Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz HK680 + Tannoy M2?

gruesome

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Co myślicie o takim zestawie jak w tytule? Niestety możliwości wcześniejszego przesłuchania mam mocno ograniczone... Liczę na otrzymanie gęstego dźwięku, ciepłego, raczej przyciemnionego niż rozjaśnionego.

Przy opisie M2 jest podane, że wzmacniacz powinien mieć do 80W, a HK680 ma 85W. W niczym to nie przeszkodzi?

https://www.audiostereo.pl/topic/34611-wzmacniacz-hk680-tannoy-m2/

Kupuj. Będzie dobrze. HK680 to ostatni dobry wzmacniacz stereo tego producenta, z M2 zgra się bez problemu, a i w przyszłości, kiedy zechcesz wymienić kolumny na lepsze sprawdzi się bardzo dobrze. Mocą się nie przejmuj, to nie grzejnik tylko sprzęt grający.

Potwierdzam co do tego, zeby się mocą nie przejmować: mam Tannoye M1 (podana max. moc wzmacniacza - też 80 W o ile dobrze pamiętam) i wzmak Onkyo A-8670 120 W na kanał - trzeba po rostu uważać, zeby nie przesterować kolumn, ale to się może stac nawet, jak masz wzmacniacz o nizszej mocy niż max. podane przez producenta kolumn. Poza tym słuchałem M2 i przy moich M1 wydały się ospałe, przyciemnione i jakby mniej dynamiczne - pomimo większej ilości basu. Może weź też M1 pod uwagę?

<><

HK 680 miałem i dobrze wspominam - to dobry klocek. Miałem też nowszego 675 i się nie umywał. (675 gra efekciarsko, co na początku może być ok, ale po dłuższych odsłuchach ma się tego wzmaka serdecznie dość)

Witaj,

to dokładnie zestaw, jaki miałem i mam od trzech lat. Warto poszukać M2 Tannoya. To bardzo fajne kolumienki, a jak jeszcze przekablujesz je w środku to robi się super. Ja moje trafiłem z wystawy w jakimś mix audio czy coś, nie mieli do nich pudełek ani maskownic (te ostatnie mi firma przysłała uprzejmie). W moim systemie zatkałem im gąbkami tylne bass refleksy - kwestia gustu - mnie pasuje.

A HK 680 to zajefajny piecyk, słuchałem go praktycznie ze wszystkimi kolumnami znajomych (ESA Vivace, Audio Academy Phoebe, Infinity jakieś duże, JBL 2004, Paradigmy różne) i nigdzie mi wstydu nie przyniósł. Jak możesz to bierz. Trochę mi zeszło zanim dokupiłem pilota, ale warto. Dźwięku jest sporo, wzmak jest potężny i prądu daje do woli. A i M2 Tannoya to dobry wybór.

witaj

jak masz 1200zł do wydania to luknij na Acoustic Energy EVO1 mam je w cenie 1250zł para z wysyłką a jak mocno bedziesz chciał nabyc Tannoye to Fusion 2 za 820zł z wysyłka też znajdę :) i masę innych zabawek

wszystko nówki nie śmigane na www.planus.pl/sklep ...................... pzdrSławek

Drogi Sławku, chyba troszeczkę przegiąłeś, prawda?

A przy okazji, co mówi licencja na OsCommerce, gdzie jest stopka?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>kmicic202

Mam rację, ale nie trochę.

1. Od reklamy to jest odpowiedni dział

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam czasu na rozpisywanie się, ani ochoty, a ponadto rozumiem że w polsce nawet np. słowo przyzwoitość jest rozumiane opacznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Mam już HK680 i głośniki: Wharfedale Diamond 9.1. Porównywałem je w sklepie do jakichś Missionów za 1000 i Dali Ikon, sposób ich grania najbardziej mi odpowiadał (mimo że były najtańsze). W połączeniu z HK680 dostałem dźwięk ciepły, o zaskakującej mikrodynamice i świetnej, bogatej średnicy, bas i wysokie są trochę wycofane, ale potrafią zagrać bardzo zróżnicowanie. Brzmienie jest jak dla mnie bardzo muzykalne - muzyka stanowi całość. Zestaw ma swój charakter i nie jest bezpłciowy. Nieśmiało liczyłem na nieco lepszą przestrzenność - ale tego jeszcze poszukam po kupnie podstawek. Ogólnie - jestem zadowolony :).

Acha, jest jednak pewien zgrzyt - dosłownie i w przenośni :). Otóż HK680 zdradza pewne niepokojące objawy. Przez pierwsze kilka godzin grania zdarzyło się ze 2 razy, że lewy kanał się ściszył, a w czasie ruszania gałką balansu lewy kanał trzeszczał. Efekty te było też słychać w wyjściu słuchawkowym. Teraz, w sumie gdzieś po 20 godzinach grania takie rzeczy nie dzieją się.

Jest jeszcze coś dziwniejszego - czasami w czasie włączania wzmacniacza z wnętrza wzmacniacza dochodzi głośny zgrzyt - trwa on od ułamka sekundy do minuty. Co to może być? Dziwne to dla mnie, przecież we wzmacniaczu nie ma raczej części mechanicznych...

Wzmacniacz mogę bez problemu oddać (i już to chciałem robić), ale byłoby szkoda - gra naprawdę ładnie... Tylko ile tak pogra? :) Za wszelkie sugestie co do przyczyny tych dziwnych zjawisk będę wdzięczny.

To rzeczywiście najrozsądniejsze... Choć mogę go sobie długo potrzymać z gwarancją zwrotu (pół roku). Może się wygrzeje i mu przejdzie? :)

Na Allegro i w ogłoszeniach bieda, za tę kasę (700) ciężko dostać coś sensownego. Myślałem też i dołożeniu i kupnie czegoś nowego, Denona 700ae albo Yamahy AX-497, ale domyślam się, że do HK680 będzie im daleko...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.