Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z Usher s-520 na Epos M12.2

mk345

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zamianą obecnie posiadanych Usherów s-520 na monitory Epos M12.2. Niestety ale nie mam możliwości osobistego odsłuchu tych Eposów. W związku z powyższym zwracam się do osób, które miały możliwość bezpośredniego porównania obu modeli lub tych, którzy właśnie wybrali Eposy M12.2 - jak oceniają niżej wymienione przeze mnie aspekty brzmieniowe po obcowaniu z nimi na co dzień:

a) szybkość, konturowość basu,

b) czytelność, przejrzystość, przezroczystość, czystość brzmienia, rozdzielczość

c) szerokość sceny,

d) głębia sceny,

e) muzykalność

Obecnie Ushery są podpięte do Amplifikatora "G" i Arcama CD73T.

https://www.audiostereo.pl/topic/34013-przesiadka-z-usher-s-520-na-epos-m122/

Korciło mnie ostatnio żeby posłuchać tych eposów, bo facet w sklepie powiedział, że grają ładniej niż Ushery. Tylko że z tego co pamiętam to kosztują około 2300zł, więc cena mnie zniechęciła odrobinę i odłożyłem porównanie na inną okazję.

>>Iceman

Z Denonem 1500AE brzmienie trochę rozjaśnione ale myślę, że z ocieplonym okablowaniem mozna by było to poprawić dość wyraźnie na "+". A co do ceny Eposów - w "Planusie" są po 2250zł, więc jesli byłyby jeszcze lepsze od s-520 to cena jest do przyjęcia.

Uważam, iż nie zawsze cena jest regułą dobrego brzmienia. Przykład: miałem kolumny podstawkowe Sonics Argenta by Joahim Gerhard ale po bezpośrednim porównaniu z podstawkowcami Usherami V-601 w moim pokoju okazało się, że Ushery grają praktycznie pod kazdym względem lepiej choć kosztują aż o 1800 zł mniej. Podsumowując - nie należy kierować się tylko ceną.

>>dooomin

Jesli mozna wiedzieć, co nie odpowiada ci w Eposach M12.2 że zastanawiasz się nad odsłuchem i ew. zakupem Usherów ? Czy możesz wpowiedzieć się na temat brzmienia posiadanych Eposów - tzn. czy są naprawdę bardzo przezroczyste tak jak piszą w polsich i zagranicznych recenzjach, czyste, czy mają punktowy, szybki bas, jak oceniasz szerokość i głębię sceny? W rozmowie tel. z Panem F. Kulpą (miesięcznik AV) uzyskałem informację iż w-g niego Eposy są żywsze, bardziej szczegółowe od Usherów.

doomin

u mnie Ushery grają z lampą... i dźwięk jest trochę rozjaśniony... chyba mnie to wkurza... mam je od miesiąca.. i już kombinuje dalej...

Właśnie ostatnio myślałem o EPOSACH... może się jakoś zgramy i posłuchamy Usherów i Eposów... i może nawet jakiś interes da się zrobić:)

mk345, 8 Cze 2007, 20:26

Coś nie kumam.

Miałeś Sonics Argenta (podobały mi się - fajniebrzmiace kolumny, coś ala Harbeth albo kolumny AN), potem mówisz, że U. V-601 były od nich lepsze... Wybrałeś U. S-520 i teraz korci Cię by wypróbować E.12.2, bo może kapkę lepsze od U.S-520.

A co z tymi U. V-601 ? Coś z nimi nie tak ?

>>andrea29

Miałem Argenty, kupiłem je w ciemno sugerując się tylko i wyłącznie recenzją mies. Audio-Video. Sprzedałem je, gdyż się ""dusiły" w pokoju ok. 12 mkw. Natomiast jeszcze przed ich sprzedażą miałem przypadkowo możliwość w tym samym pokoju słuchać V-601 i dlatego na tej podstawie mogłem stwierdzić, iż Ushery V-601 pokazały pełniejsze brzmienie, bardziej rozdzielczą górę, natomiast o ich zakupie i tak mogłem zapomnieć (bo oczywiście są za duże do pokoju 12mkw).Gdybym miał większy pokój, miałbym już te V-601. Dlatego wybrałem ostatecznie małe s-520. Natomiast jeśli okażę się, że Eposy nie są warte dopłaty 2x tyle co s-520, to małe Usherki pozostaną u mnie.

mk345, 12 Cze 2007, 21:29

Ok. Teraz wszystko jasne. Zrobisz jak uważasz. Zwróć uwagę, że U. S-520 mają BR do przodu, a E.12.2 z tyłu. Twoje pom. odsłuch ma tylko ~12m2...

Obawiam się, że za 1kzł więcej, nie uzyskasz znacząco lepszego brzmienia, by warto było dopłacać. No ale to tylko takie suche teoretyzowanie więc najlepiej sprawdź sam.

Jak chcesz naprawdę znacząco lepsze kolumienki to do głowy mi przyszły: AE 1, series ref. II. No ale to z 2. ręki ~4,0-4,5kzł (IMHO warto się potargować, bo to świetny sprzęt.) No i masz za cienki wzmak, by docenić potencjał tychże maluchów. Pisałem o nich. Dla mnie (e, nie tylko), te AE to brzmienie z klasą^2.

Widać w AE słowo "Ref." coś znaczy...

Pozdrawiam, życzę audio spełnienia :)

• 7 miesięcy później...

