Skocz do zawartości
IGNORED

Jak odróżnić zwykłe Hi-Fi od High-endu?

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

"XYZPawel

10 Wrz 2008, 23:04

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 184 / 1089 / 0

Switch, 10 Wrz 2008, 22:25

>Dlaczego TUXowi wierzysz od tak a nam nie? :)))

Ależ ja Ci wierzę. Próbuje Ci wytłumaczyć, że ja słyszałem, TUX słyszał... To co chcieliśmy usłyszeć :))"

To jest ^ "wstawka" z Twojego tematu.

To co chciałeś usłyszeć, usłyszałeś, siła autosugestii?.

Nagromadziłeś tony "makulatury" i czytasz i słyszysz, choć mogło się zdarzyć że tego sprzętu który słyszysz na oczy nie widziałeś, teraz też coś słyszysz?

Parę lat temu czytałem artykuł o podobnym gościu, a artykuł był zamieszczony w fachowej audio prasie, i były to jego własne przemyślenia zamieszczone na podstawie korespondencji, nie chodził na "pokazy" - odsłuchy sprzętu, w domu też nic nie miał, o czym sam donosił, ale kupował czasopisma i na podstawie czytania artykułów słyszał jak "gra" dany sprzęt,a jak twierdził gra podobnie.

Był w sumie szczęśliwy, bo słyszał najdroższe konstrukcje, wydając małe pieniądze (koszt miesięcznika).

Jak znajdę ten artykuł w archiwum to go wkleję.

Bez komentarza.

XYZPawel, 11 Wrz 2008, 11:24

>

>Nie ma obowiązku słuchania moich porad, każdy może zrobić z nimi co zechce, zaletą ich jest to, że

>maję poparcie w badaniach naukowych i pomiarach, a wasze w niczym sensownym.

jasne tylko w słuchu. rozumiem, że to dla ciebie nic sensownego...

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 11 Wrz 2008, 11:41

>XYZ, a masz 100% pewności, że te kolumny zagrają tak, jak Ci się podoba? Bo wszak wpływu kolumn na

>brzmienie nie negujesz... A skąd inąd wiemy, że nawet najlepsze kolumny potrafią grać bardzo różnie

>- skąd pewność, że TE zagrają tak, jakbyś chciał?

pewności nie mam, ale ja nie kupuję kolumn, żeby "grały", czytaj ze zrozumieniem.

Jaką mam alternatywę za 14 tys.: wzmak (dużej mocy, nie popierdółka 100W) i kolumny ?!?

Słucham mądrale, pośmiejemy się.

Kolumny mają odtwarzać od 20Hz...

>pewności nie mam, ale ja nie kupuję kolumn, żeby "grały", czytaj ze zrozumieniem.

tak samo jak nie kupujesz wzmacniaczy lampowych bo grają ciepło i bez mocy?

XYZPawel, 11 Wrz 2008, 13:10

>pewności nie mam, ale ja nie kupuję kolumn, żeby "grały", czytaj ze zrozumieniem.

Staram się. Rozumiem, że masz na myśli autentyczną zdolność do reprodukowania "prawdziwego" dźwięku przez te kolumny. Tyle że masz chyba świadomość, że może to jednak brzmieć różnie, mimo zapewnień twórcy? Że jednak mimo tak zacnej teorii, góra może być łagodniejsza, ostrzejsza, bas bardziej rozciągły lub zwarty itd? Praw fizyki nie zmienią nawet najwspanialsze teorie, a wątpię, żeby nagle pojawiła się recepta na "dźwięk idealny". Ale chętnie się przekonam. Kiedy je będziesz miał?

>Kolumny mają odtwarzać od 20Hz...

Po co?! Będą służyć do kina domowego?...

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 11 Wrz 2008, 13:17

>a wątpię, żeby nagle

>pojawiła się recepta na "dźwięk idealny". Ale chętnie się przekonam. Kiedy je będziesz miał?

za około 1-1,5 mies, na razie głośniki stoją pod stołem, wzmak na cle, EQ i przedwzm na stole w częściach :))

Zapraszam, będziesz już drugi, tylko uważaj, różne rzeczy mogą się stać w domu trolla... :))

Ale czekam na podanie fajnej alternatywy, w tej cenie, nawet trochę droższe.

