Skocz do zawartości
IGNORED

DYNAUDIO ESOTAR T-330D - gdzie kupić ?

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

>Audio Academy

" >> Lutek,

" Jeżeli na innych systemach słyszysz podobnie to skąd wiesz jak powinno być poprawnie? "

Trudno byloby powiedziec w danym momencie, ze teraz jest poprawnie. Bo co to znaczy poprawnie..., poprawny wokal ? Hmmmm...., no na pewno moglibysmy mowic o poprawnym wokalu, lub idealnym, gdyby np. ulubiona wokalistka znalazla sie w naszym pokoju i zaspiewala live - i to bez aparatury naglosnieniowej. No i nie moglaby byc przeziiebiona :-)))

A na powazniej..., to, ze wokal jest przysloniety, zbyt malo otwarty, lekko nosowy, to poprostu slychac i czuje sie z tego powodu pewien dyskomfort, niedosyt.

>>A na powazniej..., to, ze wokal jest przysloniety, zbyt malo otwarty, lekko nosowy, to poprostu slychac i czuje sie z tego powodu pewien dyskomfort, niedosyt.

I takiej tez odpowiedzi sie spodziewałem. A nie chodzisz czasami na jakieś koncerty klubowe, żeby mieć odniesienie?

Wyczucie to wazna sprawa i od razu sie tego nie ma, bo to przychodzi z czasem. Zaliczasz sie do niewielkiego grona ludzi, którzy juz chyba wiedzą na czym polega prawdziwe i poprawne brzmienie kolumn, systemu... Dlatego też przeszkadza ci to o czym piszesz.

Niedawno na forum, ktoś napisał, że po dwóch latach słuchania, jednak nie podoba mu sie to co ma. Nie pamiętam kto to był. W każdym razie wszyscy mówili że mu sie słuch przytępił. On ten słuch sobie po prostu wyrobił a właściwie świadomość tego, jak powinna brzmieć muzyka z systemu.

yolaos, ale Lutek obok wokalu musi mieć jeszcze bas co sie zowie, a tu nawet najwyższe AN 21cm Skanowi nie podskoczą.

To co bylo słychać w temacie bas na AS z systemu AN za chyba milion brzmiało jak zart(wolumen, wykop)

Pozdrawiam

>Audio Academy

" I takiej tez odpowiedzi sie spodziewałem. A nie chodzisz czasami na jakieś koncerty klubowe, żeby

mieć odniesienie? "

Gralem ponad 20 lat w zespolach na basie w przeroznych warunkach akustycznych -(najczesciej w zlych) rozne dolegliwosci i utrapienia z dzwiekiem raczej znane.

>McGyver

>McGyver

" Lutek, obecnie najsłabszym elementem Twojego zestawu bynajmniej nie jest tweeter, tylko odtwarzacz CD. To dobry odtwarzacz w swojej klasie, ale to nie ta półka co pozostałe elementy Twojego zestawu. Uważam, że jeżelibyś nawet wymienił tweeter na Esotara, to odtwarzacz nadal będzie stanowił ograniczenie, i dlatego IMHO jakiekolwiek inwestycje należy najpierw lokować w tym właśnie punkcie. Być może dobrze dobrany odtwarzacz będzie w stanie dać Ci to czego właśnie poszukujesz? Sugeruję zafundować sobie kilka odsłuchów dobrych źródełek. "

Dlatego miedzy innymi tez napisalem do Ciebie, ze jak bedziesz sie wybieral na polnoc, to abys po drodze wpadl do mnie z Meridianem do posluchania. Musze jednak powiedziec, ze po ostatnim (wprawdzie krotkim) porownaniu mojego Rotela z cd-kiem sporo drozszym CEC TL51XZ (mam nadzieje, ze nie pomylilem symbolu) nie bardzo mam chec na wydanie wiekszych pieniedzy na cd-ika. Bylo nas pieciu sluchajacych i nie slyszelismy jakis wiekszych roznic, jakie powinny wynikac z roznicy cen tych cd-kow. Rotel gral glosniej. Koledzy stwierdzili, ze ladnie gra. Lancaster, ze moze troche na skrajach pasma gorzej. Porownanie bylo bezposrednie - przelaczanie zrodel w czasie odtwarzania utworow.

