Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawić wzmacniacz słuchawkowy w CD

Stipe77

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo lubię nowo-kupioną płytę słuchać najpierw przez słuchawki. Chciałbym troszkę "podrasować" wyjście słuchawkowe w moim CD. Zamieszczam zdjęcie mojego wzmacniacza słuchawkowego. Pytanie: Co mogę zrobić oprócz wymiany wzmacniacza operacyjnego na hi-endowy. Zwłaszcza interesuje mnie po co są te wolne miejsca na kondensatory i czy mogę je tam tak bezkarnie wsadzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nadaje się to do jakiejś prostej modyfikacji czy raczej sobie odpuścić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Układ 4556 jest prostym wzmacniaczem dwukanałowym. Do zasilania potrzebuje V+ i V-. Podawane zasilanie wejściowe jest dzielone rezystorami na dwie symetryczne połówki, a brakujące kondy służą do dodatkowej stabilizacji tych połówek. Można je wlutować, co może poprawić basy, zwłaszcza przy niskoomowych słuchawkach. Możnaby też spróbować zrównoleglić je z małymi szybkimi kondkami dla poprawienia szybkości wysokich.

Można też spróbować wymienić całego scalaka na BB OPA2134PA. Ktoś to już próbował:

Ukryta Zawartość

A tak w ogóle to lepiej za niewielką kaskę sprawić sobie zewnętrznego wzmaka słuchawkowego (np. Holdegron Audio) lub zrobić samemu. Poszperaj na forum, powstało wiele konstrukcji, może nawet ktoś z diy-owców Ci odstąpi...

Poniżej ideogram tego scalaka.

post-14768-100002246 1178709581_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze techniczne info o tym scalaku.

Wejdź na

Ukryta Zawartość

potem w polu Serach wpisz 4556, dalej wybierz NJM4556A i całą resztę tam znajdziesz. Link do dejtaszita znajdziesz po prawej stronie.

Miłego grzebania ;)

Ukryta Zawartość

podstawa takiego wzmacniacza to chyba kwestia zasilania. niedrogo i z dobrym efektem powinno wyjsc na lm317/337. Ten 4556 jest uzywany np. we wzmiacniaczu grado w ukladzie "wysokoomowym". Schemat jest tu na forum. Moze zagra lepiej.

Żadne OPA2134! On ma opłakaną wydajność prądową = 35mA na kanał. Dobre do słuchawek 300-omowych, ale nie z przedziału 24-80 ohm, a takich modeli jest coraz więcej. Jeśli wymieniać tego NJM4556 to tylko na AD8397, ale jego musisz przerobić na DIP8 albo za pomocą adaptera z gotronik.pl, albo... użyj swojej pomysłowości. Potrzeba podstawki precyzyjnej i troszkę drutu 0.5mm ;-)

Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Właśnie wróciłem od osiedlowego elektronika, który wlutował mi podstawkę dip8. Ja z lutowania jestem noga. Mam u siebie 2szt nie wygrzanych opa2134PA - piszecie że się nie nadają??? - Sprawdzimy, posłuchamy.

Jeszcze pytanie co do tych kondensatorków: Jaką proponujecie pojemność i voltarz?

Po wstawieniu OPA2134PA na słuchawkach technics ht-400 zabrzmiało to jakoś tak inaczej, miałem wrażenie większej rozdzielczości ale jednocześnie mniej basu i przestrzeni. Hmmm... ale jednak przyjemniej niż z tym JRC. Poleciłby mi ktoś jakiegoś scalaka idealnego do słuchawek żeby był w obudowie dip8 i bez konieczności zastosowania przejściówki. No i w dalszym ciągu aktualne pytanie- jakie kondy wsadzić w puste miejsca?

Napisz, jaką impedancję mają Twoje słuchawki, to się coś dobierze. OPA2134 to nie jest szczyt marzeń. OPA2228 fajniejszy, mam kilka do sprzedania, ale wzmocnienie napięciowe musi tam być co najmniej 5, żeby pracował stabilnie. Jak Ci przestrzeni brakuje, to OPA2107, ale on daje po kieszeni. TLE2142 też może być ciekawy - przestrzenny, z wyraźnymi sopranami i basem, cena podobna do OPA2134. Niemniej, cały czas są to wzmacniacze operacyjne o standardowej wydajności prądowej. AD8397 ma 310mA na kanał, a to już jest coś. Co do kondensatorów, to nie wiem, czy je trzeba było wyciągać. To chyba nie ta klasa rozwiązań, żeby się kondensatorami przejmować, jeśli tylko nie są zbyt stare.

