Skocz do zawartości
IGNORED

zniekształc. harmon. a moc wzmacniacza

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio przy okazji odsłuchu philipsa 908 i yamahy pianocrafta 810 stwierdziłem, że z pc, przy maksymalnym ustawieniu basu oraz przy ustawieniu większej głosności (ok.11) zaczęły być odczuwalen znaczne zniekształcenia, tzw. "charczenie" co mnie troche zdziwiło przy tego rodzaju sprzętu. Nie wiem, czy to jest wina małych monitorków, które są dołączane do yamahy i czy to sytuacja normalna dla tego rodzaju sprzętu.

W wiezy technicsa EH790, którą mam, mogę bardzo mocna podgłasniać (przy pełnym basie i nawet podbicu basu) i nawet dźwięk zamiast sie pogarszać cały czas jest bez zniekkształceń i brzmi czysto.

Stąd pytanie, czy wraz ze wzrostem mocy zawsze będą wzrastać zniekształcenia harmoniczne, czy też może być inaczej? Wiem, że nie tylko zależy to od wzmacniacza, ale od przetworników, okablowania, źródła itd. Na pewno też znaczenie będzie miała klasa wzmacniacza. Technics ma biampling - czy to też nie będzie miało znaczenia? Skoro wzmacniamy osobno sygnał niskich oraz wysokich tonów, to teoretycznie przynajniej, powinny być mniejsze zniekształcenia. czy dobrze myślę?

no a oprócz wymienionych przez ciebie możliwości zrobiłeś coś takiego jak przesterowanie sygnału i zamiast czystej sinusoidy dawałeś na wzmacniaczyk sygnał prawie prostokątny.Z tąd to charczenie

PS jakiej "średnicy" były te super basowe głosniczki ?? ;)

Źle trochę myślisz, faktycznie. Przy podbiciu basu regulatorem na full, a jest to myślę ok. 20dB, wzmacniasz

moc 100x, co daje wzmocnienie napięcia = 10x. Więc nie dziw się, że wszystko przesterowujesz. Czy wzmacniacz ma 1W, czy 100W, zachodzą w nich takie same zjawiska, nie oczekuj cudów. Zmniejsz poziom głośności i nie będzie zniekształceń. Pozdrawiam.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Ten przester to nie powstaje czasem na poziomie PCta? U mnie w laptopie tak jest, że żeby bezkarnie podciągać Master na maksa to Wave musi byś nie dalej niż 60% wysokości suwaka. Clipping się odbywa na etapie przeliczania próbek w Windows. Nie mieszczą się w rejestrze, albo equalizer w Twoim media playerze jest źle napisany, i tnie próbki o dużej amplitudzie.

poza tym wydaje mi się, że podbicie basu powinno go uwypuklić, ale nie zniekkształcić dźwięku, podbić może też podłączenie sygnału np. z cd do wejścia gramofonowego - też wzmocni bardzo, ale kosztem jakich zniekształceń, prawda?

cze rosim, w końcu zbierasz się do zakupienia czegoś zamiast Technicsa?

w prawie każdym klasycznie zbudowanym wzmacniaczu dojdzie do takiego zjawiska, przy ustawieniu które opisałeś dochodzi do przesterowania, niewydolności prądowej konstrukcji i zniekształceń i jest to typowe, normalka,

w Technicsie tak nie ma, bo po prostu regulacja wzmocnienia jest tam inaczej rozwiązana, tak jakby nie pozwala Ci na przesterowanie sprzętu, w konstrukcjach tego typu regulacja wzmocnienia jest sterowana elektronicznie i niejako zatrzymuje się w momencie (na granicy) klippingu, dlatego te wieże ciężko zajechać i przy wszystkich podbiciach jeszcze grają bez wmiarę dużych zniekształceń - z założenia nie mozna ich wysterować na większ amoc niz potrafią obsłużyć. Podobnie rozwiązania mozna spotkać czasami w tego tym segmencie w jescze kliku firmach, na przykład u Sony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.