Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha ax 870 - TUNING,problem z kanałem

baltona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

Pewnie będziecie poirytowani ("znowu jakiś nowy...")

Sprawa jest taka: mam już od kilku lat Yamahę ax 870. Wiem, że przez wielu forumowiczów wmzak ten jest zazwyczaj krytykowany, ale mam to co mam...kupiłem głównie ze względu na cd yamahy, ktory kupiłem wcześniej...

Cd-ka wysłałem jakiś czas temu panu Piotrowi Nadrowskiemu (ksywka Rusha) do modyfikacji...zrobił wszystko (wymiana wzmacniaczy operacyjnych, kondensatorów, zegarek taktujący), co uważał za stosowne...i wyszło znakomicie :D

I przyszła mi do głowy myśl, żeby wziąć się teraz za wzmak :) Pan Piotr nie zajmował się wzmacniaczami (z tego co wiem, może się to zmieniło), więc szukam szczęścia na forum... Z innych postów o tuningu yamah (staaarsze modele) wynika, że konieczny jest "schemat"... ale może akurat ktoś z Was grzebał w takim (lub podobnym sprzęcie) i wie, za co i jak się zabrać...?? Co tam można poprawić i czy jest sens się w to bawić...? (częste są odpowiedzi: "to dobry wzmak, zostaw go w spokoju, a jak Ci nie pasuje, to kup sobie inny" :D)

Nie jestem elektronikiem. Wszystko na co mnie stać, to lutowanie kabelków :D więc nie będę zabierał się za grzebanie we wzmaku, bo po 5 minutach coś na pewno bym spier.... Tak więc, szukam kogoś, kto za rozsądne pieniądze (student jestem :D) mógłby coś zrobić z tym "bolidem" :D

Aha !!! i druga sprawa - od paru miesięcy co jakiś czas odłącza się lewy kanał...tzn. nie zupełnie, ale brzmi to tak, jakby coś nie kontaktowało...(potencjometr ??? jest tak nawet przy pure direct, czyli teoretycznie potencjometr balansu jest pominięty...może to być potencjometr głośności, jeśli tylko jeden kanał szwankuje???). Zazwyczaj wystarczy wyłączyć/włączyć, pokręcić gałką i znowu działa :) ale jest to dość irytujące...

Mam nadzieję, że mój post nie był za długi/krótki i ktokolwiek z Was mi odpowie :)

I jeszcze jedno...studiuję teraz za granicą, więc nie będę mógł w najbliższym czasie podesłać fotek itp...ale w wakacje będę w PL - dlatego chciałem się "wywiedzieć" co można w tym temacie zrobić. Chcę zabrać sprzęt za granicę :D

Pozdrawiam serdecznie

Bartek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.