Skocz do zawartości
IGNORED

Almanach wiedzy o gramofonach

pantralalinski

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć ten temat, ponieważ od dłuższego już czasu zamierzam zacząć mój romans z czrną płytą. Od jakiegoś czasu szukam informacji, na co powinienem zwrócić uwagę kupując Gramofon. Pewne bardzo podstawowe informacje udało mi się odnaleść, jednak wciąż mam niedosyt. Jeżeli taki temat już w historii forum się pojawił to ogromnie przepraszam, jednak widzę, że niedosyt wiedzy innych początkujących gramofonowo forumowiczów jest dosyć znaczny. Może powodem jest namnożenie się wątków o gramofonach i brak inteligencji wyszukiwarki znajdującej całą masę wiadomości oprócz tej jednej, która zaspokoi rządzę wiedzy. Proponuję więc umieszczenie w tym wątku swoistego podręcznika początkującego (patrz zielonego) audiogramofonofila.

Pytanie jakie większość zielonych na początek sobie (forumowiczom) postawi, to złoty środek czyli od razu przepis na sukces - legendarne konstrukcje, legendarne wkładki itd.

Pytanie, które mnie nurtuje, jak już będę miał wymarzonego białego kruka, to czy będę potrafił ustawić przeciwwagę i te wszystkie inne bajery przy ramieniu tak, żeby z płyty nie poleciały wióry. Jak to się ustawia, czy wg zaleceń producenta wkładki czy wg widzi, słyszy mi się?

P.S. Myślę, że potrafię sobie wyobrazić irytację znawców tematu, że po raz kolejny ktoś się o takie banały pyta. Udało mi się wyszukać na forum pewne szczątki wiedzy, któa mnie interesuje. UDAŁO! Jednak osób szukających jest więcej a głęboko wierzę w edukacyjny aspekt audiostereo. Jeżeli taki zbiór wiedzy na ten temat już powstał proszę o podanie linka, Ja szukam już któryś raz z kolei kilka godzin z rzędu i dalej mało wiem. Większość koneserów pisze tylko szczątkowe informacje uznając, że cała reszta jest oczywista. Okazuje się jednak, że nie jest. Jeżeli takie kompendium wiedzy o gramofonie się urodzi to oficjalnie orzekam, że będę śledził wątki o tej tematyce i osobiście odsyłał głodnych wiedzy do tegoż wątku!

https://www.audiostereo.pl/topic/34318-almanach-wiedzy-o-gramofonach/

>>pantralalinski

Też przez to przechodziłem. Jednak ja znalazłem większość potrzebnych mi informacji na tym forum. A oto kilka linków do ciekawych (wg mnie) informacji potrzebnych początkującemu miłośnikowi czarnych płyt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i oczywiście podstawa, to link o którym wspomniał G.Mark

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,

mnie sie nigdy nie udalo ustawic prawidlowo wkladki wg szablonu RCM - cos co jest do wszystkiego nie jest

tak naprawde do niczego:( po prostu kicha... Nie rozumiem dlaczego wszyscy to polecaja, podobnie jak decki goldringa i projecta dla poczatkujacych:)

Uwazam, ze glowna zaleta tej strony to jezyk polski i w miare sensowny opis ustawien, ale szablony polecam z vinylengine.com

Dla ambitnych:

www.vinylengine.com - szablony do ramion, opisy, porady, forum pelne cennych informacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) default_arms.asp

- podstawowe zrodlo wiedzy o wkladkach i ramionach, kalkulatory do obl. rezonansu, info o historycznych modelach

Ukryta Zawartość

- , Alignment FAQ, ilustrowane ustawienia ramienia i pojecia z tym zwiazane, manuale do thorensow, garrardow, najlepsza stronka w necie!!

pozdrawiam vinylowcow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.