Skocz do zawartości
IGNORED

zakup komputera-temat zawsze aktualny

aaalfred

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dzisiaj w sklepie, pytałem o Intel Pentium4 631 3,0GHz, sprzedawca powiedział że Pentium4 się cholernie grzeje i że lepszy będzie Athlon X2 64 3600+, co o tym myślicie?

Może ktoś będzie uprzejmy i mi coś doradzi?

Szukam maszyny naprawdę niedrogiej do 1kzł- bez monitora i osprzętu z grafiką i dźwiękiem na pokładzie. Maszyna do internetu, prac biurowych, oglądania filmów - czasami obróbka filmu. W/w procesory + tania płyta np. Gigabyte to ok. 420-450zł,

512 czy 1024 Ram, dysk możliwie duży - 160 - 200G - ewentualnie DVD-RW to w 1kzł powinienem się chyba zmieścić.

Czy może lepiej wziąć jakiś Sempron a do tego więcej Ramu i większy dysk?

A w ogóle to jak dzisiaj wygląda porównanie AMD - Intel?

https://www.audiostereo.pl/topic/34262-zakup-komputera-temat-zawsze-aktualny/

aaalfred, 20 Cze 2007, 16:13

>Byłem dzisiaj w sklepie, pytałem o Intel Pentium4 631 3,0GHz, sprzedawca powiedział że Pentium4 się

>cholernie grzeje i że lepszy będzie Athlon X2 64 3600+

Nie wiem w jak dużym mieście mieszkasz ale u mnie są podobne mundrole... smutne...

>co o tym myślicie?

Lepszy będzie X2 ze względu na dość ograniczony budżet. Procesor i tak jest bardzo wydajny a po o/c :) Może to nie C2D ale kopyto ma.

>>Może ktoś będzie uprzejmy i mi coś doradzi?

Postaram się :)

Płyta Główna: ABIT KN9 (około 240zł)

Procesor:AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX (około 230zł) albo troszkę mocniejszy AMD Athlon 64 X2 EE 3800+ BOX (około 280zł)

RAM: DDR2 Kingstone'a 2x512MB z CL5 (około 215zł) albo 2GB (2x1GB) tylko na niższym taktowaniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (niewiele drożej bo tylko niecałe 30zł)

K. Graficzna - nie wiem :P Masz małe wymagania co do tego... w sumie brak gier itp. więc szkoda będzie jeśli kupisz coś za mocnego, a Tobie w ogóle się to nie przyda.

Zasilacz: Pomyślimy ;) 400 Watt w zupełności wystarczy i do o/c bo raczej chyba nie będziesz brał jakieś kosmicznej k.graficznej. Można wyrwać za cholernie niskie pieniądze NeoTec'a X3800 (w stanie idealnym za 80zł, ja kupiłem nówkę za 78zł przesyłką :P). Zasilacz bardzo dobrze trzyma napięcia, w sumie jest na poziomie Taganów itp. ale ma wadę... Głośny wiatrak...Wypadało by go wymienić.

Zostaje więc dysk i k. graficzna (co do zasilacza, to brałbym tego NeoTec'a) :-)

>A w ogóle to jak dzisiaj wygląda porównanie AMD - Intel?

C2D Intela jest wydajniejsze od X2 AMD ale za to dużo droższe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaznaczam, że nie musi być to wcale najlepsza konfiguracja. Swoje zainteresowania kompami (jeśli chodzi o nowości sprzętowe) zakończyłem na etapie PIV z HT i Abita IC-7G tak więc jestem "troszkę" do tyłu :p Czasem jednak zerknę sobie co tam się dzieje sprzęcie i zapamiętam co niektóre lepsze produkty z określonego pułapu cenowego.

Jeszcze jedno... proca weź na rdzeniu BRISBANE (świetnie się kręcą)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to jest jak człowiek nie w temacie na bieżąco i przypominają mu się później istotne rzeczy... ehhh

Tego Abita bierz na chipsecie NF4 (jest jeszcze na NF5xx i tego nie bierz)

>dzięki, ILLIDAN

Nie ma sprawy ;)

>rozumiem, że polecasz tego Abita i ten procek ze względu na możliwości podkręcania?

Jak najbardziej.

Ten Abit to praktycznie najlepsza platforma do o/c. DFI zrobiło jeszcze super płytę ale jest sporo droższa, o/c na niej jest może ciupkę lepsze, a do tego chłodzenie na Chipsecie jest głośne i wypada je wymienić. Tak więc KN9 będzie absolutnie najlepszym wyborem ;)

Procki na jądrze Brisbane lecą spokojnie na 3GHz :D

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.