Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc AKUSTYKA

hazel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam straszny problem z akustyką, stereofonią itp. Jeżeli był by ktoś w stanie pomóc mi w ustawieniu mebli był bym wdzięczny. Ściany gołe, jedynie wisi przed wojenny zegar.

Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34675-pro%C5%9Bba-o-pomoc-akustyka/

Moja propozycja:

Kolumny tam gdzie kwiatki, sofa dokładnie na przeciwko (tak na skos), kwiatki (jeżeli wysokie) to w kąt za sofe, biurko bardziej pod okno... I jakieś półki, regały, obrazy na ściany, żeby były jak najmniej gołe.

Witam

Rysowalem na szybko w Paintcie takze wybacz ;)

Z rysunku wynika, ze powinno sie zmiescic tak jak rozrysowalem. Jak w praktyce

to ocenisz sam. Wydaje mi sie, ze to dobre rozwiazanie, powinno byc znacznie lepiej.

Kolumny doginasz na sluchacza (czerwony X )

Wszedzie tam gdzie masz na czerwono sprayem, trzeba by postawic jakies ustroje akustyczne.

Za kolumnami moga byc polwalce, za sluchaczem piramidki.

Jesli dalo by sie ta szafe dac wzdluz sciany gdzie sa dzwi, bylo by lepiej. Ale pewnie jest za dluga (?)

Bez ustrojow chyba nie da rady.

Pozdrawiam

Hybryd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ganzz_gut, 9 Lip 2007, 10:25

>Wstawianie biurka w ciemny kąt jest raczje mało praktyczne ;-)

czegoz to sie nie robi dla audio ? ja swoje biurko mam w planach zupelnie zlikwidowac z pokoju ;)

ale wszystko po kolei trzeba uwazac na WAF ;)

Jeszcze doszedł taki pomysł. Są wakacje więc długie biurko nie jest mi potrzebne do lekcji, na strychu mam jeszcze takie mniejsze trójkątne w kąt, które zajmuje nie dużo miejsca a dokładnie 90x90cm. Na 2 zdjęciu jedyna ozdoba ścienna w moim pokoju.

Co do rozpraszaczy, co byście polecili do zrobienia domowym sposobem ? Kartony po jajkach chyba odpadają czy były by dobre ?

pozdrawiam i dziękuje za pomoc :)

Ukryta Zawartość

post-9084-100008906 1183972931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uważam, że jeżeli nie mamy osobnego pokoju na odsłuchy, to trzeba iść na kompromis mdz. ustawieniem kolumn, montażem jakihś pochłaniaczy, pułapek, ustawianiem mebli dokładnie pod to, żeby wycisnąć jak najlepszy efekt, a zwykłą praktycznością pomieszczenia w którym spędzamy duużo czasu. Trzeba znależć ten punkt równowagi. Powiem że ja kiedyś też chciałem sobie zrobić perfekcyjny pokój odsłuchowy z mojego pokoju - przetrwał 2 dni - nie wydoliłem, taki był niewygodny w codziennym użyciu, tyle przestrzeni było zmarnowane tylko po to, by kolumienki trochę lepiej grały. Teraz z teorytecznego akustycznego punktu widzenia mam trochę gorzej to wszystko poustawiane, lecz mimo to dźwięk jest bardzo fajny,w miarę duża przestrzeń, kontrolowany bas, a co jest duzym aututem - w tym pokoju da się też normalnie siedzieć i wypoczywać niekoniecznie sułachąc muzyki

>Edward

Tak myślę czy by za sofą może coś postawić?. Zaraz będę się przymierzał do przemeblowania tak jak jest to na drugim moim rysunku. Jak skończę napisze raport.

Pozdrawiam

Edward, 9 Lip 2007, 16:49

>hazel,

>

>ten drugi szkic, który narysowałeś może się sprawdzić. Wygląda to nieźle.

Sprawdzi sie tylko wtedy gdy beda ustroje akustyczne. W koncie za sofa jakas pulapka basowa, na scianach bocznych od sofy rozpraszajace, a za kolumnami np polwalce. To niestety kosztowna zabawa, ale warto...

Chociaz i bez ustrojow powyzsze zdjecie jest lepsze niz ustawienie wyjsciowe.

Jeżeli ta sofa rzeczywiście taka duża jak na schemacie, to może (skoro wyrzuciłeś biurko) daj ją na dłuższą scianię, a na przeciwko kolumn daj jakiś fotel...

Jeżeli pokój użytkowy to najlepszymi ustrojami będą półki z książkami i płytami... Profesjonalne ustroje (jeżeli mają być estetyczne, bo oczywiście możesz przyklejać na ścianę gąbke, ze stożkami) trochę kosztują... Tu masz jednego z 'producentów'

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wątek na audiostero:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HYBRYD ma rację, z tyłu za sofą powinno być coś silne tłumiącego bas. Chociaż z tym różnie bywa, może mało rezonować, a może też tak się wzbudzać, że nie dasz rady słuchać. Trzeba eksperymentować. Spróbuj też odsunąć trochę kolumny od ściany ku sobie, co najmniej 50 cm. Popróbuj rożnych kątów dogięcia kolumn od mocnego (wprost na siebie) do równoległego (fronty kolumn w jednej płaszczyźnie).

