Skocz do zawartości
IGNORED

Uziemienie do Unitry 464

PhanTom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Modernizuję dla znajomego Fonicę 464, poza wymianą paska, wkładki i gumy talerza chcę wymienić kabel sygnałowy i zalutować wtyki RCA. Przy okazji przyszło mi na myśl, żeby wyprowadzić na zewnątrz uziemienie ramienia. Z ramienia wychodzi 5 kabli L+ L- R+ R- i czarny kabel, który jest wg. mnie najprawdopodobniej uziemieniem ale wlutowany jest fabrycznie z tego co pamiętam do któregoś z "minusów".

Kabel sygnałowy zmieniam na Monacora z osobną żyłą na uziemienie (taki jak na zdjęciu), mam pytanie w związku z tym: czy czarny kabel to faktycznie GND i czy mogę go śmiało wlutować do środkowego w przewodzie Monacora montując na drugim końcu podłączenie do uziemienia wzmacniacza?

sorry za niefachową nomenklaturę, starałem się jak mogłem

PhanTom

(jeśli mój opis kabli jest w jakikolwiek sposób niejasny to mogę wstawić zdjęcia miejsca gdzie kable ramienia przechodzą w kabel sygnałowy do pre)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/34723-uziemienie-do-unitry-464/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czarny przewód "wychodzący" z ramienia łączysz z czarnym przewodem kabla sygnałowego i z masą gramofonu, jego podstawą. Przewody sygnałowe L+ i R+ łączysz z odpowiednimi żyłami kabla sygnałowego. Przewody sygnałowe L- i R- łączysz z odpowiednimi ekranami kabla sygnałowego. Ekranów kabla nie łączysz ze sobą ani z podstawą gramofonu/ramienia.

GM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.