Po spakowaniu Rotela do torby cloudior poprosil, abym jeszcze raz go wyciagnal i podlaczyl, bo to rozna klasa cd-ikow i niemozliwe, aby nie bylo wyraznych roznic. Z tym, ze tym razem chcial porownywac w sposob tradycyjny, czyli utwor z jednego cd-ika, a potem z drugiego. W tym drugim jego indywidualnym porownaniu uznal, ze jednak slyszy zasadnicze

roznice na korzysc CEC-a. Ja z nim nie sluchalem, bo w tym momencie mialem juz malo czasu do pociagu i sie szykowalem do wyjscia. Chcialbym jeszcze raz na spokojne posluchac go u siebie w domu na swoim systemie i dlatego poprosilem piotra-lasss-a - wlasciciela CEC-a, u ktorego wtedy goscilem - aby zabral ze soba tego cd-ika jak nadarzy sie okazja przyjazdu do mnie.

>>Lutek

Dowiedz sie jaki jest podział na środku, no i ten pierwszy własciwie tez jest ważny ale juz mniej.

Jeżeli będzie nisko, czyli 2 - 2,5 kHz to nici z ładnego środka, nawet jeśli poprawimy faze.

lancaster

przeczytaj moje wpisy na temat Show i AN-kpina , ale uwierz mi na chacie można mieć dynamit , należy pamiętać ,że muzyka przede wszytkim brzmi szybko i dynamicznie i AN zawarł tu kompromis miedzy barwą a szybkim graniem, a takie scany potrzebują mocarza a i tak nie powalają prędkością a gdzie wokal. Wiem wiem temat ,rzeka wiem ,że to co grają 300B na wokalach jest nie do przeskoczenia ,ograniczenie to dobór kolumny to taka mała dygresja z mojej strony na temat wokali )). Nawiasem mówiąc kończe nowe kolumny na srebrnych Tonagenach i całym okablowaniu Kondo Te to dopiero będo śpiewały.

Wpisujcie sie, a ja juz naprawde musze zmykac (z pracy) do domu pomieszkac..., tzn dalej popracowac - mam jeszcze pare pilnych spraw. Przepraszam, ze jeszcze nie odpisalem osobom na PW - moze jutro sie uda. Ledwie nadazylem odpowiadac na wpisy w watku - a gdzie praca w dzisiejszym dniu ? :-)

Miałem RA-980BX i nie sądzę, aby był on odpowiednim partnerem dla takich kolumn. Kompletnie zawiódł na średnicy....

Mam kolumny na słabszych przetwornikach i ten wzmak nie napędził ich prawidłowo.

przykro mi stwoerdzic Lutek

ale do twojego systemu cec 51 to dalej malo

wiem co mowie - mialem go u sibie :))

kolumny mam podobne do twoich wzmak na kt88

d260 dla mnie to b dobry glosnik

nie slyszalem lepszej kopolki tekstylnej-jakos nie bylo okazji sluchac d330 czy morela supreme

SS wysokie modele sluchalem wielokrotnie i jakos nie przemawiaja do mnie

wole slodkosc dynaudio:))

Lutek zrodlo- jeszcze raz zrodlo!! i kabelkom tez bym sie przyjzal bo zle dobrane potrafia zamulic caly system

a co do ciecia zaraz znajde pomiary i zobacze na ile jest cieta kopolka

Na podstawie Waszych wpisow dochodze do wniosku, ze pewnie bede musial sobie odpuscic wymiane tweeterow jako lekarstwo na bardziej otwarty dzwiek, a w szczegolnosci wokal, a nawet zastosowanie bardzo topowego tweetera wcale niczego nie gwarantuje, a nawet moze byc gorzej jak obecnie. Zeby to jeszcze jedne wyciagnac i drugie wlozec (co najwyzej zmiany w zwrotnicy), ale jeczcze dochodzi problem z niepasujacymi frontami.

W takim razie trzeba bedzie posluchac lepszych zrodel. Problemem jest tylko posluchanie ich u siebie w swoim systemie. Pewnie bede musial zalozyc watek, skierowany do kolegow z moich okolic posiadajacych dobre zrodla i kabelki z pytaniem o mozliwosc odsluchu u mnie. Co do kabelkow, to ostatnio dowiedzialem sie, ze koledzy z Poznania maja wlasnie AC od Zydelka, wiec sadze, ze bede mogl je przetestowac w najblizszym czasie.