Z jakiego odtwarzacza ta płytka? Wtedy może znalazłby się schemat.

Wlutuj w wolne miejsca jakieś dobre kondensatory 47-100uF/25V, Panasonic FC, ELNA Silmic, Nichicon Muse itp.

Na wejściu zastosij tłumik sygnału 1:10 (1k/9.1k lub 1.5/13-15k) a wzmocnienie opampa zmień na 5-7x za pomocą rezystorów w NFB o wartościach np. 5.1/1k lub 10/2.2k dzięki czemu przestrzeń znacznie się poprawi. Podaj mu napięcie zasilania +/-10-12V (nie wiem ile jest teraz), może być niestablilzowane, zmniejsz rezystory wyjściowe do 10-68ohm w zależności od impedancji słuchawek, jeśli mają np 100ohm.

Jeżeli zasilanie jest podane przez jaieś rezytory to nalezy je zastąpić zworami.

Na 2xOPA134 powinno być nieźle!

Te słuchawki mają 22ohm, pasmo przenoszenia 8Hz-24Khz. Kupiłem je na początku lat 90, Coś mi odbiło i wybrałem najdroższe jakie wtedy były w sklepie. Może firma banalna ale są na prawdę niezłe. Posłuchałem ostatnio w MediaMarkecie różnych drogich AKG i Sennheiserów ale nie mogę powiedzieć że któreś biją moje na głowę. Cytuję mojego kumpla, który kiedyś słuchał u mnie dobrze znany sobie kawałek DM: "Ku... nie wiem czy to te słuchawki czy ten sprzęt ale ... [banan i czerwona twarz]... to nie możliwe słyszę nowe dźwięki"

Wzmacniacz słuchawkowy pochodzi z Philipsa CD930. Ciekawe rzeczy piszecie ale ja mam za mało wiedzy żeby dokonać tak daleko idących modyfikacji. Ograniczę się do zmiany oampa i dorzucę te kondensatorki.

Skoro 22 omy, to aż się prosi o wysokowydajny op-amp. Przykładowe obliczenie mocy maksymalnej dla zadanej wydajności prądowej: P = Irms^2 * R, czyli P = Imax^2 / 2 *R, gdzie R to impedancja słuchawek.

Dla NJM4556 to jest bodajże 70mA, więc liczymy: 0.070*0.070/2*22 = 53mW.

Dla OPA2134 mamy 35mA, czyli 0.035*0.035/2*22 = 13.5mW, zysk jak cholera! :-]

Dla AD8397 mamy 310mA, czyli 0.31*0.31/2*22 = 1.06W :-)

Teraz dla napięć. Załóżmy, że w zadanych warunkach zasilania 5Vrms jest realne, więc P=U^2/R. 5*5/22 = 1.14W. Oczywiście nie przeskoczymy wydajności prądowej, która nas ogranicza, więc patrz wyżej. No i który op-amp tu pasuje najlepiej? ;-)

Dodam jeszcze w wszystkie 3 kostki posiadam w swoich zbiorach i AD8397 gra z nich najlepiej.Problem z nim jest tylko taki, że nie wiadomo gdzie go kupić. :(

Moje jedyne 2 sztuki dostałem jako próbki. Z AD8397 jest jeszcze ten problem, że układ wzmacniacza powinien mieć dobrze skompensowane sprzężenia zwrotne pod kątem napięcia offsetu, gdyż prądy wejściowe AD8397 to w porywach 200nA. Podejrzewam jednak, że ta sprawa jest rozwiązana, bo inaczej byłby to wstyd dla producenta CD-ka. Poza tym przy sprzężeniu wyjścia słuchawkowego przez kondensatory offset nie ma znaczenia, a jak go jest do kilkunastu mV na wyjściu, to też nie bieda.

A więc wybór pada na AD8379! Ostatnie pytanie: W aplikacji ze zdjęcia. Wlutowałem w puste miejsca kondensatorki Nichicon Muse 47uf 25v. Czy teraz ten układ jest OK? Pytam bo nie znam się na fizyce i boję się to wpiąć i posłuchać.

