Skocz do zawartości
IGNORED

Czy po1100 godz.może pójść lampa projekt

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mój projektor to BenQ 5120 ,wczoraj spotkała mnie bardzo przykra sprawa,chciałem obejrzeć film a tu nic projektor się włącza,chodzą wentyaltory ale nie ma obrazu,lampa ( USHIO type No.NSH200BQ) ma przechodzone 1100 godz.w trybie ekonomicznym,po chwili od włączenia projektor wyłącza się i zapala się na czerwono kontorlka" lamp ",do tej pory nie miałem z projektorem problemu oprócz tego, że 2 tygodnie temu lampa podczas oglądania filmu sama sie wyłączyła ale po wychłodzeniu i wyłączeniu projektor znowu wystartował i chodził bez problemu,w sobotę oglądałem 2 filmy wieczorem i też nie było żadnych odznak,tego,że coś jest nie tak,Jak myślicie czy poszła żarowka, która miała wg.instrukcji chodzić w trybie ekonomicznym 3 tys.godz.Przygotowany byłem,że pochodzi mi jeszcze z 2 lata a tu lipa. W projektorze normalnie użytkowanym ( mam go podłączony do UPS) chyba oprócz żarówki nie ma prawa raczej nic się popsuć.Poradźcie co zrobić,ile teraz mogą stać żarówki do mojego BenQ 5120 i gdzie je dostać,nie chce projektor wysyłać do serwisu bo mnie ostro skasują z kasy.Czy odpuścić sobie i myśleć o nowym projektorze,jeśli tak to jaki model DLP byście poradzili,z obrazu BenQ 5120 byłem bardzo zadowolony.

Hmm gdybac to kazdy teraz moze. Lepiej jak obejrzy go specjalista. Jesli jest na gwarancji to wysyłał go. Benq ma chyba servis door to door. Czyli Benq płaci za kuriera. Musisz zadzwonic do servisu i zapytac sie o szczegóły wysyłki.

Jesli poszła lampa to stwierdzi to servis i poinformuje cie ,ze to bedzie płatne. I tym wowczas podejmniesz decyzje czy chcesz go naprawiac.

Co do samego obrazu to mowisz tak bo nie widziales lepszych modeli. Juz za 4tysiaki mozna kupic fajny projektorek.

Ja w swoim Benq 5120 mialem chyba z 500godzin i było okej. Sproboj go jeszcze odpalic moze tym razem bedzie dobrze.

Za oknem 30stopni. W pomieszczeniu moze byc jeszcze cieplej. W takiej temp. projektory mogą wariować. Ale nie sądze. Sa testowane w trudniejszych warunkach.

Do 4tys.DLP moge polecic tylko Mitsubischi i Optome.

( USHIO type No.NSH200BQ) - co to?

Niestety nie tylko lampa moze sie popsuc. W projektorze panuje wysoka temperatura i plyty glowne po prostu czesto sie ida kochac. A w lecie to wogole cieplutko. Stad wysyp projektorow lcd - lepsza jasnosc osiagalna przy nizszej mocy lampy - to sie przeklada na bezproblemowe dzialanie a co za tym idzie mniejsze koszty producenta. A kolo barwne - toz to sie kreci ciagle - ma prawo odmowic posluszenstwa. Wal do serwisu - chocby po ekspertyze, bedziesz wiedzial co dalej.

Niestety juz po gwarancji,czy serwis weźmie coś za ekspertyzę,wiadomo,że będę musiał zaplacić za kuriera tam i z powrotem,jak będzie naprawa na pewno w serwisie nie będzie to tanie.Tak w ogóle mozna sprawdzić wizualnie,że lampa jest przepalona?

( USHIO type No.NSH200BQ) to model lampy mojego BneQ 5120,Kopyt mysle jednak o wymianie projektora,mam 2 typy tanio BenQ W100,oraz drożej Optoma HD 70,jestem bardziej skłonny ku Optomie,doradź co wybrać,pokój mam o wielkości 30 metrów, oglądam do tej pory z odległości 4,5 metra,na razie obraz by szedł poprzez component z DVD,może w przyszłości jak wymienie odtwarzacz przez HDMI.Czy jest Optoma warta,żeby dołozyc 2 tys.?

czy jest warta wymiana?

hmm zalezy jaką ma wartosc dla ciebe pieniądz. Ile jestes w stanie zaoszczedzic itd.