4sound ladne ustroje ale drogie - nie dla kazdego

Ja wybralem

Ukryta Zawartość

Gabki mozna obszyc specjalnym materialem, kolor do wyboru.

Wygladaja estetyczniej, gabka sie nie brudzi, a material mozna sciagnac i przeprac.

Obszyte ustroje maja uchwyty mocujace.

Moze nie tak ladnie jak 4sound (drewno), ale za to znacznie taniej. Efekt? nie gorszy !

Jak cos to pisz na GG wysle Ci zdjecie mojego pokoju po adaptacji ustrojami hoohacoustic.

Pozdrawiam

Hybryd

Ukryta Zawartość

hazel, to drugie zdjęcie już jest ok pod względem ustawienia.

Jeśli masz gołe ściany to najprawdopodobniej masz problem z pogłosem - przede wszystkim to trzeba wyeliminować. Na początek duży dywan na podłogę. Spróbuj też coś wymyślić na ściany - np wiszące półki/szafki z książkami. Za sofą w kącie mógłby być jakiś duży kwiat. I już powinno być ok.

Nie kupuj raczej voodoo-ustrojów za złodziejskie pieniądze - wszystko można zrobić tanio, byle z głową. A pułapka basowa, HYBRYD, to niby do jakiej częstotliwości dostrojona? Bez pomiarów? Chyba nie tak żeby tylko była?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit, 9 Lip 2007, 17:05

A pułapka basowa, HYBRYD, to niby do jakiej częstotliwości dostrojona? Bez pomiarów? Chyba

>nie tak żeby tylko była?

Oczywiscie tylko po pomiarach, strojona pod pomieszczenie.

Natomiast na ucho mozna rozpraszac, pierwsze odbicia i za sluchaczem.

Hazel, jakie masz kolumny ? sprzet rownie wazny ...

ganzz_gut, 9 Lip 2007, 17:04:

>1,2,3 moje szczęście Edward...

>z tymi kolumnami ;-)

Lepiej uważaj ze składnią, bo wyjdzie, że to ja jestem tym Twoim szczęściem ha ha ha :-) Ale fakt, byłeś pierwszy :-)

HYBRYD, no chyba że tak - chociaż autor nie pisał chyba że ma problemy z wzbudzającym się basem... pokój jest nieprostokątny więc może być nieźle pod tym względem.

HYBRYD, 9 Lip 2007, 17:05

>4sound ladne ustroje ale drogie - nie dla kazdego

>

>Ja wybralem

Ukryta Zawartość

>

>Gabki mozna obszyc specjalnym materialem, kolor do wyboru.

>Wygladaja estetyczniej, gabka sie nie brudzi, a material mozna sciagnac i przeprac.

>Obszyte ustroje maja uchwyty mocujace.

Święta racja - po co przepłacać

Można próbować samemu... ja zrobiłem coś takiego - gąbka a na to poszewka na poduszki (made by ikea)

post-10771-100008886 1183994465_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Misfit, 9 Lip 2007, 17:17

No majac tylko schemat mozemy sobie gdybac.

Hazel jaka jest podloga ? jakie sciany ? jest dywan ? jaka wysokosc pokoju ?

Najlepiej wstaw zdjecia pokoju - real

pozdr

hybryd

A więc tak:

Ściany gołe, wisi jedynie na nich zegar przedwojenny. Podłoga deski gołe. Wysokość 3,4m (kamienica)

Jak odbiorę pożyczony aparat zrobię jak najszybciej zdjęcia.

Sprzęt:

Sony TA-F530ES

Sony CDP-X229ES

Radmor 5102

kolumny [cenzura] każdy sie chyba do myśli :)) ale są w trakcie wymiany, w ciągu 2tyg. będą JBL E80 ewentualnie coś podobne do nich.

Pozdrawiam

Ooo, altuski :D To też może być problem ze stereofonią :)

Koniecznie załatw na początek duzy dywan - w tak gołym pokoju nic nie ma prawa zagrać :(

Dywan koniecznie! Jak go tylko położysz to nawet zwyczajnie rozmawiając nie poznasz akustyki tak się wszystko zmieni oczywiście na korzyść.

Po przemeblowaniu usiądź w miejscu odsłuchu i głośno klaśnij w dłonie. Jak usłyszysz "sprężynkę" to źle, trzeba będzie coś pokombinować.

Misfit - tak są to Altuski, nie stety jakiś czas temu byłem zapaleńcem techna i łomotu :)

Edward - dzieki za małe rady, na pewno będę się nimi kierował. Na razie zamiast dywanu mogę położyć futro sztuczne o rozmiarach 100x70cm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.