Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana systemu - Jadis, Cary itd

poirot

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth, 13 Maj 2007, 20:12

>Słuchałem końcówki EC za 20k zł. Nie mój dźwiek. Typowy zamulacz. Zarówno Plinius SA-102 jak i Cary

>CAD-500MB biją ją na głowę. Podobno dopiero monobloki EC są lepsze.

Prawda - w bezposrednim porownaniu AW-180 vs AW-250 - no contest. AW 180 jest lepszy pod kazdym wzgledem. Od AW-180 koncowki EC zaczynaja grac przejrzyscie...

Czy Plinius SA-102 gra przejrzyście? Według mnie z wyczuwalnym ociepleniem. To co dla jednych jest estetyczną wadą, dla innych może być cechą porządaną.

Audionetowi nikt chyba nie zarzuci braku przejrzystości :) ART V2 i SAM V2 z drugiej ręki stoją w HiFiClubie, warto sprawdzić zakładając takie preferencje. Jest też dzielony odtwarzacz CEC-a.

W tytule wątku autor wymienił Jadis i Cary, sugerując urządzenia lampowe. Dlatego napisałem o EC.

Pozdr

Papamek

BlueMax, 14 Maj 2007, 11:40

>Jak to od AW180, przecież 250 jest wyżej i przejrzyście nie gra ;)

No rzeczywisce, zawsze AW 250R byl wyzej od AW180, o jakies 40 cm - taki byl przeswit miedzy polkami w HiFiClubie.

W katalogu firmy AW-180 jest wyzej, para AW-180 kosztuje wiecej niz AW250. Poza tym uklad AW-600 jest zbudowany na 2 AW-180. Generalnie, AW-180 i wyzej to bardzo fajne koncowki.

Papamek, 14 Maj 2007, 12:24

>Czy Plinius SA-102 gra przejrzyście? Według mnie z wyczuwalnym ociepleniem. To co dla jednych jest

>estetyczną wadą, dla innych może być cechą porządaną.

Tak, ale ocieplenie SA-102 nie niszczy IMO przejrzystosci urzadzenia. Mowiac jezykiem Jar'a - SA-102 nie jest zmulony :-)) Swoja droga, w Studio-Pro jest SA-102 na wyprzedazy...

AW-120 chyba robi lepsze wrazenie, jesli kolumny nie sa za trudne. Mimo, ze AW-120 to chyba koncowka z ECI-5?

Pzdr.

Firma pisze, że jest końcówka AW-120 oparta na monoblokach AW-180M.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AW-120 bardzo się nagrzewa. Jest dual mono i zbalansowana (DMB). Na froncie ma napisane klasa A. Ale czy 2x200W przy 4Ohm w czystej klasie A?

Cały napis na przedniej ściance budzi respekt :)

"AMPLIWIRE 120 DMB Balanced Class A

High Performance POWERAMPLIFIER"

Czy AW = ampliwire = drut ze wzmocnieniem !? No to powinna być idealna!

Słuchałem własnie takiego zestawienia:

Ukryta Zawartość

Pozdr

Papamek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem w sobotę na Waliców AA Capitole z końcówką Cary V-12 na lampach EL-34, porównując też z integrą SLI-80 na KT-88. Bardzo ciekawe, spodziewałem się wyraźnej słodyczy EL-34, a tymczasem było owszem nastrojowo, z barwami, piękną średnicą, wybrzmieniami, ale wcale nie brakowało dynamiki i detali, nie było żadnego przesłodzenia. Podobało mi się, szczególnie w trybie triodowym. Ten wzmacniacz pozwala przełączyć z triody na tryb pentodowy ultralinear - tutaj było jeszcze dynamiczniej, bardziej rockowo, choć barwy nie tak spektakularne. A więc ciekawie, w sumie zgodnie z oczekiwaniami i pewnie spróbuję coś w tego wypróbować w domu.