Ja wolałbym zbierac przez 3-4miesiace na Optome niz kupic za tydzien Benq.

Tęcze , krata miedzy pixelami - to wszystko mniej widoczne na Optomie a z 3m to nic nie widac. Rozdzielczosc wyzsza - widoczna nawet na DVD. Ostrosc duzo lepsza! Kolory, czern, kontrast tak samo lepsze. Kolory soczyste i jest ich duzo w roznych odcieniach do tego mozna kalibrować. W Benq były blade i czesto sie zlewały. Dlatego obraz w Optomie jest bardziej trójwymiarowy. Nawet bym powiedział szybszy bo smuzenie mniejsze - ale nie jestem pewny w 100%.

Do tego masz gwarancje na 1rok na lampe (to chyba najwazniejsze). Benq daje chyba 3miesiace na lampe.

Pewnie jak juz kupisz projektor to na kolejne kilka lat. Wiec pomysl o filmach wysokiej rozdzielczosci. Wiem ,ze na Benq super wygladały ale na Optomie to juz wogle bajka.

Ustawień masz duzo. do wyboru do koloru. A w Benq tylko słonce i kontrast :(

Do tego HDMI. Roznica w obrazie miedzy componnet vs HDMI wydaje sie dosc duza.

Juz wiesz teraz skąd taka roznica cen?

Znasz odpowiedz. Wiesz ile masz kasy w portfelu. Sam to przeanalizuj i bedziesz wiedział czego Ci trzeba.

ps. jesli faktycznie bedziesz zbierał kasiore kilka miesiecy na Optome to pamietaj ,ze za kilka miesiecy stanieje jeszcze o te kilka stów :)

mam nadzieje ,ze pomogłem

Projektor to zwykłe urządzenie video, i może się popsuć jak każde inne. I wcale nie musi to być lampa...

Jeżeli zamierasz zmieniać model projektora (słuszny wybór) to polecam Optomę HD70 lub Mitsu HC1100.

>>Kopyt25

Nie pomniejszał bym roli komponentu. Osobiście uważam, że hdmi jeszcze troszkę brakuje do komponentu na kabelkach 75 omowych...

na allegro jest licytowany Benq w100, dwa lata młodszy następca 5120 o lepszym obrazie, więc może warto postawić a 5120 sprzedać... W zasadzie do formatu DVD Benq W100 jest bardzo ok. 7 segmentowe kółko i niezły kontrast, cichutka praca, jeśli można wyrwać za np. ok. 1300 zł prawie nowy, to może nie warto kupować nowej żarówki do 5120.

Szkoda,że nie mam mozliwości sprawdzenia lampy na innym projektorze BenQ,może jest jakaś inna mozliwość sprawdzenie czy lampa jest uszkodzona,może jest przyrząd co by to sprawdził,jeśli wyslę do serwisu,to w razie jak będzie uszkodzona lampa zapłacę za przesyłkę w obydwie strony oraz za ekspertyzę 30 zł,lampy raczej nie będę wymieniał bo się nie opłaca - 1200 zł,w cenie 1950 mam nowego BenwQ W100,za ile można pogonić BenQ z lampą do wymiany?

Kurcze,żebym mógł sprawdzić,że to żarówko,szkoda mi 100 wybulać po to żeby potwierdzić raczej pewną awarię żarowki,jakbym był pewny,że lampa jest sprawna to na pewno bym wysłał.

Kopyt - w tej Optomie HD,jakie jest wyjście sieciowe,takie jak w BenQ 5120,pytam bo projektor podłączam do UPS,a z tyłu projektora widzę tylko wyjście sieciowe 12V

widze ,ze jestes strasznie leniwy.

