Skocz do zawartości
IGNORED

Piankowe zawieszenie glosnikow

lesio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktos z was ma kolumny zbudowane w oparciu o glosniki na piankowym zawieszeniu.

Wiem ze acoustic energy stosuje je do tej pory. jaka jest zywotnosc takowego w porownaniu do gumowego zawieszenia? Moze sa jakies metody zeby przedluzyc zywotnosc?

Pytam z ciekawosci poniewaz stare dobre altusy byly robione na takim zawieszeniu i po kilku latach pianka parciala. moze technologia sie zmienila od tych czasow?

https://www.audiostereo.pl/topic/34054-piankowe-zawieszenie-glosnikow/

Pewnie się zmieniła.

Jak nie będzisz grał na tyle głośno że ruch membrany będzie wyraźnie widoczny to 10-15 lat wytrzymają.

Na latusy nie moa co patrzeć, to była słaba pianka.

Wszystko zalezy na jaka pianke trafisz w glosnikach. Sa tonsile 20 letnie z dobra pianka nadal a sa 10 lat i dupa. Pianak ma poodbno wlasciwosci tlumiace drgania wlasne i mambrany. Byc moze ma to znaczenie? ja tam wole gume.

Prawdę mówiąc nie wiem jak długo dłużej będzie służyć. Tylko raz udało mi się zaobserwować go w akcji, czyli pokryłem piankę w starych głośnikach która zaczęła się wykruszać i postęp zniknął. Też kiedyś szukałem czegoś takiego, a ten silikon właśnie do tego służy (jak wynika z opisu na tubce, czyli do smarowania w mechanice RTV i pokrywania/zabezpieczania powierzchni). On nie uelastycznia, a niejako uszczelnia powierzchniowo, czyli tak jakbyś lakeirem drewno pokrył. Zresztą po co uelstyczniać coś co juz jest elastyczne.

Z tego co wiem są jeszcze jakieś nieschnące płyny do nasączania zawieszeń (kiedyś gdzieś widziałem), ale już nie pamiętam co to było. Pisza też gdzie niegdzie, że można polialkoholem winylowym, ale tego nie wiem, nie przestestowałem jeszcze. Membrany, po pokryciu nim są w dodytku tak jakby wilgotne i się to utrzymuje, ale do zawieszeń to nie wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.