Skocz do zawartości
IGNORED

Zewnętrzny pierścień dociskowy

Ptyś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio kupiłem 2 zwichrowane płyty i zacząłem zastanawiać się nad rozwiązaniem tego problemu.

Wpadłem na to, aby poza centralnym dociskiem zrobić zewnętrzny. Oczywiście okazało się, że Ameryki nie odkryłem i takie rozwiązania od dawna istnieją.

Pierwsze dwa jakie znalazłem to:

- Clearaudio Outer Limit Turntable Ring

- The Universal Record Stabilizing Ring (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Niestety oba troszkę kosztują; odpowiednio 900$ i 350$

Zacząłem więc kombinować jak to zrobić samemu. Toczenie lub frezowanie odpada ze względu na dostępność i koszty. Można natomiast wyciąć wodą lub laserem pierścienie z materiału (-ów) różnej grubości i skręcić lub skleić je ze sobą.

W obu podanych przykładach pierścień dociskowy centrowany jest w stosunku do osi talerza. Wymaga to dodatkowego ustrojstwa i czasu przy zakładaniu. W przypadku części gramofonów można by centrować według obwodu talerza. Idąc dalej można pomyśleć o lekkim pierścieniu (np. z akrylu) w jakiś sposób ;) mocowanym do talerza.

Proszę o wszelki sugestie i uwagi dotyczące budowy takiego pierścienia i przy okazji dwa pytania:

- czy ktoś z forumowiczów używa takiego pierścienia i mógłby podzielić się szczegółami konstrukcyjnymi?

- czy wszystkie płyty (12 calowe) mają identyczną średnicę?

Pozdrawiam

Ptyś

P.S. Załączam fotki pierścieni wymienionych na początku oraz szkic rozwiązania DIY. Brązowy prostokącik to materiał (np. filc), który byłby użyty w przypadku centrowania do obwodu.

post-6705-100001168 1180258205_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dwie fotki nie przeszły, ponowna próba.

Ukryta Zawartość

post-6705-100001165 1204114362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- czy wszystkie płyty (12 calowe) mają identyczną średnicę?

Oczywiście nie, nie ma dwóch rzeczy o identycznej wielkości :) różnice w długości promienia 12-tek wahają się w granicy do półtoramilimetra (np. starsze wydania Muzy mają promień trochę ktrótszy (o około ponad milimetr), niż wspóczesne płyty).

Pozdrawiam.

Docisk "zewnętrzny" oferuje kilka firm. Obsługiwałem gramofon VPI SuperScout Master wyposażony w taki pierścień. Był on dopasowany do obwodu talerza i miał dodatkowe podparcie na specjalnym podfrezowaniu. Więcej może na ten temat napisać jozwa. Na wkładkę, jak pisał profee, trzeba uważać, pomaga precyzyjna winda i antyskating.

Podobne urządzenie produkcji Clearaudio oglądałem na tegorocznej wystawie Hi-End w Monachium. Cena mimo że promocyjna - 550 zamiast 750 Euro - nie zachęcała do zakupu. W komplecie jest dodatkowy miękki pierścień z jasnego tworzywa chroniący LP przed porysowaniem.

Takie ciężkie pierścienie nadają się chyba tylko do gramofonów ze sztywnym zawieszeniem talerza.

Z problemem krzywych LP więcej firm radzi sobie proponując urządzenia do ich prostowania. Na wystawie widziałem 4 lub 5 takich "pras".

Pozdr

Papamek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.