Skocz do zawartości
IGNORED

kenwood 5040R jakie kolumny do 1500

torbyd

Rekomendowane odpowiedzi

Tannoy M4 mają nie tyle mało basu, co nie schodzi on nisko, a w średnich i wyższych podzakresach ma tendencje do buczenia i utraty kontroli. Odpowiedzialna za to jest przeciętna jakość skrzynek oraz zdecydowanie za wysoko ustalone strojenie bassreflexu. Słabej jakości elementy w zwrotnicach też nie wpływają dodatnio na zachowanie się tych kolumn. Czy można coś z tym zrobić? Do pewnego stopnia można. Na jakość skrzynek za wiele się nie poradzi, aczkolwiek można nad nimi nieco popracować. Najważniejsze jednakże będzie właściwe zestrojenie bassrefleksu i zmiana sposobu wytłumienia kolumn. Należałoby ponadto zadbać o to, by w gałęziach basowej i midbasowej zwrotnicy znalazły się solidne cewki o niskim DCR. Oryginalna cewka w gałęzi midbasowej jest wielkości... patyczka, złamanego na cztery szkolnego ołówka. A jak już grzebać w zwrotnicy, to nie należy pomijać części wysokotonowej w której zastosowano najtańsze z możliwych elementów. Niemarkowe kondensatory elektrolityczne w jego torze nie wpływają dodatnio na przejrzystość, detaliczność i stereofonię, a rolę tłumika dopasowującego efektywność pełni... żarówka zastosowana zamiast rezystora.

Głośniki w M4 są przyzwoite, ale już sama ich aplikacja pozostawia wiele do życzenia. Można je doprowadzić do uczciwego grania, ale trochę roboty z tym jest.

witam, macgyver wczoraj słuchałem tannoy m4 przerobionych zgodnie z opisami tzn zwrotnica przedłuzony br i po konfrontacji z moimi canton gle70 ( około 20 letnie) m4 wypadł blado, zamulony dźwiek może odrobinę bardziej naturalny ale basu przy niskich głosnościach to one nie mają? mam wrazenie że głosniki o srednicy około 16cm zawsze beda miały gorszy bass niz np o srednicy 25cm

Wiem, pytałeś mnie mailem przedwczoraj o porównanie tych Cantonów z Tannoyami M4, pamiętasz co Ci odpowiedziałem?

Obudowy zamknięte w zakresie basu przy niskich głośnościach z reguły mają przewagę nad bassrefleksami. I nie jest to tylko kwestia wielkości głośnika. Np. Tannoye M5 mają większe, 20cm midwoofery i dzięki temu więcej basu. Jednak ten bas jest już bardzo wyraźnie spowolniony i w zasadzie nic już nie da się na to poradzić. Większe membrany w M5 są napędzane magnesikami tej samej wielkości jakie są w 17cm głośnikach z M4.

Witam

U mnie ten wzmak gra z phonar volume II i jest nieźle - bardzo ładnie wypełnia 28 m2 salonu. Wcześniej bas był nieco zbyt wolny ale zmieniłem odtwarzacz cd i jest ok.

pozdrawiam

otrzymałaem kolumny i....

w porównaniu do "zmodrnizowanych" ( zgodnie z opisami z forumm) tannoy m4( właściwie nie ma porównania) grają dużo lepiej , mimo iz jeden głosnik średnioniskotonowy to graja bardziej dynamicznie bass kontrolowany bez dudnien ale nisko schodzacy srednica obecna nie wycofana, tony wysokie nie piszczace ale wiernie odzwierciedlajace szczegóły, kupiłem je za 950 zł i mysle że jak na kolumny z drugiej ręki do bardzo dobry wybór, kolumny uniwersalne swoim charakterem brzmienia-polecam wszystkim, obudowy solidne mdf

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.