Wydaje mi się ,że porównywanie głośników Usher s-520 z Epos M12.2 NIE MA SENSU !

odpowiednikiem s520 jest epos m5

odpowiednikiem v601 jest epos m12.2

Tylko takie porównywanie ma jakiś sens.Ciekawi mnie to drugie zestawienie.Ktoś słuchał ?

Jakie są różnice w brzmieniu ?

Witam serdecznie.

Aż miło - wątek bez wycieczek osobistych!

W każdym bądź razie… jestem użytkownikiem v-601 od prawie roku. Jak dla mnie grają za jasno. Tj. pomimo:

1. wzorcowych pomiarów (referencyjne wyrównanie pasma!)

2. mocnego basu, a przez mocny mam na myśli Mocny - słuchałem niedawno paru podłogówek z przedziału 5-8 tyś zł : ProAc 140, Elac FS 20x..(?), B&W CM7, Martin Logan Montage, Vienna Acoustics Mozart – i naprawdę, w moim pokoju te Usherki robią większe UuuuFF!!

3. bezproblemowości w ustawieniu bliskim do ścian tylnych

4. niesłyszalnym BR

5. naprawdę dobrą przestrzennością

Dla mnie, w moim systemie, grają za jasno i za „cieńko” na średnicy. Z tym, że kiedy je kupowałem, słuchałem ich na Amplifonie WT40 i CD Audiolaba 8000 – i była naprawdę jazda! Grały mi lepiej niż Sonus Faber Domus! Tak więc, mają potencjał, ale trzeba się napierdzielić, żeby je zestawić.

Słucham ich z Cairn 4808, CD Cambridge Audio 640 v2 i na Antykablach.

Dźwięk w tym systemie często jest zapiaszczony, „piskliwy”, a średnica cieńka, pozbawiona barw i ciała. Problem z moim systemem jest taki, że zupełnie inaczej gra w tygodniu, a inaczej w niedzielę wieczorem. Mam wrażenie, że w tygodniu mam za niskie napięcie i straszne szumy sieci (choć nie sprawdzałem tego pomiarowo – po prostu słychać jak „inaczej” gra ten sam system). W sobotę, niedzielę, albo jak jest dobry prąd – jest miodzio!

Wrażenie można porównać – obrazowo dla tych co kiedykolwiek próbowali grać na instrumentach smyczkowych, jak gdyby na kiepskim prądzie, te Ushery grały jak smyczek bez kalafonii – cieńko i bez „wruuu”.

Na tym samym wzmacniaczu słuchałem (ale dawno temu – 2 lata?), eposów m12.2 i dźwięk mi się bardzo podobał! Np. Sidney Polak „Otwieram wino”… Ale było to w przygotowanym pomieszczeniu w angielskim sklepie, i dawno temu. Pomieszczenie było małe, a basu… było mało. Ogólnie kolorowe, „tam daleko też fajne rzeczy widzę!”

Z tym że: epos m12.2 to blisko 2400 zł. Za te pieniądze można kupić (lub blisko) 16 hz Mimo!

A te z kolei, słuchane bezpośrednio u mnie a aktualnym pokoju na Cairn 4808 i w porównaniu do moich Usher v-601, zagrały… DUŻO PRZYJEMNIEJ!. Wprawdzie ograniczony SPL (szybko zaczynały ledwo dyszeć, na moją imprezę nie wystarczą), ale kolorowość i trójwymiarowość średnicy była Prima Sort! Bas – jeszcze bardziej plastyczny i niższy! Naprawdę fajny dźwięk i na dzień dzisiejszy gdybym miał wybierać… sam wiecie ;-)

Nie zgodzę się, żeby Usher v-601 miały problemy z mniejszym pokojem. Słuchałem ich również w dużo mniejszym i jakiś strasznych efektów nie słyszałem, a nawet było fajnie.

Ponieważ kolega Piotrmos, którego te Mimo były, sprzedał je ze względu na zbyt mały pokój i zamówił sobie od 16 hz monitorki...

Planujemy w tą sobotę odsłuch porównawczy – duże szanse, że będą: 2 rodzaje monitorów od McGyvera, Usher v-601, ze wzmacniaczy: Cairn 4808, jakis wysoki Sony ES, być może Audiomatus, GainClone by Lancaster, a może i nawet SunAudio 2A3. Jeżeli ktoś chce dołączyć – to notesy w dłoń i zapraszam: Poznań, ul. Czartoria 9a/5, tel: 698-636-859. U mnie można do woli choćby i do 2 w nocy napieprzać.

Tylko Panowie: streszczamy się, nie kombinujemy z kabelkami - będą budżetowe Procaby i tyle!, wybieramy góra 2 najlepiej brzmiące wzmaki, góra 4 kawałki testowe. To jest ciężka praca, a czas w takich odsłuchach zapieprza jak głupi. Proponuję zacząć o 9 rano. Jak ktoś z daleka - dla 2-3 osób kimanie się znajdzie.

>Cashlack,

....

>

>Planujemy w tą sobotę odsłuch porównawczy - duże szanse, że będą: 2 rodzaje monitorów od

>McGyvera, Usher v-601, ze wzmacniaczy: Cairn 4808, jakis wysoki Sony ES, być może Audiomatus,

>GainClone by Lancaster, a może i nawet SunAudio 2A3. Jeżeli ktoś chce dołączyć - to notesy w

>dłoń i zapraszam

miód na moje uszy, odsłuch takiego zestawienie jest dla mnie tak interesujący, że skoczył bym na chwilę do Poznania w końcu nie jest tak daleko, niestety będę na szkoleniu z firmy na tydzień i nie dam rady, natomiast śledzę z uwagą i czekam na sprawozdanie :-)

Piotr

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.