrawiam

Lesio 68

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest mały problem w projektorze, ponieważ

>jest jedno dniazdo HDMI, ja mam podłączony komp i DVD poprzez switcha - błąd :(

OCZYWIŚCIE GNIAZDO DVI - ale ja już traktuje je jako HDMI, dzięki adapterowi

DVI - HDMI

Co do zaczernienia i ostrości to jest naprawdę super - jutro załącze Ci fotki z płyty

testującej. Rozumiem Cię, ja również z 6 miesięcy wachałem się czytałem wszystko od dechy do dechy

zanim podjąłem decyzję.

Pozdrawiam

Lesio68

Hd1000 ma wieksza rozdzielczosc. Wiecej szegółów widać. Jest jasniejszy. 910 - ma lepszy kontrast i czerń.

Jesli szukasz namietnie projektora ktory bedzie wyświetlał super jakosc. To na pierwszym miejscu powinienes zadbać o zaciemnienie pokoju w 100% ,a nie w 90%. Jesli mimo to bedziesz i tak ogladał w jasnym pomieszczeniu to przy wyborze projektora nie sugeruj sie ktory ma lepszą czerń bo i tak bedzie ona szara w takim zaciemnieniu.

Sanyo czy Panasonic to projektory LCD. Do tego Panasonic ma beznadziejny servis. W tej cenie lepszym wyborem bedzie DLP. (wady i zalety DLP i LCD znajdziesz na tym forum)

Optoma HD70 urzywam. Podejrzewam ,ze jest to projektor pomiedzy HD1000 a 910. Czyli ma dobrą czern i kontrast ale nie lepszy od 910. Natomiast lepszy od HD1000. I przedewszyskim wyzsza rozdzielczosc. Za rok tą rozdzielczosc wykorzystasz ogladając filmy Blu-ray. Przy 910 niestety bedzie słabiej ale mimo to i tak powinienes byc zadowolony.

Ja wybrałem Hd70. Wybór nalezy do ciebie!

No właśnie - też ciekawi mnie ten wątek - jestem u progu zamiany Benq PE 5120 na coś "normalniejszego" i mocno myślę o Optomie HD70 lub Mitsubishi HC1000....

A tak przy okazji zapytam - a nuż ktoś będzie znał przyczynę - po remoncie pokoju, ponownym zawieszeniu projektora i zmianie kabelka z d-sub na hdmi (z przejściówką na gniazdo dvi) na czarnym tle obserwuję - no właśnie nie wiem co - wygląda jak jakieś bliki, takie owalne rozjaśnienia - czy to jest kwestia końca lampy (ma przepalone już blisko 1800 godz., choć głównie w trybie econo, więc powinna jeszcze troche pociągnąć), czy też przyczyna może tkwić gdzie indziej - jakieś zanieczyszczenia czy co - tylko gdzie? Na pewno nie odbicia gadżetów pokoju (nota bene ściany są teraz czarne :)) Nie mam doświadczenia z dokonywaniem żywota przez lampę, może to jednak to... Wiem KOpyt25 że miałeś ten projektor, nie wiem czy lampa dokonała u Ciebie żywota przed zamianą, ale zaobserwowałeś coś takiego? Bo chyba to nie kwestia kabelka, który jest raczej dobrej jakości. Spotkał się ktoś z takim efektem?

Pozdrawiam

A co powiecie na Sanyo PLV-Z5 ? Jestem po lekturze ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tam bardzo go chwala. Czy ktos sie moze wypowiedziec na temat tego projektora?

Dzieki z gory

mispaf

Ukryta Zawartość

Ja jakbym wybierał pomiędzy ax100 a Z5 wybrałbym z5 - tym bardziej że jest tańszy jak piszesz. Bardziej kontrastowy i ostrzejszy obraz i ma dwa wejścia HDMI (dobra sprawa i się bardzo przydaje). Panasonic ma mocniejszą lampę (jaśniejszy) i jest ciut głośniejszy.

Teraz mam z4 (lampa ma jasnośc coś 1000 jednostek) i oglądam mecze i TV ze znajomymi przy świetle. Nie ma problemu. Filmy oglądam przy wyłączonym świetle.

