Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny z biwire-prośba o pomoc

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

> rosim

"... wcześniej miałem tonsilowskie [...] i grało to niestety podobnie"

Otóż to.

Kolumny Tonsila na pewno nie są pozytywnym wzorcem do porównań.

A jeżeli inne kolumny zagrały podobnie, to są podobnie kiepskie, jak te Tonsile.

Janusz z Torunia

Jak już pisałem - wymień może głośniki lub zamów jakieś 3-drożne DIY bez zwrotnic (tylko prosty filtr na wysokotonówkę lub zwrotnica między średnio- a wysokotonowym), z możliwością podłączenia biampingu. Fabryczny zestaw głośnikowy, nawet z biampingiem się tu nie nadaje. Jest to najtańsze i najporstsze jeżeli chcesz wykorzystać Technicsa jako wzmacniacz. Abo uklad typu bas 30cm w OZ lub OB i szerokopasmówka na resztę pasma.

no ale tak naprrawdę ile można "wycisnąć" z kolumna technicsa przekonałem się podłączając tego marantza do wyjścia suba z technicsa - w marantzu podłączyłem do wejścia gramofonowego, bo na AUX był za niski sygnał - fakt, że nieco było znieksztłceń, ale puszczałem płytkę z testami subów - były słyszalne wszystkie najniższe nawet dźwięki - ta płytka puszczona przez samego technicsa nie odniosła takiego skutku, tj. przy najniższych dźwiękach był znaczny spadek

Ale kombinuję, co?

rosim, 29 Maj 2007, 23:24

>no ale tak naprrawdę ile można "wycisnąć" z kolumna technicsa przekonałem się podłączając tego

>marantza do wyjścia suba z technicsa - w marantzu podłączyłem do wejścia gramofonowego, bo na AUX

>był za niski sygnał - fakt, że nieco było znieksztłceń, ale puszczałem płytkę z testami subów - były

>słyszalne wszystkie najniższe nawet dźwięki - ta płytka puszczona przez samego technicsa nie

>odniosła takiego skutku, tj. przy najniższych dźwiękach był znaczny spadek

>Ale kombinuję, co?

Jak koń pod górę.

Człowieku, toż wejście gramofonowe ma ostra charakterystykę opadającą, co oznacza że bardzo mocno podbija basy, jednocześnie upośledzając wyższe częstotliwości. Jest przeznaczone WYŁĄCZNIE do współpracy z gramofonami, których wkładki dają odwrotną charakterystykę częstotliwościową sygnału.

Obawiam się że nastąpiło u Ciebie pewnego rodzaju skrzywienie spowodowane kilkuletnim słuchaniem wyłącznie nieprawidłowego dźwięku, i teraz nie zadowoli Cię żaden grający poprawnie zestaw. Polecam kurację odwykową polegającą na natychmiastowym pozbyciu sie Technicsa, i uczęszczaniu na wszystkie koncerty akustyczne jakie będą się przez najbliższe pół roku odbywać w Twoim zasięgu. Choćby to miały być orkiestry strażackie, bądź też żebracy rzępolący na skrzypcach w bramie. Wszak nie chodzi tu o poziom artystyczno-wykonawczy, a jedynie o przyzwyczajenie się do naturalnego brzmienia instrumentów akustycznych słuchanych na żywo.

Molobden spkojnie, przecież tego nie dało się słuchać (zniekształcenia, chociaż sygnał był na tyle niski, że jeszcze nie "charczało"), zrobiłem sobie tylko takiego pseudo aktywnego suba, a w zasadzie mogłem zobaczyć jakiego rodzaju dźwięk tj. w jak niskie rejestry schodzą takie małe 17cm głośniki

McGyver - bez przesady, przez wiele lat słuchałem normalnych zestawów, poczynając dawniej od Zodiaka, co innego "kombinować dla zabawy", co innego słuchać muzyki, to z tym "subem", to bardzij w formie żartu,

No OK, ale jeszcze nie sprwecyzwoałeś jakich zmian oczekujesz, w jakim kierunku ma się ten dźwięk zmienić, a to jest najważneijsze - wiedzieć czego się chce.

Ale widzę, że interesuje Ciebie bas - to może pożycz suba, jeśli o to chodzi, masz takie wyjście we wzmacniaczu przecież.

Bas interersuej, ale sub -to chyba raczej do KD, wystareczyłby mi raczej bas z dobrych podłogówek, tak naprawdę to myślełem kiedyś o zestawie Denona 700 z dali concept 6, tylko trochę sie waham

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.