Skocz do zawartości
IGNORED

PROBLEM Z GRAMOFONEM AKAI

K.A.T.

Rekomendowane odpowiedzi

KUPILŁEM TAKI WYNALAZEK.PONOC TO RAMIE ZWIE SIE TENDENCYJNYM.SPRZEDAJACY ZAPEWNIAL ZE GRAMOFON W BARDZO DOBRYM STANIE I W PELNI SPRAWNY.JEDNAK TAK SIE NIE OKAZALO.A MIANOWICIE PO WLACZENIU I OPYSZCZENIA IGLY Z RAMIENIEM RAMIE BLYSKAWICZNIE PRZESUWA SIE PO PLYCIE W TEMPIE WEZA PUSTYNNEGO NA GORACYM PIASKU.ROZUMIEM ZE JAKIS SILNICZEK POCIAGA CALE RAMIE Z ODPOWIEDNIA PREDKOSCIA.TUTAJ JEST ZAKLOCONE I STAD TEN EFEKT.CZY KTOS WIE GDZIE TEN WYNALAZEK MOGE NAPRAWIC?I CZY WOGOLE TEN GRAMOFON JEST WARTY NAPRAWY CZY TO WOGOLE PRZYZWOICIE BRZMI BO NIE MIALEM OKAZJI NAWET TEGO POSLUCHAC???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/34628-problem-z-gramofonem-akai/

Przede wszystkim ubawiłeś mnie tym – ramieniem tendencyjnym:))) Nie odbieraj tego personalnie, to nie złośliwość tylko naprawdę zabawne przeinaczenie. Chodzi bowiem o ramię tangencjalne. Co do problemu, to zachowanie rzeczywiście dziwne, ale nie wykluczone, że rozwiązanie może się okazać banalnie proste. Sprawdź przede wszystkim stan igły. Czy nie jest przypadkiem obficie obklejona zabrudzeniami? Nie wykluczone nawet, że w ogóle odłamane jest ostrze. Tego modelu gramofonu na oczy nie widziałem, ale sądząc po zdjęciu, to może być całkiem przyzwoite urządzenie. Jeszcze jedna ważna uwaga - ostrożnie z testami tego sprzętu w tym stanie! Przede wszystkim uważaj na płyty. Obawiam się, że każdy przejazd igły, który do tej pory oglądałeś odbił się na nich solidna rysą. Wybierz jeden krążek, na którym raczej ci nie zależy i po pierwsze dokładnie przemyj igłę, nawet jeśli nie widać na niej zabrudzeń. Po drugie sprawdź czy ramię jest właściwie wyważone. Przy drastycznie zaniżonym nacisku i źle ustawionym anti-scatingu, taka szybka podróż ramienia po płycie jest jak najbardziej zrozumiała. Napisz czy pomogło i jeśli możesz wklej tutaj możliwie wyraźne zdjęcie wkładki, tak by było widać to malutkie ramię z igłą.

Pozdrawiam Prospero

hihihi, ktoś się popisał z tym antiskatingiem :)))

a tak na marginesie - co możecie powiedzieć na temat takiej konstrukcji, ponoć ramie tangencjalne jest doskonalsze od tradycyjnego, ponieważ działa analogicznie jak "wytłaczarka", co na to Pan Odsłuch? :)

Kal

No już, już. Nie dworować sobie proszę ;) Walnąłem bobola z ropędu, bo kiedyś sam byłem świadkiem jak po wymianie wkładki i zapomnieniu o jej wadze, zbyt lekkie ramie przeleciało przez płytę jak raz. Faktem jest, że było to ramie tradycyjne i anti-scating był rzeczywiście źle ustawiony. Co do reszty rad, nie wykluczam, że pomoże. A panowie mądralińscy dodadzą jakąś radę?;)

pozdrawiam

Prospero

Sorki, Prospero - nie mogłem się powstrzymać :)

Nie wiem jak takie ramie działa, więc chyba koledze nie pomogę. Swoją drogą ciekawe zjawisko - przy braku siły dośrodkowej takie zachowanie jest co najmniej dziwne...