Wcześniej zastanawiałem się nad kitami akustyak, ale jak pomyślałem, że znowu kolumny z małymi głośnikami...

>>Kolumny mają odtwarzać od 20Hz...

>Po co?! Będą służyć do kina domowego?...

Tylko w kinie masz takie dźwięki ?!? Jest wiele instrumentów, które schodzą tak nisko.

XYZPawel >

Kupowanie kolumn bez wcześniejszego odsłuchu ???

Ja tak kiedyś kupiłem B&W Nautilius 804N. Doskonałe paramtery, renomowany producent, idealnie płaska ch-ka przenoszenia. Po kilku miesiącach musiałem sprzedać bo mimo doskonałych parametrów technicznych brzmiały ........ technicznie.

Cenię to, że podkreślasz wagę ślepych testów, ale inne Twoje wypowiedzi świadczą , że jednak chyba zupełnie nie kapujesz o co w tym audio chodzi :-(

TUX

XYZPawel, 11 Wrz 2008, 13:29

>Zapraszam, będziesz już drugi, tylko uważaj, różne rzeczy mogą się stać w domu trolla... :))

Nie wątpię :) Ale nie pękam. :)

>Tylko w kinie masz takie dźwięki ?!? Jest wiele instrumentów, które schodzą tak nisko.

Jakie? :) Z tego co się orientuję, struna E gitary basowej to około 40Hz, nieco niżej może zejść kontrabas, ale to jest nadal niewiele mniej od 40Hz. Są też przypadki innego strojenia instrumentów, ale to przypadki nieczęste.

Gość

(Konto usunięte)

TUX, 11 Wrz 2008, 13:33

>Kupowanie kolumn bez wcześniejszego odsłuchu ???

>Ja tak kiedyś kupiłem B&W Nautilius 804N. Doskonałe paramtery, renomowany producent, idealnie płaska

B&W jest dla mnie też podejrzany, kolumny za kilkadziesiąt tysięcy ?!?

>ch-ka przenoszenia. Po kilku miesiącach musiałem sprzedać bo mimo doskonałych parametrów

>technicznych brzmiały ...... technicznie.

ryzykuję trochę to jest pewne, ale kupiłem tak swoje Radmory LS30, w sklepie brzmiały kiepsko, w domu zupełnie inaczej, przez wiele lat byłem zadowolony.

Podaj alternatywę.

>Cenię to, że podkreślasz wagę ślepych testów, ale inne Twoje wypowiedzi świadczą , że jednak chyba

>zupełnie nie kapujesz o co w tym audio chodzi :-(

Podaj przykłady tego "niekapowania". Boisz się dyskusji ? Coś mi się wydaje, że jesteś przypadkiem podobnym do MariuszaH, kable to voodoo, ale "oczywiście" CD i wzmaki mają swoje "brzmienia", bo tak :)) Mam rację ? ;)

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 11 Wrz 2008, 13:35

>>Tylko w kinie masz takie dźwięki ?!? Jest wiele instrumentów, które schodzą tak nisko.

>

>wymień chociaż pięć (oprócz organów).

dlaczego oprócz?: organy, instrumenty elektroniczne, kontrabas. Mi to wystarczy. Klasyczne kolumny mają przy 40 Hz - 6dB, jeśli to wam wystarcza, to ok, wasz wybór.

struna E w kontrabasie jest strojona ok. 40Hz (41 z ułamkiem o ile dobrze pamiętam).

organy, syntezatorek i...? to jest to wiele instrumentów?

XYZPawel, 11 Wrz 2008, 14:07

>

>dlaczego oprócz?: organy, instrumenty elektroniczne, kontrabas. Mi to wystarczy. Klasyczne kolumny

>mają przy 40 Hz - 6dB, jeśli to wam wystarcza, to ok, wasz wybór.

