Skocz do zawartości
IGNORED

KD z zestawu stereo - zestaw 3.0

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Słucham głównie muzyki, ale od czasu do czasu zdarza mi się obejrzeć jakiś film na DVD. Z powodu takich właśnie proporcji, używam zestawu stereo do obu czynności. Generalnie jestem zadowolony - jakość jest rewelacyjna i uważam, że spokojnie lepsza od normalnych zestawów 5.1 z jednym wyjątkiem - głośnik centralny (subwoofer kompletnie niepotrzebny - basu mam aż nadto z dużych kolumn podłogowych, z kolei głośniki z tyłu tylko powodują zamieszanie - imho sztucznie). Żeby zaradzić tej sytuacji, wpadłem na pomysł, żeby wstawić odtwarzacz DVD z wbudowanym dekoderem DD albo DTS i centralny głośnik podłączyć poprzez monobloka (najlepiej z regulowaną czułością wejścia). Czy coś takiego ma szansę powodzenia? Czy istnieje opcja downmixu do 3 kanałów w takich odtwarzaczach?

pozdrawiam

Kal

https://www.audiostereo.pl/topic/34432-kd-z-zestawu-stereo-zestaw-30/

odnośnie kina to mam troche odmienne zdanie na ten temat - jeśli masz (tak jak w "o mnie") Dali Ikon 7 to mimo że to w miarę mocne kolumny to sub i tak by się przydał do wypełnienia najniższego pasma, tak samo niezrozumiałe jest dla mnie stwierdzenie że głośniki efektowe wprowadzają zamieszanie... może miałeś po prostu źle rozstawione surroundy albo za mało dobrze zrealizowanych dźwiękowo filmów obejrzałeś ? dla mnie różnica jest oczywista, że w stereo słychać co najwyżej efekty boczne a tylnych praktycznie brak (chyba że je sobie wyobrazimy :P)

tak samo jak na zestawie kina domowego można posłuchać muzyki tak samo jak na zestawie stereo możemy bez problemu obejrzeć film, tylko że w obu przypadkach dużo tracimy :)

jeśli chodzi o pytanie z tym downmixem do 3.0 to sprawdziłem u siebie w dvd i można ustawić 2.0 + centralny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.