Skocz do zawartości
IGNORED

Rosyjskie kondy k40U-9 czy West-Cap ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje 1mikroF na wyjście sygnału w cdeku najlepiej papierowo-olejowe !

Słyszałem o rosyjskich PIO K40V-9 , znalazłem też na allegro WEST-CAP , ale nie znam za bardzo tych firm i nie wiem czy warto !

Rosyjskie są ale na bardzo małe pojemności ok 0,22 mikroF , czy można złożyć jeden większy i czy nie przyniesie to szkód dla wychodzącego sygnału -dzwięku !

-Druga sprawa jakie napięcie powinien mieć taki kondensator max na wyjściu , bo tam są 200v, 300v ,400v i 600v , czy im większe to gorzej?

Na allegro są tez kondensatory teflonowe , ale bardzo małe wartości 0,015 i 0,022 mikroF , czy można taki jeden dołożyć do pozostałych -układ mieszany ....czy ktoś takie eksperymenty robił ...czy coś to dało !

-I na koniec co by było gdybym dał mniejszą pojemność od 1mikroF np , 0,45 mikroF na wyjściu cdeka ?

Bardzo proszę o pomoc miłych forumowiczów !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34101-rosyjskie-kondy-k40u-9-czy-west-cap/

1 mikro to nie za mało? Przydało by się ze 2 uF plus bocznik np 220nF.

A jak nie masz offsetu DC na wyjściu to można kondensatory pominąć. Mute zwykle wycina resztki napięcia stałego podczas nie-odtwarzania.

Sygnał wychodzi bezpośrednio z nóżki opampa z pominięciem reszty toru , z tego co wiem jest tam teraz napięcie zmienne , więc kond musi być !

Czemu az 2 mikro 1 nie wystarczy ?

No właśnie jeśli jest tylko napięcie zmienne, bez składowej stałej, to być może konda nie trzeba. 1uF może być za mało bo taki kond działa jak filtr górnoprzepustowy i ci przytłumi dół pasma jak będzie za mały. O ile dB to można wyliczyć ze wzoru na impedancję takiego filtru.

Pozdrawiam

Niby dużo, ale nie zaszkodzi spróbować. Widziałem w podobnym zastosowaniu 10uF. Ewentualnie można spróbować tak ja to radził Molibden z jakimś bocznikiem, z tym że ja po lekturze artykułu na ESP już sam nie wiem co o bocznikowaniu myśleć.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.