Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja preampu Luxmana

WOJTEK2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem preamp Luxmana C383 który zastąpił Nada 1000 monitor. Wspaniała maszynka - pęknię gra - wspaniała góra, ciepła milutka średnica , miękki bas, wspaniała scena, przestrzeń, niezły pre gramofonowy, niezły wzm. słuchawkowy, do tego jest ładny, ma pilota i w ogóle.

Jest jednak małe ALE . . .

Niski bas jest zaokrąglony na dole i jest go mniej niż w Nadzie, jest mięciutki fajniutki ale nie potrafi w niskich rejestrach zagrać bardziej twardo , potężnie - choć pomimo swojej lekkości i miękkości jest nawet dość żwawy ale coś mu brakuje.

I teraz pytanie - myślałem nad zmianą w zasilaniu kodów na Elne Cerafine (choć nie wiem czy kupię w tych pojemnościach - 2200uF/35v ; 3300uF/50V )

Myślę co jeszcze można by zrobić żeby nie zepsuć jego zalet. Może wzm. operacyjne ?

Postaram się w najbliższym czasie wrzucić fotki.

https://www.audiostereo.pl/topic/34443-modyfikacja-preampu-luxmana/

W preampie wzm. operacyjne to Mitsubishi 5238 i 5216 , z tego co wyczytałem na forum - to żadna rewelacja; na wyjściu piękne kondensatory z folia miedzianą i jakieś kondy bipolarne bez nazwy -- może dać Black Gata ale obawiam się że zmuki to dźwięk jeszcze bardziej -:(

Czekam na propozycje

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-256-100009444 1182970589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam, Molibden - dzięki za radę , ciesze się że w czasie w którym największym wzięciem ciesza się pyskówki na bocznicy jest jeszcze ktoś kto spróbuje poradzić w kwesti audio -:)

Natomiast póki co nie chciałbym za bardzo zwiększać pojemności , w CD takie działanie zmuliło mi dźwięk.

Na dzień dzisiejszy w zasilaniu wymieniłem 8 szt 470uF z firmowych "Luxman" na Elnę Cerafine.

Bałem się żeby ta operacja nie wyostrzyła dźwięku - na szczęście się tak nie stało

Dodatkowo w w zasilaczu wymieniłem 2 szt 2200 uF z Nipponów na Panasonic FC i wlutowałem podstawki pod strategiczne opamy (już czekają AD80660)

Główne kondy w zasilaczu (Nippon for Audio 3300uF) na razie nie wymienione

I tu pierwsze pytanie :

1.czy dać jakieś dobre kondy pojedyncze czy zrobić baterię z np 4 szt po 1000UF , czy Panasonic FC czy może Nichicon KZ

2.Czy moski prostownicze zastąpić mostkami na MUR 680?

Na razie tyle .

Aha - zapomniałbym dodać że po aktualnych przeróbkach dźwięk zmienił się "po mojej myśli" , już basik zaczął pomrukiwać i to nawet dość nisko , trochę zwiększyła się rozdzielczość ale bez specjalnego wyostrzenia -:)

Natomiast rozebrać Luxmana to jest nie lada wyzwanie.

Ukryta Zawartość

post-256-100007259 1186423831_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diody w mostku zasilania możesz wymienić na soft recovery Shottky - nie musi to być koniecznie wysokoprądowy MUR860, wystarczą jakieś na 1A i 40V lub nieco wyższe napięcie.

Taka zmiana nie powinna pociągnąć za sobą negatywnych konsekwencji.

Nie wiem czy masz dość miejsca by wymieniać 3300uF na kilka mniejszych i czy jest to konieczne. Myślę że 3 szt. po 1000uF w zupełnośći zrównoważą po wymianie jeden 3300uF swoim sumarycznym efektem, nie musisz dawać aż 4. Tolerancja kondensatorów elektrolitycznych to typowo 20% i chyba nie ma co dodawać następnego by nadrobić to 10%.

Nippony to dość porządne kondensatory, z tych które proponujesz - FC czy KZ to raczej podobna klasa, może z niewielkim wskazaniem na te ostatnie (podkreślam: może - chopdzi w końcu o szczegóły); jeśli więc robisz tuning "totalny" to kondensatory w tym miejscu też wymienisz.