Kal

TAK :-) TROCHE SIE WYGLUPILEM Z TYM TENDENCYJM RAMIENIEM ALE POD TAKA NAZWA JEDEN BURAK MI SPRZEDAL.FAKT, ZE CHA TO BYL CHYBIONY ZAKUP.ODESLALEM GOSCIOWI TEN WYNALAZEK ZEBY ROZWIAZAL TEN PROBLEM.PRAWDE MOWIAC TO KPILEM GO BO WYGLADA REWELACYJNIE PASUJE IDEALNIE DO MOICH SZAMPANKICH SONY.A PONIEWAZ PRZESTALM BYC ZADOWOLONY Z DUAL CS 528 POTANOWILEM, ZE CZAS NA ZMIANE. SZUKAM A ROZPOCZALEM OD TEGO AKAI .I WIDZE, ZE NIEFORTUNNIE.OLAC.CO MOZECIE PANOWIE DORADZIC W TYM TEMACIE?ZACZALEM SIE ZAGLEBIC W TEMACIE A TEMAT RZEKA.MM,MC, ANTYSKATING GRADO, SHURE I TO WSZYSTKO PRZYPRAWIA NIE WTAJEMNICZOGO O ZAWROT GLOWY.CO POLECACIE DO 1500 ZŁ DO MOJEGO SONY 870ES?

> kal800

"... ponoć ramie tangencjalne jest doskonalsze od tradycyjnego ..."

Teoretycznie ramię tangencjalne z całą pewnością jest doskonalsze od tradycyjnego,

bo w takim przypadku igła porusza sie po linii prostej, a nie po łuku (jak w ramieniu tradycyjnym).

Jednakże "Pan Odsłuch" zapewne powiedziałby, że więcej zależy od jakości wykonania ramienia,

niż od podstaw teoretycznych.

Nie znam szczegółowo konstrukcji ramion tangencjalnych, ale o ile mi wiadomo, są spore problemy z naprawdę dobrym wykonaniem takich ramion. Chodzi zdaje się o bezszmerowy przesuw ramienia. Obrót (w ramieniu tradycyjnym) bezszmerowy jest raczej łatwiejszy do uzyskania.

Ramiona tangencjalne w gramofonach Hi-End mogą dawać naprawde dobre rezultaty,

ale w gramofonach z niskiego przedziału Hi-Fi chyba pewniejsze będzie ramie tradycyjne.

Janusz z Torunia

A przy okazji. na jakiej zasadzie ramie tangecjalne dziala? jest przesuwane a wlasciwie wkladka po promieniu plyty przez silnik zsynchronizowany z obrotami talerza ? skoro w przypadku mojego Akai AP-M719 to wkladka jest przesuwana wadliwie szybko to zawiodl jakis elemen synchronizujacy?

Czy przy tego rodzaju konstrukcji ma znaczenie dociskanie plyt ? czy przy wysokiej klasy deckach wogole dociskanie plyt ma sens? Co z wkladkami do tego rodzaju gramofonow? Gdzie tego szukac i jakie sa godne poecenia?

Ktos cos wie o wkładce Nagaoka MP-10 ??? ktora z wkladek wybrac Shure 97 czy Dual DN 240E a moze Denon 103 lub ktoras z Grado do gramofonu Dual CS-5000? kto chcialby sie podzielic uwagami o tym gramofonie? slucham jazzu i bluesa oraz dobry rock z lat 70-tych-90 -tych.lubie dobry wykop w dolnych rejestrach(funky,groove...) czy jest na jakis pułap cenowy w przypadku wkładki przekroczenie którego mija się z celem w przypaku w/w Duala ?

>K.A.T., 8 Lip 2007, 08:21

Przesuw takiego ramienia nie może być bezpośrednio zsynchronizowany z obrotami talerza, ponieważ droga o jaką przesunie się ramię na jeden obrót musi być taka sama jak skok spirali na której jest zapisana ścieżka, a taki zapis na różnych płytach na wybitnie nierównomierny skok. Nie wiem czy tak jest we wszystkich ramionach liniowych, ale wiem, że kiedyś był taki sprzęt który był wyposażony w czujnik odchylenia ramienia, tzn. ramie miało niewielki luz i kiedy odchylało się od kierunku prostopadłego względem promienia talerza silnik liniowy korygował ustawienie i w ten sposób ramię biegło sobie spokojnie do końca płyty, po czym następowało jego podniesienie i powrót na z góry upatrzone pozycje. Jeżeli u ciebie jest tak jak napisałem to mógł się odpalić sterownik do silnika liniowego.

Pozdr. H.

• 4 tygodnie później...

POD ŻADNYM POZOREM nie polecam ZAKUPU GRAMOFONÓW z tego typu ramieniami. Ich zaleta to czysta teoria.

W praktyce nawet najdroższy C.A jest bardzo zawodny z tym ramieniem (opinia p. R.J....a).

Pamiętam jak sam używałem Aurę i bardzo się cieszę że znalazła nowego własciciela.

Ja mam REVOX z takim ramieniem i spisuje sie idealnie pod względem technicznym..Nie miałem nigdy kłopotu ..

Wpadł mi w łapki ciekawy Kenwood 750 w drewienku - politurce o wadze 16kg.. Sam jestem ciekawy jakia bedzie różnica pomiedzy tymi dwoma stosując ta samą wkładkę..

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.