Skocz do zawartości
IGNORED

Glenn Gould & Chopin &Co.

szumidokolalas

Rekomendowane odpowiedzi

wiem ze jest kultowe ale nie wiedzialem ze jest tak cienko nagrane. Dla mnie ma wartosc historyczna-przyznaje tez , ze sluchalem te CD zawsze przez bardzo cienkie sluchawki bezprzewodowe.

Jasne ...GG nadawal na Fortepianie jak na klawesynie...wszystko jedno z kazdej nuty wyciagal wyrazistosc w tym swietnym kontrapunkcyjnym kotle.

• 4 tygodnie później...

szumidoklas,

polecam Ci fantastyczną książkę Stefana Riegera o Goluldzie, tytuł po prostu "Glenn Gould". Tam dowiesz się mnóstwo o tym fascynującym pianiście. Moim zdaniem Chopin został obciążony "romantyczną" tradycją wykonawczą, której nie trawię i długo do niego nie mogłem się przekonać. Zrobił to dopiero Murray Perahia. Nie zapomnę nigdy jego pierwszego koncertu w Polsce (październik 1989). Wówczas chciałem posłuchać na żywo Perahię, a on pokazał mi, jak piękną muzykę napisał Chopin. Po Perahii nie mogę słuchać np. Rubinsteina, który przy każdym pasażu mówi do mnie "padnij na kolana, jak ja wspaniale gram, podziwiaj moją fantastyczną technikę". Gould, Perahia i im podobni mówią do mnie "posłuchaj, jaka to przepiękna muzyka". I za to ich szanuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.