Skocz do zawartości
IGNORED

eltax concept 400 podział częstotliwości

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przenosze wątek ze stereo, bo nikt mi nie pomógł, nie mogę nigdzie znaleźć informacji na temat podziału częstotliwości w tych kolumnach. One są 3-drożne, ze zdjęć wynika, że jest możliwosc podłączenia biamplingu.

Link do ulotki producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz zdjęcie tyłu kolumn i zwrotnicy w załaczeniu

post-14995-100001716 1179431237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To musisz odłączyć część niskotonową zwrotnicy na głośniku niskotonowym i średniotonowym i dopiero podłączać system aktywny, inaczej z nałożenia się pasm obu zwrotnic powstaną dziury pomiędzy niezgodnymi ze sobą częstotliwościami podziału.

Podłączenie bezpośrednie jest więc raczej bez sensu. Musi to wyglądać tak jak w poprzednich głośnikach lub podobnie w sekcji średnio-wysokotonowej, z tym że to jak jest robiony podział między nimi nie jest istotny, tylko ten między nisko a średniotonowym.

Czyli tak: W sekcji niskotonowego odłącz L1, C1 od terminala i głośnika i podłącz je bezpośrednio, w części średniotonowej usuń i zewrzyj C2 i odłącz L3. Przy okazji wymień C3 na MKT/MKP bo siedzą tam bipolarne elektrolity.

Molibden dzięki, właśnie myślałem o ominięciu zwrotnicy dla dołu, nie wiem tylko od jakich częstotliwości w tych kolumnach przenosić będzie średniotonowy, tj. troche się obawiam o te częstotliwości około 120-300Hz, wg moich obliczeń zwrotnica przy niskotonowym (to jest chyba filtr II rzędu 12dB/pkt) odcina gdzies na ok. 250Hz

oj, ale przy tych warościach LC to mi odetnie gdzis na 1,7kHz i będzie dziura mięszy, a może zagospodarowac w tym miejscu drugi niskotonowiec, tj. jeden grałby bez zwrotki zasilany sygnałem LOW jako taki powiedzmy sub , na drugi puściłbym sygnał HIGH jakos razem z średniotonowym i wysokotonowym, żeby wypełnił dziurę między 120 Hz a 1,7Khz, chociaz zawsze moge zmienić wartości LC, puścić więcej dołu na średniotonowy, np. kondenstor 47 uF, cewka 6mH. Ale nic nie wiem o tych przetwornikach.

>czyli robię przy średniotonowym filtr dolnoprzepustowy, tak?

Tak, a to co usuwasz o jest filtr dolnoprzepustowy - razem tworzą filtr pasmowy dla średniotronowego w ukł. 3-drożnym.

120Hz to mało jak na podział dla średniotonówki, nie wiadomo jak będzie z mocą i charakterysyką w tym zakresie, jak nie jest za małą to da radę.

Z tym podziałem to najlepiej jakbyś miał w zakresie śrenio-wysokotonowym jakąś dobrą szerokopasmówkęw Open Baffle (na odgrodzie), taką 6-8 max. 10 cm średnicy i niskotonowy jaki chcesz 20-30cm.

Nie odetnie tak nisko bo masz nieskompensowaną impedancję, poza tym podział wysokotonowego też nie wskazuje zeby z 3 rzędem aż tak nisko gral. Pewności nei mam bo nie liczyłem tego filtru, ale w ukłądzie 3-drożnym byłoby bez sensu ciąć niżej niż 3-4k.

Możesz podłączyć dół na drugi basowieć a sekcję średniowysoko na wszytkie 3 głośniki z pełną zwrotnicą ale to wg mnie jest trochę przekombinowane. Im prościej tym lepiej powinno zagrać z podziałem aktywnym, wszelkie cewki, zwronice itp. to już jest degeneracja.

byc może średniotonówka da radę, patrzę z opisu, że jest to 13-stka (doły to 20), w technicsie średnioniskotonowe są 12 i jakoś daja radę, Molibden, a miałeś kiedys do czynienia z eltaxami? Mogę je mieć nówki za ok. 400 zł. Gra warta zachodu?

oj, jednak w tych kolumnach jest inna zwrotnica, prostsza, to, co podałem na początku, to projekt ulepszenia, nie połapałem sie na poczatku, wziąłem z niemieckiego testu, ponizej podaję zwrotnice, która jest chyba tam w rzeczywistości

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasada pozostaje ta sama - cewkę na niskotonowym i kondensator na średniotonowym należy pominąć (zewrzeć).

Nie wiem tylko czy ta hybryda poradzi sobie z 4 ohm obciążeniem.

rosim, 18 Maj 2007, 01:21

>byc może średniotonówka da radę, patrzę z opisu, że jest to 13-stka

raczej powinna wytrzymać ten podział na 120Hz

(doły to 20), w technicsie

>średnioniskotonowe są 12 i jakoś daja radę, Molibden,

a miałeś kiedys do czynienia z eltaxami?

Niestety nie.

>Mogę je mieć nówki za ok. 400 zł. Gra warta zachodu?

Przy tym podziale spróbowałbym bardziej niekonwencjonalne rozwiązanie z szerokopasmowym,

nie sądzę że za 400zł uda się kupić lepsze głośniki od tych czy oryginalnych od Technicsa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.