Skocz do zawartości
IGNORED

CS SILVER MM/MC – kto przetestuje ?

kameleon

Rekomendowane odpowiedzi

iloczyn odległości blaszki od osi obrotu ramienia i jej ciężaru musi się równać iloczynowi odległości ciężarka od osi obrotu ramienia i jego masy - i będzie się równoważyło ;-)

...a co jest najciekawsze?, ze producent, Shura v15 skonstruowal pod klasyczne ramie SME, i w swoich materialach podaje je jako wzor dla tej wkladki, a przeciez sme3009 to ok12g, i badz tu madry...

ABs, 28 Lis 2007, 08:31

>...a co jest najciekawsze?, ze producent, Shura v15 skonstruowal pod klasyczne ramie SME, i w

>swoich materialach podaje je jako wzor dla tej wkladki, a przeciez sme3009 to ok12g, i badz tu

>madry...

Masz rację, ale po części. Było nawet ramię z logo na headshellu "Shure SME" zdaje się Shure SME series II.

Natomiast nie można wrzucać vintageowych SME do jednego worka bo wedle mojej wiedzy

miały rozpiętość od 5 do 14g eff. mass.

3009 ser II imp - 6,5g

3009/S2 imp - 9,5g

Series III -5g

Series IIIs -5g

a już 3012R zalecany do Denona daje np. z Denonem 103M rezonans ciut powyżej 10Hz przy masie efekt. 14g.

pozdrawiam

...temat podryfowal w innym kierunku, ale jeszcze zalacze to jest ciekawe...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

niedawno dzieki uprzejmosci pana Bogdana w mym systemie zawital nowy zasilacz do mojego CS Silver na radzieckich PIO.

Zewnetrcznie srebny z diodami pasuje do CeSow. W szczegoly techniczne zbytnio sie nie zaglebialem, istotne jest natomiast dla mnie jaka zmiane przynosi dla dzwieku. Pod MC dzwiek staje sie bardziej posegregowany, wyrazne staje sie posegregowanie srednicy (niektorzy moga to odbierac jako mniejszy jej blask ale tak naprawde chodzi tu o ow lepsze posegregowanie dzwiekow charakterystyczne dla sprzetu lepszej klasy). Odrobine zmienia sie gora i dol jak juz wspomnialem nadal w strone rozplanowania ktore co bardzo mnie cieszy slysze nie tylko w duzym pokoju ale takze i w malym. Jako ze nie jestem audiofilem zmiany te nie sa dla mnie jakies ogromne lecz niuansowe, naszczescie opisywany zasilacz jest wstepem do zupelnie nowej konstrukcji CS polegajacej na wzmocnieniu aktywnym i glownie dla MC. Bedzie sie dzialo :)

• 2 miesiące później...
  • 3 miesiące później...

Stałem się posiadaczem silverka z radzieckimi PIO a także 2 x podwójne AD825 oraz 1 x OP275. Nie znam się kompletnie na elektronice, a chciałbym poćwiczyć zabawę w modelowanie brzmienia przez wymianę opampów. Proszę o wskazówki, jakie układy mogę zastosować, by nie uszkodzić przedwzmacniacza. Czy np takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(czym się różnią dwa ostatnie?)

a może taki:

Ukryta Zawartość

?

Może jeszcze jakieś sugestie?

Będę wdzięczny za wszelkie rady

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprobuj po koleji od strony wejscia

LM833, NJM4570, opa2134

A jeszcze lepiej na koncu 2x opa 134 na przejsciowce stoliku. Lub OPA 604 tez 2x ale w wersji DIP8 czyli standard rozstawu scalaka nie SMD

Kombinacji jest wiele .Najpierw zdobadz kosci a potem *zabawa*

• 5 lat później...
  • 11 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.