Lutek

jak zaczniesz wymieniac kabelki AC to juz bedzie koncowy zawrot choroby audioholowej:))

moze pierw kabelki IC i glosnikowe

ale z tym pradem to jakos dziwnie jest -przychodzi godzina 22-23 i sprzet zaczyna cos grac

ciekawe dlaczego>moze sinusy jakies rowniejsze :))

Przede wszystkim Lutek, skoro masz doświadczenie z muzyką na żywo to zapewne wiesz, że ta jest różnie odbierana. Wałkowałem temat już nieraz, w tej zabawie ważne jest kto co oczekuje i co się komu podoba, nie ma prawd bezwzględnych.

Co do samych wokali - konsultuj się z twórcą tych zestawów, na pewno zna je najlepiej i coś doradzi, zresztą zdaje się już doradził. Samodzielna wymiana głośnika bez grzebnięcia zwrotnicy prawie na pewno nic nie da w zakresie który "boli" cię najbardziej.. W jakimś tam stopniu zmienisz przełom środka i góry, ale główny ciężar zmian przypadnie na zakres powyżej odcięcia wysokotonówki, rozjechany wokal to na pewno nie jest wynik użyia takiej a nie innej wysokotonówki, Dynka rzeczywiscie brzmi jak dla mnie zbyt cukierkowato, ale ten głośnik własnie "spiewa", czasem nawet tam gdzie trzeba zgrzytnąć albo trzasnąć i nie jest napewno przeszkodą do wypełnienia wokali wysokimi składowymi. Prawdę mówiąc to nie miłem w ręku jeszcze głosnika wysokotonowego, który byłby taką przeszkodą, a miewałem różne wynalazki, z tubowymi Tonsilami włącznie. Problem musi lezeć gdzie indziej i lepiej pochopnie nie wywalać kasy w błoto.

Padł też wcześniej zarzut że być moze 8535 tak ma - nic z tych rzeczy. Ten głośnik to jest hi-end, oczywiście ma on swoje cechy które odróżniają go od innych hi-endowych przetworników, ale nie ma tam żadych ewidentnych niedociągnięć, całkowitych wtop, zaś średnica to jego duży atut - zróżnicowana, szczegółowa, dźwięczna i uporządkowana. Trzeba tylo jaw każdym przypadku wszystko sensownie ze sobą zestawić.

Lutek

widzę , że tez masz problem z kolumnami produkcji kolegów ze "Śląsko- Zagłębia". Nic nie modyfikuj. To nie pomoże. To, że składają się z dobrych elementów, nie znaczy że są poprawnie zaprojektowane. Sprzedaj to w ch... i kup sobie jakieś porządne, markowe kolumny. Pomierzone (a nie strojone "na złote ucho"), bez rozjechanej fazy. Zmiana głośników to tylko koszty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tomek-daj spokoj

akurat ja mam po czesci kolumny slasko-zaglebiowskie (d260+w8535+m18wo)

i po modyfikacjach sam mierzylem -co prawda w warunkach domowych i sprzetem jakze prymitywnym jakim jest SW ale zawsze to cos

i wykresy sa naprade dobre -poszukam tego to umieszcze

tak dla porownania wiekszosc gwizdkow jakie mierzylem miala wyrazna gorke pow 6-10 khz

d260 ma wykres zadziwjajaco rowny

jedynie morel mdt29 jakos szybciej opada

i to chyba jest ta cukierkowatosc lub nie cukierkowatosc glosnikow

wokal z 8535 jest dobry zroznicowany i bez jakis wiekszych podbarien choc nie wychodzi do przodu jak w niektorych nerwowych glosnikach srednio..

ktos gdzies napisal xt18wh ma dobra srednice:))

ten gosnik ma srednice ktora "drze ryja" i ciezko cos z tym zrobic. choc z niektorym materialem muzycznym moze sie to dobrze spasowac

XT 18 WH ma dobry środek. Jest on ciut chłodniejszy od tego co prezentuje 8535, ale zróżnicowanie barw i rozdzielczość jest bardzo dobra. Może też troszkę mniej wybaczać kiepskiej elektronice (bo 8535 to wybacza bardzo wiele) ale z kiepską elektronika nie sprawdzałem. Na moim sprzęcie było OK, zero krzykliwości, bardzo dobre różnicowanie barw i rozdzielczość.