Dodatkowo projektory LCD mają lens shift i dobrą optykę/zoom więc możliwości konfiguracji są znacznie większe i mniej problemowe niż przy budżetowych DLP. Przy LCD żadnych podwieszań na suficie itp. Stawiasz sobie sprzęcik np. na komodzie po przeciwnej stronie pokoju względem obrazu i masz po problemie. Nawet nie musi stać na przeciwko ekranu, a zupełnie z boku i i tak będzie OK bez jakichkolwiek degradacji obrazu. Konfuguracja zajmie 15 sekund. Właśnie ze względu na konfiguracje DLP u mnie odpad - brak możliwości sensownego i ergonomicznego montażu. Ale u ciebie pokoik jest mały więc może nie będziesz miał takich problemów. Zanim się na coś zdecydujesz sprawdz czy w Twoim zakładanym ustawieniu sprzętów uzyskasz obraz o rozmiarach i położeniu o jaki ci chodzi!!!!

Sanyo wg mnie gubi najwięcej ciemnych szczegółów z budżetowych projektorów LCD.

Poza tym co inne kontrast w specyfikacji, a co innego w praktycznym użyciu.

A ten Panasonic wg mnie ma lepszy. Poza tym ma bardziej jednorodny obraz...

Ale najlepiej zobaczyć wszystko samemu...

polecam porównanie recenzji z

Ukryta Zawartość

zwracam uwagę na krótkie podsumowanie autora:

Just one word best describes the PT-AX100U: Awesome!

cały czas waham się między Mitsubishi HC1100 a tym Panasem...

Ukryta Zawartość

Ja też wybrałem Panasa i jestem zdowolony. Nic tak nie utwierdzi w przekonaniu o dobrym wyborze, jak osobiste (organoleptyczne) porównanie wybranych modeli podczas projekcji w takich warunkach, w jakich będzie używany. Radzę szukać takiego dostawcy który to umożliwi.

Pozdrawiam

Otli: gdzie można te Mitsubishi kupić za 5500? Będę jechał z Trójmiasta i nie chciałbym szukać w ciemno.

zibi61: a znasz dostawcę, który umożliwia porównanie takie porównanie? Wacham się w tej chwili wyłącznie miedzy dwoma modelami - AX-100 a HC1100

Wg renomowanej strony o projektorach projectorcentral.com obydwa projektory są b.dobre w swoim segmencie cenowym. W linku do porównania Sanyo i Panasonica autorzy opisują iż do kina gdzie jest jakieś dodatkowe światło lepszy jest Ax100, do zupełnie zaciemnionego oglądania wybrali z5:

Ukryta Zawartość

Konkluzja dla was wahających się: należy zawsze odnieśc wybór do warunków w jakich sprzęcik będzie uzywany.

Calling a clear winner between the AX100 and the Z5 is impossible. Both are outstanding projectors that surpass the performance of previous generation models. Each has performance advantages over the other. We have rated both of them a solid five stars across the board, not because they are perfect, but because they represent state-of-the-art achievements that deliver loads of features and great image quality for projectors in this price class. Which of the two of them may be right for you depends entirely on the type of viewing you do. In a nutshell, if you want or need to do your viewing in some ambient light, the AX100U is the better choice, and for dark theater viewing the PLV-Z5 is the better alternative.

Ukryta Zawartość

Bronco

Mam ten projektor co ty mam 2500 godzin na eco i nic dalej lampa świeci dobrze. przypuszczam ze dosatły ci się jakieś paprochy do optyki. podobno gdzieś wkrakowie sprzedaja takie lampy regenerowane koszt około 350 zł.

Od kiedy to projectorcentral to renomowana strona?

Ich testy oceniłby raczej jako mierne.

A porównanie swego czasu jakości obrazu z Sanyo Z4 do Optomy H79 było czystym bluźnierstwem.

Zgodzę się z amerciano.

Jak brać tani LCD to Panasa lub ewentualnie Epsona.

sp_1976 możesz tutaj popytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Meloman, 5 Maj 2007, 15:53

>Od kiedy to projectorcentral to renomowana strona?

>Ich testy oceniłby raczej jako mierne.

>A porównanie swego czasu jakości obrazu z Sanyo Z4 do Optomy H79 było czystym bluźnierstwem.

>Zgodzę się z amerciano.

>Jak brać tani LCD to Panasa lub ewentualnie Epsona.

a którą stronę poleciłbyś jako w miarę wiarygodną? dla mnie został już wybór miedzy Panasem a Mitsubishi, szukam potwierdzenia. Niestety w Trójmieście bez szans na porównanie zatem po trochu zostaje zakup w ciemno.

Z serwisów polecam:

www.projectorreviews.com

www.cine4home.de

www.avscience.com

www.projektoren-datenbank.com

www.homecinemachoice.com

www.audioholics.com

www.hometheaterhifi.com

www.ultimateavmag.com

www.soundandvisionmag.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.