Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawić wzmacniacz słuchawkowy w CD

Stipe77

Rekomendowane odpowiedzi

Stipe77, 14 Maj 2007, 19:17

>Tak zrobię. Czy wymiana rezystorów została spowodowana dodaniem kondensatorów?

Nie, chodzi o modyfikację wzmocnienia i dopasowanie do niego poziomu na wejściu / wyjściu, w sumie to zamiast 22k możesz też dać 33-51k, jeśli teraz gra za głośno.

> Czy mogą to być kondy, które poleciłeś mi w poprzednich postach?

Nie, tam chodziło o elektrolity. Te są foliowe, zamiast tych miniaturowych ceramicznych badziewiaków. Producent nie gra roli, byle był to typ MKP/ MKC ewentualnie MKT, np. Philips, Wima, Roe, i się zmieściły w miejsce po nich - nie mogą mieć za krótkich lub źle rozstawionych wyprowadzeń.

Molibden, chyba pomieszałeś. Jak jest za głośno, to się daje niższą tą rezystancję. Poza tym 33-51k to już będą szumieć. Ja polecam 5.6k zamiast 22k, 1.2k zamiast 3.3k.

Myślę że do 100kohm nie ma problemu z szumami przy napięciach rzędu 1-2V.

Jeśli dobrze rozpoznałem po druku, to te 100ohm, które proponuję wymienić na 22-51k są przed potencjometrem (10k) w szereg z sygnałem. Ponieważ mocno zmniejszyłem rezystory wyjściowe w szereg z słuchawkami i zwiększyłem wzmocnienie do ok 5.5 to potrzebny jest taki dzielnik, żeby poziom sygnału po stłumieniu na wejściu i wzmocnieniu był mniej więcej taki sam jak w poprzednim układzie.

Ten dzielnik w NFB nie powinien wprowadzać słyszalnych szumów od rezystorów, są one daleko mniejsze od szumów samego wzmacniacza operacyjnego, podobnie rezytor nawet 51k. Na szczęcie to nie wzmacniacz mikrofonowy. :)

Ja napisałem, co szumi w takim układzie, bo szumi. Tutaj może nie być tego słychać, bo są rezystory szeregowe na słuchawki. Po krótce: rezystor od wyjścia do In- 5.6k, od In- do masy 1.2k, między potencjometr a In+ 1k, z wyjścia na gniazda 22 ohm i gra muzyka przy niemal zerowym DC na wyjściu.

Mhm, ok, a to mówisz że te R3388, R3389 to są między potencjometrem a wejściem opampa?

Bo nie miałem tego w ręku więc z samych zdjęć nie stwierdziłem tego jednoznacznie - są gdzieś przy potencjometrze, ale nie wiem czy z suwaka na wejscie; no nic, to się najwyżej później wyjaśni.

Od potencjometra nie idą żadne, jest ścieżka bezpośrednio. Tylko napisałem, jak by było idealnie. Przerywać ścieżkę nie wiem czy warto, ale 5.6k + 1.2k to zero szumu i wzmocnienie = 5.67 Przy dobrym potencjometrze logarytmicznym poziom napięć dostępny w CD reguluje się całkiem znośnie, żaden op-amp się nie wzbudzi, a i zapas napięcia będzie.

Trzeba będzie przeciąć 2 ścieżki od spodu, oskrobać końce z soldermaski, pocynować i wlutować te 2 rezytory przed potencjometrem, inaczej będzie za głośno.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.