Skocz do zawartości
IGNORED

Aparat cyfrowy - ostrość zdjęć

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem używaną cyfrówkę "Sony DSC- P 92".Wiem że ten model jest już trochę przestarzały, ale pięć milionów pikseli powinno wystarczyć, aby zrobić dobre zdjęcie.Tymczasem mam problemy z uzyskaniem dobrej ostrości i kontrastu.Dotychczas używałem pożyczonego aparatu "HP 715", który pomimo tego że jest jeszcze starszy, robi ostrzejsze zdjęcia niż "Sony".Czy ktoś z Was może poradzić mi, jak zrobić dobre zdjęcie ???

Chodzi mi przedewszystkim o zdjęcia sprzętów "Vintage".Niektórzy sprzedawcy z "Allegro" jakoś tak potrafią sfotografować sprzęt, że widać wyraźnie każdą literkę na przednim panelu.Ale jak to zrobić ? Może z moim aparatem jest coś nie tak ? Dla porównania zamieszczam zdjęcia magnetofonów "Akai GXC 709D" które zostało zrobione starym HP 715, oraz "Akai GXC 750D" które zrobiłem moim "Sony DSC-P92".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7746-100000372 1181481696_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam ! Pomyłka, to jest "Akai GXC 709D" !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z całym szacunkiem, ale pohotshop za dużo to nie da. Trzeba się przede wszystkim światłem pobawić, bo jak widać są duże odblaski od sprzętu, jakiś tam balans bieli itp zależnie od światła daje nawet bardzo dużo,

Zobacz też czy nie masz ustawionej funkcji MAKRO.

No i sorki, za to, ale ludzie często popełniają ten błąd, że w cyfrze szybko przyciskają spust, a nie można, szczególnie jak ostrość jest na auto.

Sam mam i polecam amatorski namiot bezcieniowy, przy małej praktyce efekty są bardzo zadowalające, jeśli ktoś oczywiście coś takiego potrzebuje.

PZDR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rzygnął fleszem, ostrość tam jest

photoshop

cyfraki mają poustawianą różną ostrość domyślną, stąd różnica

Z fotografią cyfrową zawsze się pracuje na końcu z filtrem sharpen

Jeśli robisz zdjęcia magnetofonom, to zapewne robisz zdjęcia przy oświetleniu sztucznym, co przekłada się na słabsze światło, a wtedy kolory będą przybrudzone i zdjęcie będzie miało słaby kontrast. Jeśli jest to aparat starego typu, to w tych warunkach może mieć kłopoty z ustawianiem ostrości, tzw. myszkowanie czyli silnik przesuwa zoomem i nie może zdecydować się na nastawę. Spróbuj zrobić zdjęcia przy dobrym oświetleniu. Ustaw magnetofon na dworze w odległości od aparatu w jakiej normalnie fotografujesz, a aparat najlepiej na statywie. Wybierz czułość 100 ISO lub maksymalnie 200, wybierz priorytet przysłony i ustaw ją na 5,6 lub 8 (dla tych wartości przysłony korekcja obiektywu jest najlepsza i będziesz miał większą głębię ostrości), a aparat dobierze migawkę. Jeśli robisz zdjęcia z ręki, to minimalny czas migawki powinien wynosić 1/125s, a jeśli będziesz opanowany, to ewentualnie 1/60 s. Dla dłuższych czasów obowiązkowo musi być statyw. Zwróć uwagę na obraz na ekranie (czy jest ostry) i pozwól aparatowi ustawić ostrość i zrób zdjęcie. Jeśli na dworze zdjęcia wyjdą nieostro, to musisz poszukać przyczyny. Być może twój aparat ma stały błąd nastawiania ostrości + lub – i trzeba to określić. Można ustawić magnetofon na stole wyłożonym gazetami i po zrobieniu zdjęcia najlepiej przy pełnym świetle (przysłona 2,8) ocenić, najlepiej na komputerze, czy ostrość druku gazetowego jest zbieżna z ostrością napisów na froncie magnetofonu, czy też może zaczyna się wcześniej lub później. W tym wypadku trzeba by zanieść aparat do serwisu.