>Tomek Skura i wszyscy koledzy

Sadze, ze nie przeczytales calego watku, a szczegolnie moich wpisow. Sa przeciez w dwoch moich wpisach wyrazne wyjasnienia w czym rzecz - wpis z 31 Maj 2007, 15:04 i 31 Maj 2007, 16:11 .W takim razie jeszcze raz wyjasniam Tobie i wszystkim, ktorzy czytaja z niezrozumieniem lub to niezrozumienie wynika z przeczytania tylko jakiegos wycinka watku. Moje oczekiwania dotyczace pewnych aspektow dzwieku, jak wieksze otwarcie (szczegolnie wokali) sa natury ogolnej i dotycza ogolnie systemow, a nie akurat moich kolumn. W tych aspektach akurat taka przyslonka na wokalach z moich kolumn jest mniej slyszana jak na innych, ktore mialem przyjemnosc odsluchiwac. Sadzilem, ze mozna (ogolnie w kolumnach, jak rowniez u siebie) zwiekszyc jeszcze otwartosc dajac jakis tweeter z wysokiej polki - stad moj wataek z pytaniem o zrodlo zakupu tweetera, a ktorym tyle dobrych opinii i ewentualnie czy mozna spodziewac sie jeszcze wiekszej otwartosci dzieki takiemu zabiegowi. Z prostego pytania narobilo sie roznych wpisow zawierajacych rozne sformulowania typu: cos z faza, miejsce podzialu itp, tak jakby problem dotyczyl moich kolumn.

Szkoda, ze nie mozna tu pisac tlustym drukiem, bo teraz byloby to wskazane.

Wyjasniam wiec Ci Tomku Skura i wszystkim pozostalym, ktorzy nie zrozumieli mnie w czym problem:

Akurat zarowno z poprzednich kolumn Minas Anor, jak i z obecnych Credo z Studio16 Hertz bylem i jestem bardzo zadowolony. Pierwszych Minasow nie kupowalem w ciemno, a decyzja podyktowana byla jakoscia tych kolumn w stosunku do wczesniej odsluchiwanych z podobnej polki i sporo wyzej.

Osobiscie uwazam, ze jakosc dzwieku z poprzednich jak i obecnych kolumn w stosunku do ceny jest - i nie boje sie tego powiedziec - rewelacyjna, a konstruktorow tych kolumn - Grzegorza i McGyvera - uwazam za wybitnych.

Mam chyba prawo tak uwazac po odsluchach wczesniejszych i pozniejszych roznych kolumn. Moze nie odsluchiwalem ich az tak wiele, a z bardzo wysokiej polki pewnie tylko dwa razy, to wystarczy mi, aby stwierdzic to, co napisalem. No wybaczcie, ale jesli z nie tanich ProAcko w salonie, w dobrze wytlumionym pomieszczeniu bas mi dudni, o slabym konturze, slabym odseperowaniu jego poszczegolnych dzwiekow, a wysokie zapiaszczone, to o czym my mowimy - takich ProAckow nie mozna postawic do Minasow, a co dopiero do Credo. A jak sie wezmie jeszcze pod uwage relacje cen? Jest wiele bardzo pozytywnych wpisow na forum dotyczacych tych kolumn. Naogol na temat roznych elementow toru mozna znalezc zarowno pozytywne jaki negatywne opinie. Co ciekawe..., na temat np. Credo nie doszukalem sie chyba zadnej jakiejs negatywnej opinii. Przeciez te opinie o czyms swiadcza, tak ze nie jest to tylko moje zdanie.

Zadalem sobie troche trudu i wyszukalel rozne wpisy dotyczace kolumn Prosze bardzo Tomku Skura - jak rowniez inni koledzy, ktorzy przeczytali z niezrozumieniem lub fragment watk - oto wpisy, ktore warto poczytac:

Tutaj - moze od 9 Mar 2006, 09:46, kiedy przyjechali do mnie sluchacze z Poznania posluchac Minas Anor:

Ukryta Zawartość

A tu przykladowe opinie wlasnie o Credo:

Moze poczytajcie od 02 pazdziernika 19:23 , bo watek dlugi.

