Skocz do zawartości
IGNORED

sampler fadeovera a HFiM

bratpit

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie przypominam jak kilka lat temu (3) HFiM wypusciła pierwsza audiofilska płyte z duxem..bodajze cztery pory roku vivaldiego to tez wszyscy sie zastanawiali gdzie jest kontrabas chyba czy cos innego..lata płyną a konserwatyzm nie mija:):):)

Fadeover i audio DIY górą!!!huura!

Panowie nie wygłupiajcie się ! Kazdy zdrowy czlowiek uslyszy bez problemu 20 kHz przy odpowienio duzym natezeniu, tak samo jak usłyszy lub nie 16 kHz w zaleznosci od poziomu tego tonu. Taki "test" słyszenia z płyty nie okresla Waszego sluchu, bo nie ma w tej sytuacji bezwzlglednego odniesienia głośnosci w dB, a tony o poszczególnych czestotliwosciach slyszycie z tym samym poziomem. Najprosciej wygenerowac w Cool'u sinusy roznych pasm (powiedzmy co 20 a potem wiecej Hz) i dla kazdego z nich zastosowac fade out (koniecznie logarytnicznie) ,w słuchawkach puszczac to sobie(osobno na kazde ucho oczywiscie) i w momencie jak dany ton przestanie być slyszalny kliknac pauze, sprawdzic aktualny poziom w dB

na pasku, zapisac i przejsc do kolejnego pasma

Tylko że wtedy wykres bedzie uwzgledniał nieliniowosc ludzkiego sluchu

i żeby miec spadki wzgledem lini prostej, trzeba by ten "krzywy" wykres

w dB zamienic na skale fonów (subiektywnej glosnosci)

Będzie to pewne przybliżenie ponieważ, to co usłyszysz, będzie zależało nie tylko od Ciebie, ale też od spektrum dźwięku generowanego przez kartę dźwiękową i oczywiście słuchawki. Jeśli nie zmienisz systemu odsłuchowo-pomiarowego, to jedynym elementem zmieniającym się w czasie będzie Twój słuch, czyli aktualnie wykreślone krzywe możesz odnieść do krzywej początkowej i tym samym zauważyć zmiany chorobowe (czego Ci nie życzę) lub związane ze starzeniem się organu.

Dokładnie o tym napisałem...Jak również wspomniałem, że nie ma potrzeby przyrównywania uzyskanych wynikow do krzywej odniesienia (krzywej charakterystyki zdrowego słuchu) jesli pomiaru głośnosci progu slyszenia poszczegolnych tonow prostych dokona się w subiektywnej skali fonów(fon to postrzegana głosnosc tonu o czest.1000 Hz i poziomie natezenia rownym 1 dB-wówczas odniesieniem, normą zdrowego słuchu bedzie prosta

"od spektrum dźwięku generowanego przez kartę dźwiękową i oczywiście słuchawki"

w wypadku tonow prostych, karta dzwiekowa (przyzwoita) ani słuchawki nawet jesli, to nie "dodaja" na tyle glosnych harmonicznych aby wplynely one na wynik-istotna jest raczej ich liniowa charakterystyka przenoszenia calego pasma

• Redaktorzy

Infradźwięki oczywiście usłyszysz, a 7 HZ może cię i zabije. Jednak w tym wypadku celem jest raczej testowanie sprzętu, niż uszu. Natomiast co do słyszenia 16 kHz, a abo wyżej, to niekoniecznie. Jak membranka w uszkach luźna, to natężenie nie pomoże, chyba że sprzęt kiepski i generuje przy okazji zniekształcenia - karta i głośniki komputerowe potrafią dodawać coś od siebie, natomiast głośniki w systemach audio mogą wpadać w słyszalne rezonanse.

ŁukaszuB, stukając w klawiaturę (o dźwiękach) przypominasz malarza, któremu zielony, czy to niebieski, to to samo, w każdym razie niewielka różnica...

(wątek 3444)

PS. Nie martw się, nie jesteś osamotniony....

Gość antosiek

(Konto usunięte)

W sprawie płyty testowej HI-FI i M muszę przyznać że podoba mi się.....ale nie byłbym prawdziwym polakiem gdybym sie nie przyczepił. Porównując z total testem wydaje mi się że powinna zaczynać się sinusem 1 kHz 0 db, byłoby bezpieczniej dla roztargnionych,odtwarzanie płytki od 10 Hz przez nieuprawnione osoby może być kosztowne,[dobrze że jest to napisane]ponadto 12,5 kHz i od razu 16 kHz - czyli okazuje się że sporo osób słyszy tylko do 12,5 kHz, osobiście słyszę tylko do 15kHz- niestety mam już swoje lata to i tak nie żle birąc pod uwage fakt że parę lat tłukłem na perkusji.

Jak dla mnie za mało właśnie instrumentów perkusyjnych to co nagrano zapowiada się bardzo interesująco i niestety czuję wyrażny niedosyt,basista jest świetny baz dwóch zdań lubię takie granie na basie.

No tak, po fakcie teraz każdy bedzie mądry, tylko tak, dla fantazji sobie milczał... :-))))

PS. Jeśli uważnie czytasz, co piszę, to nie można chyba mi zarzucić, że sobie przypisuję wytropienie tego błędu.

Można powiedzieć, że mimo iż napisałeś prawdę, czuje się pewien niedosyt w poznaniu przez Ciebie rzeczywistości...

PS. Teraz "kumasz", jaka to kicha dla tych, którzy się tyle w "temacie" napisali...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.