Skocz do zawartości
IGNORED

Problem legalności nagrań

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

-> jacch

dlatego też producenci sprzętu i sami filmowcy poszli po rozum do głowy, dzięki czemu w nowych playerach blu-ray oraz hd-dvd nie ma blokady regionalnej...

A większość zabezpieczeń płyt można, o kant d*** rozbić. Przeszkadzają one tylko klientom, dla hackerów i piratów nie stanowią żadnej ochrony. Zaraz po premierze płytek HD-DVD mówiło się o złamaniu zabezpieczeń. Na szczęście teraz wytwórnie połapały się i zaczynają sprzedawać płyty bez zabezpieczeń, lub pliki przez internet bez drm'u (lub innych świństw) - np. Apple (część platformy iTunes), Virgin, Linn (są nawet 24-bit FLAC), etc.

@ SebaeL

Podaj mi wobec tego przykłady urządzeń audio, których konstrukcja jest objęta patentem. Gdyby tak było, to wzmacniacze mogłaby produkować tylko jedna firma posiadająca nań patent, bo wszystkie są zbudowane bardzo podobnie.

> Rolandsinger

Mam na myśli "zerżnięcie" konkretnego rozwiązania - skopiowanie płytki, etc. Jeśli nawet producent nie opatentował konkretnego schematu, to - wydaje mi się - prawo nie powinno zezwalać na klonowanie sprzętu z myślą o odsprzedaży.

Ale to na Tobie wciąż spoczywa obowiązek zbudowania tego wg schematu. A jeśli kopiujesz płyty, to już nie musisz robić, tylko do napędu i wio. W branży muzycznej - jak już raz napisałem - też jest dozwolone wykonywanie cudzych utworów w dowoli.

>Rolandsinger

Wzmacniacze Passa maja opatentowaną topologię . Klasycznego układu nie da się opatentować musi to być

własne oryginalne rozwiązanie. W tej branży kopiowanie jeśli nie całosci to pewnych rozwiązań jest nagminne.

Ci którzy udostępniają swoje projekty zastrzegają zazwyczaj " no commercial use"

W końcu istnieje coś takiego jak szpiegostwo przemysłowe . Gdzieś czytałe o Japończykach z Lexusa którzy na

niemieckiej wystawie samochodów mierzyli usytuowanie i rozstaw pedałów gazu i hamulca w Mercedesie który

miał właśnie swoją premierę .

Gość

(Konto usunięte)

...Klasycznego układu nie da się opatentować ...

Oczywiście , że tak :)

Tokarki /frezarki czy jakiego kolwiek innego urządzenia opatentować się nie da , a juz konkretne rozwiazania konstrukcyjne tak.Swego czasu ( może i do dziś ) z kopiowania z drobnymi przeróbkami słynęli Chińczycy , masowo kupowali "zachodnie " urządzenia, a potem " tworzyli " odpowiednia dokumentacje techniczno ruchową i udostepniali przyjaciołom z RWPG - taki podział ról :)---A te czasy akurat pamiętam , miałem juz praktyki.

PŁYTY SĄ ZA DROGIE !!!!!

Posiadam kilka ORYGINALNYCH wydań tej samej płyty nieciekawej jakości.

SŁUCHAM płyty nagranej na CDR , wypalonej z pliku ściągniętego z sieci.

Nie będę podliczał kosztu wszystkich płyt , wspomnę tylko , że dwie z nich ściągnąłem z USA.

Czy pieniążki wyrzucone na fatalnej jakości oryginały uprawniają mnie do słuchania PIRATA na cdr ???

Foxbat. Co do Fiata czyżbyś powtarzał obiegowe opinie ulubione przez taksówkarzy i dresiarzy tudzież fanów-użytkowników dojczwagonów czy też poparte masz to swoim doświadczeniem. Bo ja akurat mam inne. W firmie mamy same Fiaty i w zasadzie są calkowicie niezawodne. Tylko, że trzeba np nalać oleju od czasu do czasu itp. Jak się tego nie robi to owszem-będą zawodne. Szef miał Toyotę Avensis marke słynną u nas z niezawodności. Do przebiegu 40 000 km miła wymienie całe zaiwszenie, a w reflektorach stała woda po deszczu. pozdr

-> Rolandsinger

"Podaj mi wobec tego przykłady urządzeń audio, których konstrukcja jest objęta patentem."

-> wzmacniacze Linn z technologią Chakra (opatentowane)

patent dotyczy specyficznej konstrukcji układów zasilacza oraz stopni mocy

-> głośniki elektrostatyczne Martin Logan z technologią CLS (opatentowane)

patent dotyczy budowy membrany

-> wzmacniacze Krell z technologią transmisji sygnału CAST (opatentowane)

patent dotyczy prowadzenia sygnału w jednolitej domenie prądowej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.