Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor 4 konkrety, co Waszym zdaniem?

mispaf

Rekomendowane odpowiedzi

Americano,

Zawsze tak było. Jak za czasów studenckich ładnych pare lat temu wyjeżdzałem do Kanady lub Stanów to lustrzankę, karte 3dfx czy laptopa kupowało się za połowe ceny co w polsce.

no i w końcu po przeczytaniu pół internetu nabyłem Panasonica AX100. No i za dużo nie napiszę bo idę oglądać moje ulubione sceny z chamskich holywoodzkich megaprodukcji :)

A po krótce? Super! Nie jestem w stanie stworzyć idealnego kina (to jeszcze przede mną) ale jak na domowe warunki jestem bardzo zadowolony. Faktycznie 720p to już coś, obraz żyleta. Czerń? Faktycznie, można się poprzyczepiać ale tylko przez chwilę bo potem zostaje sama przyjemność oglądania. Teraz tylko podmienić DVD na lepsze i na rok mam spokój ze sprzętem audio-video

No i świetnie, gratulacje. Projektor to fantastyczne "okno na świat". Oby tylko było więcej filmów dostępnych w Polsce, bo jak do tej pory to jest dramat w wypożyczalniach, a w bibliotekach publicznych nie ma nic.

test nowego Sony VPL-AW15 Bravia. Wypadł nienajlepiej, jest bardzo ciemny. Poza tym screen door widoczny, pod tym względem panasonic jest niedościgniony.

W Polsce ma jednak (choć małe) szanse zaistnienia na rynku przy cenie $1300 za nowy. Ale czy taka będzie cena? Ja w każdym razie bym mocno się zastanawiał, czy warto dać 3500zł za tak ciemny projektor, którego wysoki kontrast jest tylko teoretyczny, a w praktyce obraz jest raczej zgaszony i ciemny, jak wynika z tego testu potwierdzonego licznymi zdjęciami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta scena wypadła wręcz fatalnie :(

post-5140-100001972 1179037578_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na epsonie pro cinema 810

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno zestawienie

Sony VPL-AW15 i Panasonic PT-AX100. Sony VPL-AW15 po lewej:

Ukryta Zawartość

post-5140-100001968 1179038712_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>americano

Te screeny to z Gwiezdnych Wojen? Bo wygląda mi to na uciekającego Sokoła Milenium przed krążownikiem Imperium. Proszę podaj co to za film i ewentualnie, który kadr (z jakiej minuty).

Wartości kontrastów podawane przez producentów to czysta teoria. Nowy TX-300 ma deklarowaną wartość 10000:1, a np. TW-1000 12000:1. Teoretycznie oznacza, że te modele powinny być pod względem jakości obrazu zbliżone do siebie, a wg mnie - dzieli je przepaść.

To co mnie np. irytowało w AE900. Aby wyświetlić ciemne szczegóły trzeba było podbijać jasność. Jednak dla takich ustawień bardzo mdło wyglądały sceny dzienne. A poza tym - czerń zaczynała przechodzić w szarość.

Aby uzyskać głębie kolorów w jasnych scenach należało obniżyć jasność, ale to oczywiście powodowało utratę ciemnych szczegółów.

To samo jest w TX-300, a np. nie ma już w TW-1000, który wg mnie świeci jak na LCD wręcz fenomenalnie.

Meloman

Te kadry są z filmu Space Cowboys, w projectorreviews często je dają bo są dość wymowne.

Widać jak obraz jest zduszony na Sony VPL-AW15, czerń jest czarna ale zbyt dużym kosztem. Jest to typowy LCD należący do grupy ciemnych, co dodatkowo w połączeniu z dynamiczną przesłoną, daje marny postrzegany kontrast na jednej klatce. Jest to o tyle dziwne, że począwszy od następcy VPL-HS50 soniaki mają hi-contrast plate i gdyby zastosowali mocniejszą żarówkę, może by to jakoś wyglądało...

Sony VPL-AW15 wygląda mi na kolejny projektor, który ma dobrze wypadać "na papierze" a dobra czerń jest uzyskana przez niedoświetlenie i utratę postrzeganej dynamiki. Nie widziałem go sam, ale myślę Art Feierman napisał prawdę. Tego typu projektory są liczne na rynku. I właśnie Hitachi PJ-TX300 jest chyba z podobnej "szkoły", fajne parametry na papierze, a na żywo bardzo mi się nie podobał. Na większości scen miałem chęć podkręcania kontrastu w górę, tak było blado i płasko. I nie dawało się tego poprawić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.