Ja w ciagu 5sek znalazłem zdjecie tylne Optomy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla rozluznienia fajne ciałko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Twoim projektorku zastosowano wysokociśnieniową lampa merkurową typu NSH (New Short-Arc High Pressure) firmy Ushio. Nie jest to lampa żarnikowa (takich już w nowych projektorach nie uświadczysz), więc nie ma szans, abyś sam był w stanie sprawdzić czy jest uszkodzona - ani wizualnie ani z pomocą np. omomierza. Po objawach przypuszczam, że niestety raczej "padła", choć absolutną pewność da Ci jedynie diagnoza w serwisie. Nową lampę do Twojego modelu można dostać już za 880 zł, choć pewno gdyby się mocno postarać to i taniej. Nie zmienia to i tak faktu, że zakup nowego projektora wydaje się być wyjściem wartym rozważenia w tej sytuacji, ale to już musisz sam na spokojnie przekalkulować.

Pozdrawiam

KOpyt25

Dlaczego, wbrew pozorom Benq W100 to udany, jasny projektorek w cenie 2000zł, z dvd bardzo fajny obraz zwłaszcza gdy ekran nie przekracza 80 cali z uwagi na rozdzielczość, idealnie jest z 65 cali w mniejszych pomieszczeniach - można dać kontrastowy - ciemno aluminiowy screen.

Optoma HD70 da lepszy efekt z materiałem HD, ale jest sporo głośniejsza (3dB) i za droga w Polsce - powinna kosztować maks. 2800 zł

americano składa sie ,ze mialem Benq i mam Optome. wg. mnie Optoma powinna byc drozsza 2x od Benq. Dla mnie jest tyle warta. Roznice da sie odczóć pod kazdym wzgledem. No moze jak mowisz jest glosniejsza. Ale cos ciezko mi w to uwierzyc poniewaz odkad mam Optome nigdy mi nie przeszkadzał hasał. A w Benq czasami cos tam było słychac. Nie oznacza to ,ze Optoma jest cicha. W zaleznosci od ludzi. Jedno wola cisze, drudzy tęcze i tak w kołko.

darek2>>>

lampy z tego co Yoda napisał nie da się sprawdzić, ale może da radę sprawdzić czy napięcie dochodzi do lampy... takim zwykłym multimetrem

pzdr

123... test

Decyduję sie na Optomę HD 70,mam propozycję za 4250 zł,jak wezmę z tego źródła to w przyszłości (mam nadzieję dalekiej,będę mógł w dobrej cenie wziąść żarowkę)biorę z pracy pożyczkę i po 10 lipcu będę kupował,chcę iść na całość i od razu wymienić swój odtwarzacz DVD Pioneer 575 i myślę o Denonie 1930,doradzcie czy wziąść Denona ze skalerem i dobrym procesorem video w cenie 1000 zł,czy też wziąść gorszą firmę bez dobrego procesora ale z możliwośćią odtwarzania płyt HD Kiss za 800 zł + bajery,ktróre ten odtwarzacz proponuje,chyba że macie inne propozycję ,niestety odtwarzacze Blue Ray są poza moim zasięgiem (ok.3000 zł) myślałem też o chwalonym Denonie 2930 ale jego cena to okolice 2500,wolę dołożyć to do projektora,na początku myślałem o BenQ W100,ale mój wybór padł na Optomę HD 70.Jak myślicie za ile można puścić na Allegro BenQ 5120 z przepaloną lampą?

a po co ci HDDVD ? no chyba ,ze znasz angielski. Bo napisów PL do tych filmow nie znajdziesz. Blu-ray to co innego. Ja bym z tym poczekał i zostawił sobie te DVD ktore masz aktualnie albo podpiał pod PC i wymienił grafike z DVI no chyba ,ze juz taka masz. Readeony słyna z lepszej jakosci obrazu. Do gier Geforca polecam.

Ja wole ogladac filmy z kompa niz z DVD przekonałem sie o tym juz kilka razy. Niestety nie porownywalem zadnego DVD ktore kosztuje powyzej 1000zl ale nie wieze w tak zwane "skalery obrazu" i inne badziewia na ktore zeby tylko zwrócic uwage.

Jesli chcesz polepszyc obraz kupujac DVD za kilka tysiaków to lepiej polepszysz kupujac lepszy projektor np.OPTOMA HD72i na allegro za 6700zl. Do tej ceny ciezko znalezc cos rownie dobrego. Ale to juz twoj wybór.