Kontrabas nie gra 20Hz. Odpowiednio nastrojony może zagrać tylko nieco mniej od 40Hz.

Instrumenty elektroniczne z pewnością. Oczywiście, nie wiem jakieś słuchasz muzyki...

A jak ustosunkujesz się do faktu, że te kolumny, od środka w górę to odgrody, czyli zgodnie z opiniami na ten temat, są dość słabe w kontekście lokalizacji źródeł, budowania sceny itd. Wszak promieniują do tyłu, czyli zaczynają większą rolę odgrywać ściany itd. Na zdjęciach nie widzę jakoś specjalnie wytłumianych przestrzeni za kolumnami. Co o tym pisze sam Linkwitz?

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 11 Wrz 2008, 14:23

>XYZPawel, 11 Wrz 2008, 14:07

>>

>>dlaczego oprócz?: organy, instrumenty elektroniczne, kontrabas. Mi to wystarczy. Klasyczne kolumny

>>mają przy 40 Hz - 6dB, jeśli to wam wystarcza, to ok, wasz wybór.

>Kontrabas nie gra 20Hz. Odpowiednio nastrojony może zagrać tylko nieco mniej od 40Hz.

>Instrumenty elektroniczne z pewnością. Oczywiście, nie wiem jakieś słuchasz muzyki...

różnej

Klasyczne kolumny mają przy 40 Hz - 6dB

>A jak ustosunkujesz się do faktu, że te kolumny, od środka w górę to odgrody, czyli zgodnie z

>opiniami na ten temat, są dość słabe w kontekście lokalizacji źródeł, budowania sceny itd. Wszak

>promieniują do tyłu, czyli zaczynają większą rolę odgrywać ściany itd. Na zdjęciach nie widzę

>jakoś specjalnie wytłumianych przestrzeni za kolumnami. Co o tym pisze sam Linkwitz?

Według zgodnej opinii są perfekcyjne w lokalizacji źródeł, ale trudno jest je dobrze ustawić (muszą mieć 1,2 m wolnej przestrzeni za sobą (u mnie będzie 0,8 m...).

Dipole mają to do siebie, że wpływ pomieszczenia jest w dużym stopniu niwelowany.

Nie trzeba adaptować pomieszczenia.

Gość

(Konto usunięte)

Switch, 11 Wrz 2008, 14:28

>Paweł, jak parametry techniczne określają przestrzeń dźwiękową?

Duży wpływ ma przestrzenna charakterystyka priomieniowania kolumny. Poczytaj na stronie Linkwitza, jest tam sporo informacji.

XYZPawel, 11 Wrz 2008, 14:39

>Klasyczne kolumny mają przy 40 Hz - 6dB

Co to znaczy - "klasyczne kolumny" i skąd to generalizowanie?

No i w końcu - co z tego? Oczywiśćie, jeśli tak bardzo tego wymagasz, Twoja sprawa. Ja np nie wiem, czy mam jakąś płytę, na której pojawiają się dźwięki rzędu 20 czy 30 Hz i nie uważam, żeby taki wymóg był dla mnie jakiś specjalnie graniczny. Tym bardziej, że ja je usłyszę, tylko nieco ciszej, to wszystko. Dla mnie zdecydowanie istotniejszym jest, nie - jakim pasmem zagra moja kolumna, tylko jak to zrobi. Ale domyślam się, że tamta zrobi to idealnie, więc spoko.

>Według zgodnej opinii są perfekcyjne w lokalizacji źródeł,

No to dziwnym trafem są zupełnie inne od opinii na temat innych tego typu konstrukcji. No ale może rzeczywiście te są wyjątkowe...

>Dipole mają to do siebie, że wpływ pomieszczenia jest w dużym stopniu niwelowany.

>Nie trzeba adaptować pomieszczenia.

O, to całkiem ciekawa historia. Rozumiem, że te kolumny, oprócz tego że grają, to jeszcze przenoszą nas do jakiegoś świata równoległego, gdzie panują inne prawa fizyki?? Przy tak nisko schodzącym basie nie potrzeba żadnych pułapek basowych, niwelują też fale stojące pomiędzy równoległymi ścianami... No to rzeczywiście, genialny projekt...