Ukryta Zawartość

Tu rowniez ciekawa opinia osluchanego czlowieka -"andrea29"- po odsluchach miedzy innymi kolumn Credo Grzegorza:

Moze jego wpis z 20 Sty 2005, 22:41

i dalej moze od wpisu "Brody" z 21 Sty 2005, 12:13

Ukryta Zawartość

I tu opinie dotyczace konkretnie moich kolumn Credo:

Krotki wpis "Yogi1" z 22 Mar 2007, 22:22 (nad fotkami tych kolumn)

I "andrea29" z 22 Mar 2007, 23:14 (pod fotkami kolumn)

Ukryta Zawartość

I np. jeszcze wpis "izokom", ktory byl ostatnio u mnie na odsluchu:

Jego wpis z 7 Maj 2007, 20:53

Ukryta Zawartość

Teraz troche zaluje, ze zakladalem tem watek, bo na prostego pytanie " DYNAUDIO ESOTAR T-330D - gdzie kupić ? " pojawily sie wpisy sugerujace, jakoby cos z moimi kolumnami bylo nie tak i dlatego mam obiekcje do otwartosci dzwieku - szczegolnie wokali. Jeszcze raz powtarzam:

Moje uwagi w tym watku sa natury ogolnej i dotycza w ogole systemow, a nie akurat moich kolumn. Sadzilem, ze jak zmienimy tweeter w kolumnach - jakis tam kolumnach..., obojetnie w jakich - na bardzo topowy, to uzyskamu wieksza otwartosc dzwieku, a w szczegolnosci wokali. A jesli taka zasada by obowiazywala, majas nadzieje na jeszcze lepszy dzwiek, moglbym pomyslec o wymianie rowniez u siebie, bo choc D260 Esotek, to bardzo dobry glosnik, ale jeszcze nie z najwyzszej polki. Przecieciez wiekszosc z Was majac nawet bardzo dobre i drogie systemy chcialaby cos poprawic, jeszcze ulepszyc, jesli jeszcze by sie dalo nie pakujac zawrotnych kwot. Przeciez wciaz wszyscy gonimy kroliczka - temu tez miedzy innymi sluza rozne odsaluchy polaczone z wymianami klockow, kolumn, kabelkow itp. Kazdy przeciez chcialby coraz lepiej... i o tym zreszta swiadcza Wasze wpisy na tym forum.

Mysle, ze na tym mozemy ten watek zakonczyc. Pozostalo mi jeszcze przeprosic konstruktorow

Studio 16 Hertz - Grzegorza i McGyvera - ze przez moj watek i proste pytanie dotyczace zrodla zakupu topowego tweetera pojawily sie wpisy sugerujace, ze cos z kolumnami jest nie tak, a tak nie jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam zasugerowałeś, że z kolumnami "coś nie tak". Uwagi natury ogólnej dotyczące w ogóle systemów to możesz mieć ale tylko w swojej wyobraźni, nie słyszałeś wszystkich systemów i nie słyszałeś chociażby moich kolumn gdzie pasmo 175Hz - 20kHz obsługują tylko wstęgi i gdzie o przesłonie na średnicy nie ma mowy, podobnie jak na kolumnach MBL, Genesis, Wisdom Audio i kilku innych ;) Mulenie w kolumnach dynamicznych jest oczywiste w porównaniu. A te Twoje kolumny da się poprawić na 100% w tym aspekcie, co nie oznacza, że są złe (i nie musisz się tłumaczyć ani bronić wizerunku producenta), tylko, że każda kolumna jest jakimś kompromisem, jakimś wyborem czegoś kosztem czegoś innego, na pewno nie masz w nich srebrnych kondensatorów ani cewek Goertz ze srebrnej taśmy, ani rezystorów Caddock itd. Nawet jeśli zwrotnica jest zaprojektowana poprawnie, to nie oznacza, że nie można poprawić jakiegoś aspektu, na którym nam szczególnie zależy. Tylko, że może to być trudne i nieopłacalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.