Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki wysokotonowe, gwizdki, tweetery

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem w 100% pewien czy to temat do zakładki stereo, ale niech tam.

Ostatnio zdażyło mi się słuchać różnych kolumn, różniących się między innymi konstrukcją głośnika wysokotonowego (gwizdka, tweetera, czy jak je tam zwał).

Były to:

kopułka jedwabna,

kopułka metalowa,

odwrotna kopułka metalowa,

pierścieniowiec,

tradycyjny stożek z korektą fazy.

Jakoś nie wpadłem jeszcze na kolumnę ze wstęgą, ale pewnie kiedyś to nastąpi.

Moje pytanie brzmi następująco: czy jest jakiś zestaw cech charakterystyczny dla konkretnej konstrukcji? W sensie pozytywnym i negatywnym.

Wiem, że dużo zależy od konkretnej aplikacji, to sprawa jasna, ale chodzi mi o pewne teoretyzowanie, w sensie czy widząc konstrukcje gwizdka można wydedukować (mniej lub więcej) jak dana kolumna zagra. Jakie są najbardziej istotne różnice.

To może ja zacznę dyskusję od rzeczy, na którą zwróciłem uwagę podczas odsłuchów, nie mającej może bezpośredniego wpływu na dźwięk, ale dość istotnej moim zdaniem, dotyczącej kierunkowości. Wysokotonowce szybko tracą najwyższe rejestry po zejściu z osi głównej, ale w najmniejszym stopniu dotyczy to kopułek. W przypadku innych pomysłów, opuszenie "sweet spotu" nawet o kilkanaście cm jest już wyraźnie słyszalne. Może jest na to jakaś rada?

Zapraszam do dalszej dyskusji.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.