Nikt ci nie podpowie z forum jakie DVD jest dobre poniewaz prawie nikt nie porównywał w domu czy w salonie jakie mają miedzy sobą roznice. Chodzi mi o te DVD od 1tys.

Lepiej poczytaj ktos kto mial okazje je testowac razem z innymi urządzeniami:

Ukryta Zawartość

Pomysl tez o ekranie. W mojej Optomie zdecydowanie polecam szary ekran. Wydatek jakies 1200zl.

Wracajac do Optomy HD70 jesli ja kupisz to super. Bedziemy mogli wymieniac sie doświadczeniami.

Ukryta Zawartość

Nie tak to nie poszaleje na taki ekran mnie nie stać,ściana na którą rzucam obraz jest z regipsu,więc chcę ją pomalować w miescu gdzie będzie rzucony obraz farbą Dulux Supermatt,mam ekran ale wykonany z podgumowanej rolety (tylko bez żartów proszę) ale trochę się faluje po środku,co mnie trochę wkurza,co do komputera to raczej odpada bo mam go w innym pomiesczeniu,jestem zwolennikiem DVD,mam kartę GeForce FX 5200,ale myslę że DVD da mi lepszy obraz.Projektor BenQ miałem umieszczony ok 5 metrów od ekranu i nie używałem żadnych zoomów,czy dla Optomy to nie za daleko,ile cali rzucone na ekran da najleszy obraz pod względem jakości,na Benq miałem ok.110 cali i obraz mnie zadawalał,oglądany z ok4,5 metra,czy z Optomą będzie podobnie?

Film DVD 2.35:1 ogladam z odleglosci 3,5m. Dobra szerokosc ekranu to 150-170cm

Film DVD 16:9 znacznie mniej od tego co wyzej.

Film 720p HD x264 (2.35:1) ogladam z 3,5m. szerokosc ekranu 190-210cm. dla filmow HD zajmujacych 4gb. Dla filmow 8gb szerokosc moze byc znacznie wieksza.

Film 720p HD (16:9) tak samo jak wyzej 190cm i dobrze wyglada. Ale lepiej nie przesadzac.

Polecam przed kupnem ekranu przetestowac co ci tak naprawde trzeba.

Aktualnie urzywam ekranu z pilsni 195cm do HD. I tego mniejszego do DVD. Ale jak zobaczyłem jak wygladaja filmy HD to odechciało mi sie juz ogladania filmow DVD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - panowie co wy na to jak wezmę z tego sklepu Optomę to mi dadzą ten odtwarzacz w cenie 1100 zł,mozna przez ten odtwarzacz oglądać filmy z dysku twardego komputera, nawet filmy HD

Ukryta Zawartość

>darek2

Druga żarówka w promocji to bardzo fajne rozwiązanie. Nie chodzi nawet o to, że ją kiedykolwiek wykorzystasz ale przy odsprzedaży projektora dostaniesz znacznie lepszą cenę. BTW w początkach dystrybucji tej Optomy w Stanach również dorzucali do niej darmową żarówkę.

IMHO Kissa sobie daruj. W moich oczach reputacja tej firmy to kupa gruzu, a dodanie subtelnie eksponowanej etykietki Linksys to też kupa tyle, że śmiechu. Zastanów się, po co Ci player HD, który nie radzi sobie z Matroską albo podmontowanym obrazem ISO. Będziesz musiał wszystkie materiały HD konwertować do postaci .TS tracąc przy okazji mnóstwo przypisanej formatowi mkv funkcjonalności. Lepiej przystosuj sobie do HD swój komputer. Rozsądniej, bardziej elastycznie i zyska na tym nie tylko HD.

Macie rację z tym Kiss, jednak zdecyduję się na Denona 1930 z dobrym procesorem video (215) i HDMI. Obecnie mój Pioneer 575 ma tylko progressive, moim zdaniem Denon poprzez HDMI,da lepszy obraz.

Ale ceny z tego sklepu to nie wyglądają jakoś zachęcająco: Benq W100-2880zł, Panasonic AX100-7590zł, AE900-7600zł :-) optomę z tego co pamiętam też można było kupić w okolicach 4000zł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.