Skocz do zawartości
IGNORED

PJ Debut III z dobrą wkładką czy PJ Xpre

fitrus

Rekomendowane odpowiedzi

>>>fitrus,

Regi 3 (ta ze szklanym talerzem ?) słuchałem. Brrr..! Może to przez ten talerz ? Bardzo chciałem ją kupić, nawet się nieco zmuszałem do jej polubienia, no niestety, ja i Rega nadajemy na innych falach.

Kup Pro-Jecta, najlepiej od Debuta wzwyż. Z oceną gramniaków Pro-Jecta jest nieco dziwna sprawa: polski dystrybutor posyła je do oceny z takimi wkładkami, jakie do nich montuje - są to niestety zazwyczaj bazowe modele Ortofona (OM 3, OM 5) lub Audio-Techniki, np. AT-95. W niższych przedziałach cenowych na ogólne brzmienie gramofonu bardzo silnie wpływa właśnie sama wkładka. Im droższy sprzet, tym wiekszą role zaczyna odgrywać klasa samego werku. Można powiedzieć, że te taniutkie wkładki "ciągną w dół" gramofony Pro-Jecta. Inaczej jest z opiniami w gazetach angielskich. tamtejszy dystrybutor Pro-Jecta jest jednocześnie dystrybutorem Ortofona, i do testów posyła egzemplarze lepiej "uzbrojone" we wkładki. Stąd od razu te gramofony zyskują bardzo pochlebne opinie. Czytałem test Pro-Jecta RPM-5 z zamontowaną wkładką MC Ortofona (z serii Rondo, nie pamiętam jaki konkretnie model). Cena wkładki była w przybliżeniu równa cenie gramofonu. Konkluzja z recenzji ? Bardzo dobry grmofon, zdolny za pomocą swojego węglowego ramienia "poprowadzić" wymagającą wkładkę MC.

Fitrus, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś i Ty wymienił wkładkę na jakąś bardziej odpowiednią.

Czy Technics 1200 jest lepszy od Pro-jecta ? Jeśli ktoś do niego założył AT 440 ML lub nawet Denona 103 i dobrze wszystko skalibrował (ciekawe jak np. kalibrował azymut), to jest zapewne lepszy od Debuta, może zresztą nie tylko Debuta. Proszę jednak założyć do Technicsa coś najprostszego, i posłuchć jak spada klasa dźwięku. Jeśli nie spada po założeniu np. Ortofona OM 3, to świadczy to nienajlepiej o Technicsie.

Fitrus, jeśli myślisz o zakupie wkładki wyjątkowo "twardej" (o bardzo niskim compliance), to odpowiedniejszy będzie Technics, bo ma ramię o większej masie efektywnej. Jeśli to ma być wkładka bardziej "miękka" (o średniej lub wysokiej compiance, a takie dzisiaj przeważają) to ramię musi być lżejsze, np. węglówka projectowa.

Pozdrawiam,

Yul

Witam

Tanie Pro-Jecty,Goldringi, Regi można porównywać, tylko nie wiem do czego, stary polski Daniel z przyzwoitą tanią wkładką np.Ortofonem 510 MKII będzie od nich zdecydowanie lepszy. Technics w/w wymieniony to zupełnie inna, zdecydowanie wyższa liga. Na początek skupiłbym się na pre i wkładce a dopiero póżniej inwestycja w dobry transport czyli gramofon- do jakich zalicza Technics SL 1210 i co ważne, można go wykorzystać w drogim systemie.

Pozdrawiam

Wracając jeszcze do Technicsa, to Nelson Pass w swoim systemie używa egzemplarz modyfikowany przez KAB:

"what's in Nelson Pass' personal system at the moment?"

[...]

Wadia, D1, the Grado Statement cartridge (love it) in a

KAB / Technics turntable, Aleph Ono, X1 preamp, XVR1 driving

a pair of mono F4's and Audax P380's in big transmission lines

and an F3 driving Lowther PM6A's with Ticonol and a passive

EQ network.

link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.