Skocz do zawartości
IGNORED

pytania do Vlada

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Vlad, 13 Cze 2007, 02:11

>>Firebird

>

>>...ciekawe czy coś przypala?

>

>Juz mu Giertych tak przypali, ze przestanie się glupkowato usmiechać !

To nie jego wina e sie umiecha, patrzc na te kolorowe laski, poruszajace swoje fałdy w zwolnionym tępie, tez byś sie usmiechał ;-))))

Dzis mialem badzo intensywny dzien (na mieście) i jestem tak zmęczony,

ze czuję ze sam (podobnie jak Budda), staję się coraz bardziej glupkowaty !

A więc na razie - Dobranoc !

Odplywam w Niebyt ! Ommmmmmmmm...

Re: Vlad

>Nic dziwnego, ze nie uchodzi za Boga, jak Nasz Jezus !

no i po raz kolejny mnie zaintrygowałeś! :-)

skąd te DUŻE LITERY - "B"óg, "N"asz "J"esus

to jakaś prowokacja?

no i kto to są ci "My" od "Naszego Jezusa"?

nigdy bym nie pomyślał!

chociaż pewne poszlaki wskazywały - choćby śp. Sedlak - w sumie przecież ksiądz :-)

w każdym razie śpieszę Cię zapewnić, że szanuję Twoje przekonania religijne i w żadnym razie nie było moją intencją obrazić Twoich uczuć wyżej postawionym pytaniem (taka deklaracja na wszelki wypadek)

jesteś Katolem ortodoksyjnym czy heterodoksyjnym, "tradycjonalnym" czy "posoborowym" a może "charyzmatycznym"?

katolicyzm bardzo mnie interesuje, chętnie bym się czegoś dowiedział "źródłowo" :-)

Ta religia oczywiscie bardzo mnie interesuje, ale wylącznie w wersji pierwotnej, mistycznej,

"heretyckiej" (jakby powiedzial pan Rydzyk z kolesiami) !

A więc w wersji w Polsce raczej - nie występującej !

Re: Vlad, 13 Cze 2007, 13:13

>Ta religia oczywiscie bardzo mnie interesuje, ale wylącznie w wersji pierwotnej, mistycznej,

>"heretyckiej" (jakby powiedzial pan Rydzyk z kolesiami) !

>A więc w wersji w Polsce raczej - nie występującej !

hehe, raczej!

wielu próbuje robić z chrześcijaństwa "cywilizowaną" "zachodnią" religię ;-)

a tymczasem przecież to wschodnia religia hałaśliwych i emocjonalnych ludzi o ciemnej karnacji

i "heretycka" oraz "podziemna" par excellence

to bądź co bądź "antysystemowa" i apokaliptyczna herezja judaistyczna

bardzo się cieszę, że mamy takie wspólne zainteresowanie! :-)

choć mówienie o "pierwotnej wersji" jest nieco nieprecyzyjne i może poważnie wprowadzać w błąd

mistyka jest ponad czasem a to co żywe nie ma pierwotnej wersji tylko po prostu żyje

rzekome "pierwotne wersje" są tylko zwykłe wyspekulowane historycyzmy

np. Luter i inni

nie chciałbym urazić niczyich uczuć ale Luter to był taki chłopek-megaloman, duże nieszczęście

zresztą przedtem i potem miał wielu naśladowców, którym też się wydawało, że pozjadali rozumy albo że ich (cięższe przypadki) napełnił "duch" a to zwykłe wzdęcie było

aha!

spotkałeś może w czasie swoich wędrówek ostatnich autentycznych gnostyków?

w sensie "żywej wiary" społeczności a nie naszych intelektualnych spekulacji nad papirusami ;-)

chodzi mi oczywiście o mandejczyków, którymi zajmował się Kurt Rudolph

facynująca społeczność a wziąwszy pod uwagę to co pisałeś wyżej coś defnitywnie dla Ciebie!

jest i pierwotnie i mistycznie i gnostycznie i ezgotycznie!

rozumiem

czyli raczej gnoza sensu largo a nie gnostycyzm jako rodzaj religii

bioelektroniczne koncepcje księdza Sedlaka są fascynujące

cieszy mnie, że badania są wciąż kontynuowane właśnie u nas na KUL w Katedrze Biologii Teoretycznej, utworzonej po habilitacji ks. Sedlaka, przez Jego uczniów

znasz te publikacje?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to miło!

ja wprawdzie w Lublinie mieszkam i z tego powodu mniej lubię to miasto ;-)

chociaż teraz jak Plazę otworzyli to przynajmniej są normalne delikatesy :-))

a wracając do ciekawych tematów

co sądzisz o wolności? czy nie uważasz, że tzw. wolność pojmowana jako sprawcza zdolność człowieka to zwykły zabobon?

Dopiero co wrócilem z miasta, z Serwisu Nikona, gdzie UWOLNILEM się z paprocha na matrycy !

Jesli pytasz o wolność w szerszym rozumieniu, to musialbym się z Nia przespać, zeby coś o Niej blizszego powiedzieć !

Jak się wyśpię, to - dam znać ! :)

Re: Vlad, 13 Cze 2007, 17:42

>gdzie UWOLNILEM się z paprocha na matrycy !

>Jesli pytasz o wolność w szerszym rozumieniu,

tak, chodzi mi o "wolność do" czyli w sumie z metafizycznego punktu widzenia tę właściwą moim zdaniem, sprawczą, tę która wiąże się z "sukcesem" i "niepowodzeniem" oraz "zasługą" i "odpowiedzialnością"

drugie rozumienie wolności - "wolności od" - nie jest moim zdaniem interesujące z punktu widzenia antropologicznego, bo nie jest swoiście ludzkie a nieporozumienie wokół niego wynika z siły intelektualnego rażenia idei "ciężarnych politycznie"

ta właśnie "wolność polityczna" to taka typowa "wolność od" - tylko w sumie to jest żadna wolność "ludzka"

bo w tym znaczeniu równie "wolna" jest kula do kręgli tocząca się po WOLNYM torze

a także WOLNE krzesło, na którym nikt nie siedzi :-)

>Jak się wyśpię, to - dam znać ! :)

no to - ŚPIJ DOBRZE! :-)

teksty Wiercinskiego bardzo mi odpowiadają z uwagi na warsztat i "obiektywne", suche, metodologiczne podejście

coś wyjątkowego w tych tematach

na tle np. takiego bardziej zaangażowanego, "apostolskiego" Prokopiuka to było COŚ!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.