Skocz do zawartości
IGNORED

HK HD740 i Grado SR60 poniżej oczekiwań?

Mush

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Tym oto postem debiutuję na forum ;) choć przeglądam je już od dawna.

Składam oto skromny system ze słuchawkami Grado SR60 (to był mój pierwszy zakup). Niedawno zakupiłem używany CD Harman/Kardon HD 740. Niebawem zakupię też wzmacniacz słuchawkowy, ale tymczasem słucham Harmana na wyjściu słuchawkowym porównując go z posiadanym również CD Pionier PD-S507.

Mam więc dwa napędy, pionieer z niższej półki na dodatek krytykowany w prasie za słaby bas, i uznany Harman szczególnie chwalony za bas. Tymczasem oba brzmią bardzo podobnie (z niewielkim plusem dla Harmana za większą przestrzeń, za większą ilość powietrza, większą różnorodność dźwięków i precyzyjniejszą górę). Jeżeli chodzi natomiast o bas to jest on praktycznie identyczny, czyli bardzo skromny.

Ogólnie spodziewałem się większej różnicy i mocno się zaskoczyłem. Pytam więc o wasze sugestie co może być na rzeczy. Gdzie w Harmanie podział się bas? Może Harman jest już wysłużony? Pionieer tak dobry? A może porównywanie wyjść słuchawkowych mija się z celem i dopiero odpowiedni wzmacniacz ukaże pełen obraz? Dodam, że gdy jakiś czas temu porównywałem słuchawki to różnice między poszczególnymi modelami były dla mnie bardzo wyraźne.

Grado są 32-ohmowe i ta dość niska jak na słuchawki hi-fi impedancja może mieć wpływ na słabą jakość brzmienia z wyjść słuchawkowych cd lub wzmacniacza. To są słuchawki które potrzebują dedykowanego wzmacniacza.

Słuchałem obydwu - w harmanie bas może nie jest najmocniejszy, ale idzie mocno w dół i jest dobrze kontrolowany - w pionerze jest go mniej więcej tyle samo - albo trochę mniej, ale jest płaski jak deska nie mówiąc o innych barwach. Pioneer jest po prostu kiepski i poza świetnym napędem to wiele zalet nie da się wymienić. Pionka można zestawić tylko z okrągło i ciepło grającym wzmakiem - wtedy może jakoś się wybroni.

Spróbuj ze wzmacniaczem słuchawkowym. Acha - weź pod uwagę, że harman daje niskie napięcie na wyjsciu - miej to na uwadze kupując/robiąc wzmak słuchawkowy. Wtedy tak naprawdę poczujesz różnicę.

No to jestem trochę spokojniejszy co do sprawności Harmana ;)

Czy często jest tak, że dźwięk na wyjściu z odtwarzacza CD jest bardzo wiernie odtworzony ale bez emocji? A dopiero we wzmacniaczu nabiera odpowiedniej barwy i mocy? Brzmi to chyba całkiem logicznie i wyjaśniało by dlaczego na razie nie porywa mnie ten dźwięk.

Kupiłem całkiem nowe, ale przez 100 godzin je wygrzewałem zgodnie z zaleceniem. Teraz mają „na liczniku” około 130 godzin. Chyba, że wymagają ponadto częstego używania i rozgrzewki przed każdym słuchaniem dla utrzymania kondycji. Czasem tydzień odpoczywają i trafiają prosto na głowę. Myślicie, że tu leży pies pogrzebany?

spokojnie mush

problem tkwi w zmaku, nie masz go i z tego ten problem, podejrzxewam ze harman posiada dwa wyjscia z tylu, jedno regulowane , jezeli tak jest to oznacza ze sygnal na sluchawki jest podawany z tego regulowanego no i niestety jest on czesto jezeli nie zawsze gorszy od wyjscia stalego, zrozumiesz to jak nabedziesz wzmak ktory podlaczysz do obu wyjsc po kolei i zrozumiesz

spokojnie odkladaj pieniadze na wzmak, polecam jakiegos tranzystorowaca, niedlugo dostane jeden od kolegi z forum , jak sie z nim obeznam dam znac, narazie uzbieraj 300zl i czekaj na moja recenzje i paru innych, a ze mam holedregona to porownam to co do mnie przyjdzie z nim, jezli bedzie lepiej polece go i wtedy zrozumiesz w czym sek kiedy slucha sie na sluchawkach, jezli nie chcesz czekac kup dwa opampy,np BB2604 albo BB2134, wlutuj zamiast tego co teraz ma hurman na wyjsciu sluchawkowym, a ma on albo dwie kostki 4558 samsunga albo jrc i zamien je na wyzej wymienione, najlepiej polączyc jeden taki jeden taki, cala operacja jak poszperasz na forum i kupisz od kolegow bedzie kosztowac okolo 15-25zl a jakosc po 20h wygrzaniu bedzie duzo wieksza w porownaniu tego co jest teraz

pozdrawiam

Dobry pomysł, też mi to przemknęło przez myśl wczorajszego wieczora.

Podejdę do sprawy kompleksowo, zrobię fotki wnętrzności Harmana i założę wątek w dziale DIY, chyba że przedtem znajdę podobny przypadek opisany już na łamach forum. Szybciej zleci mi oczekiwanie na wzmacniacz i na dodatek będzie trochę frajdy, szczególnie jak zauważę efekty.

Tymczasem spróbuje szczęścia z moimi Beyerdynamicami DT 231, one mają wyraźnie podbarwione ale bardzo przyjemne i precyzyjne basy (przy niestety dosyć przeciętnym środku i górze) i mogą się przez to całkiem ładnie skomponować. Jutro sprawdzę ten wariant.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.