XYZ, litości...

>Klasyczne kolumny mają przy 40 Hz - 6dB

tak samo jak wg. Ciebie lampowce grają ciepło i bez mocy.

co z tymi wieloma instrumentami? dwa to wiele?

MariuszH, 11 Wrz 2008, 15:27

Przy tak nisko schodzącym

>basie nie potrzeba żadnych pułapek basowych, niwelują też fale stojące pomiędzy równoległymi

>ścianami... No to rzeczywiście, genialny projekt...

>XYZ, litości...

Tak właśnie jest :)

To znaczy fal stojących jest znacznie miej, bo kolumna przestaja rozpraszać dźwięk dookólnie.

Fale stojące wystąpią tylko na osi promieniowania przedniej ścianki.

No coż... górą XYZPawel :)

To tak pięknie... aż się wzruszyłem... Ale to oznacza, że nici ze słuchania muzyki podczas normalnego krzątania się po domu, bo nic nie będzie słychać?... :)))

MariuszH, 11 Wrz 2008, 16:04

>To tak pięknie... aż się wzruszyłem... Ale to oznacza, że nici ze słuchania muzyki podczas

>normalnego krzątania się po domu, bo nic nie będzie słychać?... :)))

Fal stojących będzie mniej. To źle ?

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 11 Wrz 2008, 15:27

>Co to znaczy - "klasyczne kolumny" i skąd to generalizowanie?

bas refleks, compact - od jakiegoś czasu kupuję audio, są tam pomiary kolumn, pooglądaj sobie, na stronie akustyka też są pomiary jego kolumn, też można pooglądać.

>No i w końcu - co z tego? Oczywiśćie, jeśli tak bardzo tego wymagasz, Twoja sprawa. Ja np nie wiem,

>czy mam jakąś płytę, na której pojawiają się dźwięki rzędu 20 czy 30 Hz i nie uważam, żeby taki

>wymóg był dla mnie jakiś specjalnie graniczny. Tym bardziej, że ja je usłyszę, tylko nieco ciszej,

>to wszystko. Dla mnie zdecydowanie istotniejszym jest, nie - jakim pasmem zagra moja kolumna, tylko

>jak to zrobi. Ale domyślam się, że tamta zrobi to idealnie, więc spoko.

Ale pasuje -6 dB, przy 40Hz i 5 db górka przy 100 Hz ? To są typowe zachowania kolumn

>>Według zgodnej opinii są perfekcyjne w lokalizacji źródeł,

>No to dziwnym trafem są zupełnie inne od opinii na temat innych tego typu konstrukcji. No ale może

>rzeczywiście te są wyjątkowe...

Warto poczytać opieni na ten temat, są naprawdę zgodne.

>>Dipole mają to do siebie, że wpływ pomieszczenia jest w dużym stopniu niwelowany.

>>Nie trzeba adaptować pomieszczenia.

>O, to całkiem ciekawa historia. Rozumiem, że te kolumny, oprócz tego że grają, to jeszcze przenoszą

>nas do jakiegoś świata równoległego, gdzie panują inne prawa fizyki?? Przy tak nisko schodzącym

>basie nie potrzeba żadnych pułapek basowych, niwelują też fale stojące pomiędzy równoległymi

>ścianami... No to rzeczywiście, genialny projekt...

>XYZ, litości...

Gdzie to napisałem ?!? Napisałem "w dużym stopniu"

XYZPawel, 11 Wrz 2008, 16:15

>Ale pasuje -6 dB, przy 40Hz i 5 db górka przy 100 Hz ? To są typowe zachowania kolumn

???

>Napisałem "w dużym stopniu"

Napisałeś też, że pomieszczenie nie wymaga adaptacji.

Z całą resztką szacunku, XYZ, załamujesz mnie...

póki co odgrody wygrzewają sie pod stołem macie duzo czasu na gdybania i czytanie opisów

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.