Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Okien. Kto, jak, ile...

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym w tym wątku zapytać się o Wasze doświadczenia z firmami wymieniającymi okna (myślę głównie o PCV). Bardzo przydatne były by nazwy konkretnych firm i ogólne wrażenie z solidności i też ustosunkowanej do niej ceny;)

Za wszystkie konstruktywne odpowiedzi będę wdzięczny:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

https://www.audiostereo.pl/topic/33666-wymiana-okien-kto-jak-ile/

Thermoplast ok. 5 lat temu -

bardzo dobre wrażenie.

Pani sprzedawca uprzejma, sprawna, wygladała na oblataną w kwestiach techniki budowlanej, bez problemu przeanalizowała i zmodyfikowała ofertę pod kątem konkretnych warunków podczas wizyty pomiarowej.

Ekipa własna (nie podwykonawca), uwinęli sie szybciej niż zapowiadali, bez problemu dokonali drobnej modyfikacji na moją prośbę. Jedyny problem (raczej niewielki) - pojawili się pół godziny wcześniej niż zapowiedzieli.

Okna: jedyne problemy - pękła jedna (niezbyt ważna) śrubka w dniu montażu po wyjściu panów, za dwa dni ktoś był i wymienił. Potem raz zimą myślałem, że mechanizm się zablokował na amen. Już zadzwoniłem po serwis, ale po otwarciu okna do wewnatrz pokoju na 20 minut okazało się, że mechanizm był zamarzł jedynie - morzy były akurat ciężkie.

Okna działaja precyzyjnie i niezawodnie, mimo, że są jak na blok spore (i mogłyby się np. giąć). Polecam wielostopniową regulację uchyłu - proste a bardzo przydatne urządzenie.

Nie wiem czy się nie zawinęli bo widzę,że magazyn sprzedają na długiej, a w ofercie okien już nie ma;(

Dzięki jednak za info;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Norma2000 - próbują klienta reklamującego towar/wykonanie zmęczyć kolejnymi wizytami, a to przedstawiciela wykonawcy, a to przedstawiciela producenta. Reklamowałem okno i drzwi balkonowe, w tym złe zamykanie drzwi, porysowane szyby, paprochy od środka szyb (2 szyby z 6) i sam montaż. Szyby wymieniono, ale drzwi balkonowe zamykają się dopiero po dociśnięciu górnego rogu od strony zawiasów. Dziś wiem, że to wiotkość drzwi (h = 2,50 m) powoduje kiepskie przekazanie ruchu od klamki przez cięgło do rygli po drugiej stronie. Ogólnie porażka.

Przedstawiciel Krakowskiej Fabryki Okien - szyba 1,0, termoramka ze stali nierdzewnej. Reklamacja okna kuchennego z automatycznym wywietrznikiem; ze względu na błędne opomiarowanie cała kratka wywietrznika znajdowała się w obrysie obmurowania okna. Po pisemnej reklamacji wykuto powtórnie okno, podkuto dół otworu okiennego i teraz jest OK. Do pracy ekipy montażowej większych zastrzeżeń nie mam. Z tym, że murarka wykonywana jest kiepsko, bo zapełniają tylko ubytki muru powstałe podczas wykuwania i ostateczny szlif trzeba wykonać samemu.

Lepiej brać firmy mniejsze, które mają ze dwie, trzy stałe ekipy montażowe (sprawdzić!). W większych firmach do tego samego okna za każdym razem przyjeżdża kto inny ze względu na sporą fluktuację załogi, spowodowaną przez nie najwyższe zarobki. Jeśli się ma już położoną podłogę to należy solidnie zabezpieczyć ją. Nie należy wierzyć w ich zabezpieczenia, bo jest to folia malarska rzucona na podłogę, lub podgumowany brezent. Ja na całą podłogę położyłem: warstwa gazet, gruba folia ogrodnicza (jak na namioty) i dwie warstwy tektury, a pod oknem trzy. Spadający podczas kucia gruz nie uszkodził paneli. Zalecam dozór wykonania na bieżąco.

A gdzie patrzyłeś na ofertę? Bo w necie sa okna, 4 modele:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pq: Zakladalem Thermoplasta w zeszlym roku i mam troche inne wrazenia. Akurat w gdyni ekipa to byli podwykonawcy i do tego nie do konca slowni. Zalozylem okna Royal, a kiedy pozniej chcialem dolozyc rolety przyszybowe okazalo sie, ze moze byc klopot ze wzgledu na oblosci ramy. Poza tym nie podobal mi sie sposob rozliczenia - pelna kasa w momencie przywiezienia okien, ekipa montuje juz "moje" okna, wiec w razie stluczki porazka. Okna same w sobie OK, choc bez rewelacji - tu i uwdzie wystaje lekko nierowno zalozona uszczelka.

Mój błąd co do Thermoplasta. Byłem wczoraj na tyle przytomny,że nie zauważyłem iż wybrałem nie okna,a dodatki i stąd brak obiektu zainteresowania;)

Może sporo zależy tu od konkretnego wykonawcy. Fakt faktem nie godziłbym się na pełną zapłatę tylko na góra połowę i sprawdzałbym na ile pomogły by mi zebrane informacje poprawność montażu. Wszystko ok płace, źle to do poprawki,a jak nie pasuje to dzwonie do szefa i zmieniamy ton rozmowy.

-->Dreamer_1, zabawana sprawa dotycząca okien - są to zazwyczaj "składaki", tzn. ramy pochodzą od jednego producenta (i ten dość częśto jest tym "składaczem"), szyby zespolone od drugiego a okucia obwiedniowe od trzeciego ;)

I tu rada (wynikająca z własnych - dość przykrych... - doświadczeń), unikaj jak ognia okuć obwiedniowych wykonanych (choćby tylko częściowo) ze znalu i innych "gównianych" (acz łatwych do odlewania) stopów...

>I tu rada (wynikająca z własnych - dość przykrych... - doświadczeń), unikaj jak ognia okuć

>obwiedniowych wykonanych (choćby tylko częściowo) ze znalu i innych "gównianych" (acz łatwych do

>odlewania) stopów...

Jesteś w stanie powiedzieć konkretniej jakich modeli, firm lub wykonawców unikać?

Chodzi głównie o to,że zadzwonię do danej firmy i będę spokojny,że nie partolą, a to już 3/4 sukcesu.

Np. Siegenia - tańsze modele okuć ze znalu (czy jak kto woli cynkalu vel szajs metalu).

W moim wypadku część elementów po 2 - 3 latach była wyraźnie pościerana (głębokie wyrobienia), a niektóre najzwyklej w świecie popękały...

U mnie te okucia siedziały razem z szybami zespolonymi Straglasu (nie narzekam - całkiem całkiem były), producenta ram (plastiki) czyli potencjalnego "skladacza" nie pamiętam.

Zolty, 21 Maj 2007, 06:54

> Poza tym nie podobal

>mi sie sposob rozliczenia - pelna kasa w momencie przywiezienia okien, ekipa montuje juz "moje"

>okna, wiec w razie stluczki porazka.

Nie pamiętam już formy płatności ani odpowiedzialności w wypadku stłuczki montażowej, ale nie sądzę, żebym zgodził się na odpowiedzialność za stłuczenie okna przez ekipę.

Jeśli chodzi o okucia, nie widziałem szczególnych wytarć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.