Możesz też je zbocznikować (1-kilka uF). Również elektrolity w dalszej częsci układu można zbocznikować jakimiś mniejszymi foliowcami (220n).

W zależnośći od budowy układu może to mieć różny wpływ, który trzeba sprawdzić słuchem - jeśli podmienisz ceramiczne na foliowe lub dodasz do elektrolitów to raczej pomoże, w innym przypadku może nie dać nic lub wyostrzyć górę, wtedy się ich nie daje (przy Cerafine raczej będą zbędne).

• 4 tygodnie później...

AAAAj - pomocy!!!

Zamiast 3300uF w zasilaniu (NIPOON AUDIO 85st) / 50V dałem 4xNichicon KZ 1000uF/50V 85st czyli po 4000 na kanał (>Molibden - jednak zdecydowałem się na 4X a nie 3X -:)

I problem jest taki że po kilku min grania kondy są tak gorące że nie da się ich dotknąć -:(

Dlaczego tak się nie działo na starych ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NO właśnie, też mi się wydaję że jeszcze parę min grania i by eksplodowały -:(

Polaryzację sprawdzałem i wszystko jest ok (choć na pdst zdjęcia ktoś mógłby się zastanawiać czy są prawidłowo podłączone - zaręczam że prawidłowo)

Hmm, takie objawy może powodować (z tego co mi się kojarzy):

1. Odwrotna polaryzacja - to wykluczyłeś

2. Za duży impuls prądowy (riple current) - ale w preampie to raczej nie występuje. Końcówka mocy to co innego.

3. Za duże ESR w stosunku do częstotliwości pracy - też bym wykluczył.

Ponieważ nie mam innych pomysłów, sprawdziłbym w datasheecie riple current tych co wymontowałeś i tych nowych.

Aczkolwiek nie wydaje mi się by to była przyczyna...

Może ktoś inny wpadnie na lepszy pomysł.

Mało tego - kondy wystygły, włączyłem preamp raz jeszcze, gra od 10 min i kondy są letnie - sam już nie wiem - magia?

Aha - podczas pierwszego podłącznia preampu po wymianie kondensatorów spaliło bezpiecznik.

To pewnie są wlutowane odwrotnie - przy złej polaryzacji je przeformatowłeś na odwrotną biegunowość. Dlatego spalił się bezpiecznik. Nieraz odwrotne wlutowanie nie jest zauważalne - układ działa jeśli napięcie nie jest za wysokie a kondensatory są dobrej jakości.

Jasny gwint - sprawdzałem polaryzację kilka razy przed wlutowaniem, ładnie sobie pokleiłem baterię 8 szt kondensatorów, podoginałem nóżki i ... wlutowałem zespół odwrotnie.

Jeszcze przed chwilą dałbym sobie głowę uciąć że wlutowałem dobrze i dopiero po Waszych wpisach sprawdziłem (niechętnie ale dla świętego spokoju) polaryzację

Straszny wstyd -:(

Ale... - gra całkiem fajnie ,coraz lepiej a na pewno lepiej niż na wcześniejszych .

Dzięki za pomoc i od razu prosze o dalszą pomoc.

1.Czy ,moje poczynania zniszczyły bezpowrotnie kondensatory

2.Czy możne je "powtórnie przeformatować" na prawidłową polaryzację, czyli wlutować prawidłowo

• 3 miesiące później...

Witam, zmieniłem dziś mostki na 2 X4 byv27-200 i jest inaczej

zalety :

brzmienie dynamiczne, szybkie, więcej szczegółów , większa przestrzeń

wady:

bas - przesadnie szybki, zbyt krótko wybrzmiewający , brak mięsa, potęgi brzmienia, jakiś taki odchudzony

Zalety chyba (choć jeszcze nie jestem pewien) przewyższają wady w ogólnym rozrachunku, ale czy nie dało by się coś zrobić żeby zredukować te wady ?

Może zwiększyć pojemność elektrolitów za mostkiem, może je czymś zbocznikować ?

Ja bym te kondensatory wymienił. Możesz wylutować jeden i zmierzyć jego pojemność. Sprawdż też jaki ma opór (izolacja może być przebita). Poza tym jak widzisz w środku nagromadziło się trochę gazów... Na pewno to już nie te same kondensatory jak miałeś na początku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.