Skocz do zawartości
IGNORED

jbl E90 i altusy 300??

matt007

Rekomendowane odpowiedzi

porownywanie Altusow z minionej epoki do JBL nie ma sensu. Jeśli chodzi o kolumny do techno to JBL beda jak najbardziej dobre ze wzgledu na bas, ktory jest bardzo twardy i dynamiczny a to podstawa do tego typu muzyki. Mam osobiscie E80. Bas moze nie schodzi ekstremalnie nisko ale nie takie było załozenie konstruktorow z firmy JBL bo są to kolumny bardziej napisane do kina gdzie w zestawie powinien zawsze znajdowac sie subwoofer (najlepiej E250 zeby nadazył za frontami) ktory wykancza najnizsze czestotliwosci. Za to masz bas dobrze kontrolowany. Jesli zadowoli Cie zwykłe mocne dudnienie to Altusy w zupełnosci Ci do tego wystarczą.

przyznam że rozśmieszyło mnie troche to zdanie, że jeśli do zwykłęgo dudnienia to te Altusy będą ok, tak jakby te JBL miały znacznie lepszy bas :)

bez urazy ale jeśli twierdzisz że te JBL mają nie dudniący bas (a mają... i to jeszcze jak) to ja twierdze że chyba nie odsłuchiwałeś zbyt wielu kolumn i nie masz po prostu porównania.... oczywiście JBL to lepsze kolumny ogólnie ale w innych aspektach, bo bas to ich najsłabsza strona (nie chodzi o moc tylko jakość, bo przywalić to potrafią)

i tu mnie masz...nawet swoich nie odsłuchałem mimo ze stoja u mnie od kilku tygodni:) a tak powaznie to moze don111 porozmawiajmy o gustach i guścikach choc o nich sie nie dyskutuje? W kazdym razie nie moge sie podpisac pod Twoja opinia na temat JBL. Ciekawy jestem tylko w jakich okolicznosciach miales je okazje odsłuchiwac, na jakim wzmaku i w jakim pomieszczeniu. Moze to były E60? Albo łączysz błednie pojecie twardy znaczy dudniący? Oczywiscie i tak nie dojdziemy do kompromisu bo i tak lubi sie to co sie ma...

Wczoraj akurat miałem okazję E90 posłuchać. Warunki nie były najlepsze, poz tym paczki były podłączone pod jakiś amplituner KD od H/K ale mimo wszystko... dźwięk JBLa nie przemawia do mnie jak mało który. Bas... samochodowy - to znaczy dla mnie to bardziej "wycie" niż uderzenie". No ale ja ogólnie mam do JBLa uprzedzenie (dźwięk tak chwalonych Studio L880 tez mi się W OGÓLE nie podoba), więc proszę podchodzić do mojej opinii z dystansem ;-)

ja odsłuchiwałem w całkiem dobrych warunkach (spore pomieszczenie) JBL e90 (pod 2 ampli KD i pod 1 wzmacniaczem) i na każdej elektronice bas był wyjątkowo nieprzyjemny, ogólnie grały "twardo", estradowo i nie są to moim zdaniem uniwersalne kolumny...

ale masz racje że to tylko moja opinia i mój gust, jeśli dla Ciebie te kolumny grają dobrze to fajnie że jesteś zadowolony...

pozdrawiam

Do tych JBL-i to jest potrzebny wzmak polecam HK 970

Tak na marginesie to negatywne opinie na temat E 90 trochę mnie bawią.

Panowie żeby nie buczały trzeba je postawić w dużym pomieszczeniu i dostarczyć dużo prądu.

Jak ktoś podepnie je do HK 135 to rewelacji raczej bym się nie spodziewał.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

HK970 to popierdułka do E90. Zapomnij o tym!!! - to nawet E80 nie potrafi napędzić. Ludzie piszą o gównanym buczącym basie z tych kolumn bo słuchali na padaczkach nie wzmakach. Nawet E80 potrafią zejść nisko, 32-35Hz to nie jest problem. Aplituner ?! Dlatego bas buczy, dudni i jest papierowy.

masterofdeath6, 14 Maj 2007, 08:43

>HK970 to popierdułka do E90. Zapomnij o tym!!! - to nawet E80 nie potrafi napędzić. Ludzie piszą o

>gównanym buczącym basie z tych kolumn bo słuchali na padaczkach nie wzmakach. Nawet E80 potrafią

>zejść nisko, 32-35Hz to nie jest problem. Aplituner ?! Dlatego bas buczy, dudni i jest papierowy.

no te ''monstra" potrzebują 2x 500W :D mają basy 2x 50cm i schodzą do 1 ohma... mówisz tak jakby to były jakieś estradówki :D

co do 32-35hz to schodzą każde przyzwoite kolumny, zależy od spadku, szkoda że tego w tych JBL nie słychac (za to wyższy zakres basu słychac aż za nadto bo "zadudnia" reszte pasma)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Przede wszystkim wydajny prądowo. Moc nie musi być duża z uwagi na 90dB. HK poza tym jest zbyt ciemny. Dodatkowo wypycha średni bas. Nie jest to dobre połacznie, mimo że to niby jedna stajnia.

widze po nowych postach ze negatywne opinie wypowiadaja osoby ktore mialy sladowa stycznosc z tymi kolumnami, ktore byly w dodatku podłączone pod jakies wzmacniacze samochodowe:)) i pewnie spiete kabelkami za 2 zyle, wnioski sie same nasowaja...a kolega tu potrzebuje fachowej porady

ja sie przyznałem na czym słuchałem - na ampli KD w nieciekawych warunkach. Mimo wszystko, wynika z tego że do kolumn za 2 tyś zł należy podpiąć elektronikę za drugie tyle - bo inaczej nie ma szans na poprawne brzmienie. No bądźmy poważni...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja sprzedałem swoją AX900 za 600zł. Tak, to lipne kolumny jeżeli oto chodzi - niestety. Żeby zagrały trzeba poszukać/zapłacić. Mam teraz jm labki - i każde gówno, które do nich podepnę gra, jedne ładniej inne mniej ale gra!

Teraz mam kilka padaczek. I nawet taki słabowity Naim Nait 5i je przyzwoicie napędza (bez rewelacji-ale posłuchać już można). Z AX900 na godzinie 9 grało to głośniej niż z Naimem na 13 :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.