Możesz zastosować obejście, ponieważ ten aparat ma manualną nastawę odległości to metodą prób i błędów możesz ustalić poprawkę na jaka należy magnetofon odsunąć lub przysunąć przy robieniu zdjęć.

Mogła być to wada aparatu i dlatego został sprzedany. Masz chyba jakąś gwarancje rozruchową czy rękojmię, więc wal do faceta śmiało i najlepiej aparat zwróć.

Jeśli policzysz koszt zakupu używanego aparatu, konsultacje lub/i naprawy serwisu, to może okazać się, że taniej będzie kupić jakiś starszy model na wyprzedaży i dodatkowo będziesz miał 24 miesiące gwarancji.

PS. Nasuwa mi się jeszcze jedna uwaga, że kłopoty z ostrością mogą być spowodowane wyraźnym zarysowaniem obiektywu (obejrzyj go w pozycji, by światło padało pod małym kątem w stosunku do powierzchni soczewek obiektywu lub próbami nieumiejętnego czyszczenia soczewek (starcie warstwy odblaskowej, zatłuszczenie soczewki).

Niestety, nie posiadam do niego instrukcji w języku polskim.Brat zna angielski więc może on mi pomoże.To pierwszy aparat cyfrowy w moim życiu, więc trochę to potrwa zanim poznam w pełni jego obsłuę.Sprawdziłem już soczewkę, i jest OK.Cały aparat wygląda właściwie jak nowy.Na wszelki wypadek zresetowałem go też.

Kuzynka ma "Sony DSC -P 73"który jest właściwie taki sam jak mój, tylko ma 3.2mln pikseli.Tak więc kiedyś przy okazji porównam zdjęcia z obu aparatów, i wówczas będę wiedział czy mój aparat jest sprawny czy uszkodzony.

Dzięki za wszystkie porady ! Pozdrawiam.

Powiedzcie mi jeszcze Panowie, czy jakość karty pamięci ma duży wpływ na jakość zdjęć ???

Bo narazie posiadam tylko 16-to MB kartę, może jest jakaś kiepska ???

jakość zdjęć nie zależy od pojemność karty, wydaje mi sie ze po1) sprobuj zrobić to zdjęcie z lekkiego kąta! może jak masz statyw to też pomoże...

Ja wiem, że nie może zależeć od pojemności.To oczywiste ! Chodziło mi o jakość karty.Na przykład, w magnetofonach bardzo wiele zależy od nośnika.Więc może jakość karty jako nośnika też ma znaczenie.

Zależy jaką ustawisz jakość i kompresję, interoplację. Jak plik wynikowy ma 100 czy 200kB to nic dobrego nie uzyskacz, musi być to JPG z jakością 100% a to waży 1.5-3MB, RAWa Ci nie proponuję z oczywistych względów.

Molibden ma racje!

ale i jakość karty nie ma znaczenia raczej!

to są układy, taśma to jest materiał,

zamotałem trochę, większość kart robi sie i tak w tych samych fabrykach inne są tylko naklejki . myślę, że zmiana późniejsza na mniejszy rozmiar może trochę nie wyraźność wprowadzić ale pewności nie mam(mam cyfrówkę ale nie miałem nigdy tego problemy, dlatego wydaje mi sie , że to jest kwestia ustawień tylko)

pobaw się trochę tym aparatem na pewno w makro popstrykaj

życzę udanych zdjęć

Kasjel spróbuj tam

Ukryta Zawartość

często szukam takich instrukcji wiec postaram sie pomóc w miarę możliwości

Ukryta Zawartość

Przy zmniejszaniu trzeba fotkę nieco wyostrzyć, użyć lepszej, a nie zwykłej metody pomnieszania (w IrfanView - przepróbkowywanie: filtr Lanczos), poprawić jakość ekspozycji (Shift+U) i korekcję gamma, jednocześnie podnosząc nieco kontrast. Albo użyć wybranej kombinacji któregoś z powyższych zabiegów.

To można poprawić - reszta, jak juz powiedziano, to sprawa jakości obiektywu, matrycy i wyboru ustawień ekspozycji.

Jeżeli robisz zdjęcie z lampą błyskową to możesz rozproszyć i zmiękczyć światło przysłaniając ją kawałkiem półprzezroczystej białej kalki technicznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.