Co do "odpowiedników" mono: OPA551. OPA552 dla wzmocnień napięciowych > 5. Z podwójnych LT1210 za "jedyne" 100zł, ale on nie jest DIP8. Podobnież TPA6120A2, który jest dedykowanym wzmacniaczem scalonym, ale jest wielki i lubi mieć odprowadzanie ciepła od spodu. Można też użyć czegoś takiego jak BUF634 jako podbijacz prądu wyjściowego do 250mA w szczycie przy stosowaniu zwykłych op-ampów, ale to wszystko podpada już pod budowę wzmacniacza od nowa, a nie podmianę elementów. BUF634 to chyba 34zł za sztukę, czyli bzdura. Końcówka "diamentowa" na BC327/BC337 dużo taniej i wydajniej. ;-)

Stipe77, 10 Maj 2007, 12:50

>A więc wybór pada na AD8379! Ostatnie pytanie: W aplikacji ze zdjęcia. Wlutowałem w puste miejsca

>kondensatorki Nichicon Muse 47uf 25v. Czy teraz ten układ jest OK? Pytam bo nie znam się na fizyce i

>boję się to wpiąć i posłuchać.

Jak nie pomieszałeś biegunów, to będzie OK. Te kondensatory mają rolę wspomagającą i odpsrzęgającą śmieci, gdyż "główne" są przy zasilaczu. Jeśli nie masz wprawy w lutowaniu to skombinuj adapter SOIC->DIP8, oczywiście zdobywszy uprzednio nie wiem skąd tego AD8397.

>Stipe77, 10 Maj 2007, 12:50

>Czy teraz ten układ jest OK?

Póki nie zmienisz wzmocnienia - nie jest. Z tak głębokim NFB zagra źle.

Rezystory też trzeba podmienić. Jak będę miał serwsówkę to zamieszczę schemat/opis jak to poprawić.

W międzyczasie poczytałem co nieco o modyfikacjach i mam co raz więcej pytań!!!! Pomijam na razie sprawy zasilania i skupiam się na WO i ich buforach. Ten wzmacniacz słuchawkowy ma na razie posłużyć mi jako platworma do przesłuchania brzmienia różnych WO. Zauważułem że przy WO na wyjściu liniowym cdka też mam miejsce na bufory WO. Ciekawość doprowadziła mnie do rozkręcenia wzmacniacza gdzie znalazłem kilka jrc2068dd które to na tym forum zostały równo zjechane więc czeka je swapik. Oglądając zdjęcia różnych modyfikacji zastanawiam się nad jedną żeczą : Czym kierować się dobierając kondy filtrujące(buforujące) WO???? czy mają być jak najbardziej pojemne czy jak. Do wzmaka słuchawkowego poleciliście mi 25v 47uf ale na prawie wszystkich modach zauważyłem 120uf16v. Od czego to zależy????

Co do zmiany pętli NFB to tak na pałę nie można. Ja bym zostawił wzmocnienie takie jakie jest, no chyba że kolega Molibden wie, jaki poziom sygnału przychodzi na ten wzmak słuchawkowy. W przeciwnym razie można sobie gola strzelić, bo albo będzie cicho nawet na maksa, albo będzie tak wzmacniał, że się nie będzie dało sensownie regulować głośności, bo lekki ruch ręką i już dużo głośniej. Czekamy na serwisówkę. :-) AD8397 trawi bardzo dobrze wzmocnienia od 1 począwszy, może nawet pracować w układzie dwukanałowego bufora i jest wtedy mocniejszy niż duet 2x BUF634.

Przy okazji: czy ktoś kiedyś kupował coś przez Spoerle? Pisałbym się na zbiorowe zamówienie ewentualnie. AD8397 na razie nie mają na stanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląda, że oferują AD8397. Po wpisaniu go i wejściu w wyszukiwarkę okazuje się, że koszt wysyłki to 16,74PLN Pocztą Polską. Polecam brać AD8397ARZ, bo pewnie i tak to trafi na adapter lub będzie wisieć w powietrzu, więc bez sensu wersja z wyprowadzeniem na radiator.

Ukryta Zawartość

Czy jest jeszcze jakaś alternatywa dla tego ad8379? Cokolwiek lepszego niż to jrc. Nie wierzę, że nic już nie ma z większą wydajnością. A jak to jest w jakichś bardziej zaawansowanych technicznie odtwarzaczach CD rozwiązane?

Z ciekawości zajżałem do mojego starego kenwooda z 1987r i tam we wzmaku słuchawkowym siedzi jrc4558d a sama płytka jest mocno rozbudowana (pełno tam kondensatorków).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.