A z drugiej strony pełne zaskoczenie przy odsłuchu integry SLI-80, gdzie spodziewałem się dynamiki, ale obawiałem pewnej szorstkości KT-88 ElectroHarmonixa - a tutaj gładko, dość delikatnie, bardzo zrównoważony dźwięk, wyrafinowane brzmienie. Na pewno bardziej subtelne (co nie znaczy że bez dynamiki) od EL-34 w trybie ultralinear. Okazuje się że stereotypy dotyczące "surowych" KT-88 EH i "słodkich" EL-34 nie zawsze działają. Aż się zastanawiałem czy tak dobry wynik zestawienia z KT-88 może być spowodowany lepszym dopasowaniem stopnia wyjściowego AAC do wejścia integry, czy na pewno AAC wysterowuje końcówkę bez zadyszki. Pewnie też duży wpływ na to wszystko mają stopnie sterujące i dobór lamp w nich. A więc - słuchamy dalej.

• 3 tygodnie później...

Drodzy, zmiany dokonane. Dzięki wszystkim za porady!

Od kilku dni gra u mnie zestaw AA Capitole (strzeżcie się właściciele MBLa), Cary V-12 na EL-34, oczywiście Acoustic Solid bez zmian. System pięknie gra i zostaje na dłuuuugo! Teraz to nawet zmiany formatu CD się nie boję ;-)

poirot

Serdeczne gratulacje

Z Larsonem mówiliśmy, że wpraszamy sie do Ciebie posłuchać spiewających Chorwatów :-)

Już na Twoim poprzednim systemie ciarki chodziły po plecach, to teraz aż strach pomyśleć, co się będzie działo!

Pozdrowienia i miłego słuchania

Stempur

• 1 miesiąc później...

Z zaciekawieniem przeczytałem ten temat i gratuluję autorowi dokonanego wyboru.

Temat się niejako wyczerpał, więc jeśli autor pozwoli to się delikatnie podepnę z pytaniem do grona forumowego o możliwości, propozycje z doborem wzmacniacza. Budżet jaki mógłbym przeznaczyć byłby w zakresie 15 tyś. Propozycji odnośnie powyższego padło kilka wcześniej, są ciekawe.

Konfiguracja obecna to Zollery imagination i Meridian 508, reszta w "o mnie", pomieszczenie 18 m2. Zdaję sobie sprawę, że proponowanie i wyrokowanie konkretnych rozwiązań bez odsłuchów w danym systemie nie ma dużego sensu. Z racji tego, że nie ma możliwości prostego sprawdzenia polecanych przez wielu urządzeń z racji miejsca zamieszkania to wybór jest utrudniony. Jest na miejscu dystrybutor Manley'a, miałem okazję posłuchać kiedyś Stingray'a i zostawił dobre wrażenie, jednak głośniki mają apetyt na prąd i schodzą poniżej 4 omów, miał problemy z wysterowaniem więc skieruję uwagę na wyższe modele, mam nadzieję, że będzie lepiej.

Zależało mi też na tym, żeby w sensowny sposób rozbudować system do kina. Najsensowniejszą opcję zaproponował Barni z końcówkami mocy przełączanymi na inne wzmacniacze xlr/rca - stereo/kino. Do tego dochodzą dalsze elementy, ale już w ramach kina, nie chcę za bardzo dokładac problemów na teraz bo temat staje się tak złożony, że zaczynam wątpić w jego powodzenie.

Gdyby jednak w doborze elementów wzmacniacza udało się zostawić "furtkę" w postaci przełączania końcówek na inne pre/proc byłoby idealnie :) Ostatecznie ręczne przepięcie ic nie powinno być problemem na końcówkach, dlatego lepiej skupić się na dobrym wyborze pod kątem dopasowania parametrów i brzmienia zestawu stereo.

Preferencje muzyczne są ważne, czyli klasyka, jazz, odmiany muzyki rozrywkowej w szerszym zakresie, z zasady nie przekreślam niczego. Nawet przy dobrej klasy sprzęcie są ograniczenia, nie ma rzeczy doskonałych, ale na pewnym pułapie można słuchać praktycznie wszystkiego, nieważne gatunki, sprzęt powinien być na tyle uniwersalny aby to umożliwić. Przy testowaniu sprzętu (nie mylić ze słuchaniem) dużą uwagę zwracam na instrumenty w muzyce klasycznej orkiestry i wykonawców, czyli prawdziwe dźwięki zagrane na miarę z należytą werwą i mocą, do tego zdolność kreowania atmosfery, angażowania słuchacza w spektakl, ale bez przesady, czyli trochę soczyście i nienachalnie:)

Jeśli ktoś miałby chęć pomocy w tym temacie będę wdzięczny,

pozdrawiam, Łukasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.