Skocz do zawartości
IGNORED

jaki tani wzmacniacz wybrać? pomóżcie

mjuzik

Rekomendowane odpowiedzi

.....ja proponuję Ci kupić dobre kolumny a zdziwisz się jak Twój wzmacniacz super zagra .

Kolumną nie chcę robić reklamy bo nie potrzebnie mogę podbić ich cenę dlatego adres z allegro podaję na PW

są to kolumny trójdrożne mają ok.20lat na przetwornikach SEAS !!!Ostatnie poszły za nie wielkie pieniądze .

>>>>>>> 20% Cd 30%wzmak 50% kolumny >>>>>>

Racja, ja kupowałem najpierw kolumny później wzmacniacz. Pewnie mjuzik nie ma za dużo miejsca w pokoju wiec przydały by mu sie koniecznie monitorki, tylko jakie mu polecić by kupił jak najlepiej ? Może mjuzik chce wymienić wzmacniacz bo dotychczasowy mu sie już psuje ? :>

pozdrawiam

Owszem, mój wzmacniacz szwankuje (przerywają kanały). Miejsca w pokoju mam w sumie dość sporo (jakieś 17m2), ale trudne do zagospodarowania. Zresztą za rok wyjadę na studia (mam nadzieję:) ) i ten sprzęt wtedy powędruje ze mną.

Dzięki za link.

Do 17 metrow to zdecydowanie monitory. Zreszta jak wyjedziesz na studia to zapewne bedziesz mieszkal w miejszym niz obecny pokoju.

Jestem takiego samego zdania co poprzednicy - zacznij od wymiany kolumn, w tym wypadku beda to lepiej wydane pieniadze niz zakup pieca.

A co do przerywania, to nic w środku nie widać specjalnie, poza tym w tej unitrze było sporo grzebane, np miała kiedyś podłączony korektor graficzny, który był wlutowany na kablach do środka, a teraz jest odcięty.

Tak tylko zapytam, co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Patrzę na tym allegro, i takie różne sobie do obserwowanych wrzucam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mjuzik,

miej na uwadze to, że im starszy wzmacniacz kupisz tym większa szansa na to, że będzie wymagał remontu. Najczęściej spotykane objawy starości to trzeszczące potencjometry i wyschnięte kondensatory elektrolityczne. W 5-letnim nie ma zmartwień, w 10-letnim różnie bywa, 20-letni juź raczej wymaga przeglądu.

Na pewno wiek ma duży wpływ na elektronikę.

Ale... Taki NAD na przykład:

Ukryta Zawartość

Wiem że jest stary, ale jednak marka to marka... A to uszkodzenie chyba w niczym nie przeszkadza.

A tak w ogóle, to które modele NADów są udane? Sporo tego jest, i trochę gubię sie w tych oznaczeniach. Które są starsze, a które nowsze, i na które warto zwrócić uwagę?

Ukryta Zawartość

Ja mam stare Onkyo Integra A-8670 i sobie chwalę, jedynie przełącznik Tone/Direct ma niekontaktujące styki na pozycji Tone, ale mi to nie przeszkadza, bo słucham na Direct :)

<><

mjuzik,

posłuchaj Edwarda, te głośniki Genius (aktywne ze wzm. cyfrowym) to może być to czego szukasz na początek. Sam kupiłem dla żony do pracy takie same i rzeczywiście, sprawdzają się i dźwięk nie odstrasza ; ). Dodam, że jako źródło jest laptop.

slayer,

u mnie poznałem po tym, że w ponad 10-letnim wzmacniaczu NAD zacząłem słyszeć przydźwięk sieci, którego kiedyś z całą pewnością nie było. Oznaczało to znaczny ubytek pojemności kondensatorów w zasilaczu. Po wymianie na nowe i wcale nie drogie przydźwięk zniknął, tak więc upewniłem się, że diagnoza była słuszna. Czasami ludzie piszą o tym, że kondensatory potrafią się rozhermetyzować i wylać. Ale z oceną tego zjawiska trzeba uważać, bo często można pomylić to z klejem, którym wielu producentów przylepia kondensatory do płytki drukowanej. Ten klej przypomina butapren, silikon lub coś podobnego.

Najlepiej byłoby chyba wylutować kondensatory i zmierzyć ich pojemność. Albo jeszcze lepiej jeśli wzmacniacz ma 15-20 lat, to po prostu wymienić bez zastanawiania się.

Cały czas mam na myśli kondensatory w zasilaczu stopnia mocy, czyli te największe. Dodatkowo warto sprawdzić, czy istnieją jakieś inne kondensatorki, które mogły pracować blisko radiatorów czyli z narażeniem na wysokie temperatury, te również warto wymienić.

Przy wymianie KONIECZNIE należy UWAŻAĆ NA POLARYZACJĘ. Odwrotne podłączenie kondensatorów prawdopodobnie skończy się ich wybuchem!

Nikt nie napisał do tej pory nic o Luxmanie. Czy tańsze modele tej firmy są kiepskie?

Kilka znalazłem na allegro, LV-100, LV-121, L-1.

Z tego co wyczytałem, to oferują ciepłe brzmienie, podejrzewam, że mogłoby mi odpowiadać, pewnie nadawałoby się do jazzu, łagodnego rocka, reggae.

Witam.

Miałem przez miesiąć Luxmana LV-100 lub LV-101 niestety juz nie pamietam, myslę

że oba modele sa podobne. Rzeczywiscie graja dość łagodnie. Rownocześnie miałem Pioneer 616 i Nada 3020.

Jako kolumny były AA Phebe, powiem tak jeśli chodzi i zejście basu i jego brzmienie to najbardziej przypadł mi Pioneer dodatkowe posiadał nie męczace wysokie. Drugie miejsce zajął Nad za całościowe brzmienie które

wciąga słuchacza. Posiadany Luxman nie watpliwie posiada dość ładne brzmienie ale nalezy stosować kolumny

wyższej efektywności minimum 90 decybeli i 8 Ohm ( zbudowany jest na układzie STK i jeżeli jest oryginalny

to mamy piękne brzmienie, jezeli zamontowano chinska podróbke to beda problemy)

Dla porownania podaje ceny jakie zapłacilem Pioneer 616 - 300 zł ( stan dobry)

Nad 3020 -250 zł ( stan dobry ) Luxman 220 zł ( stan żyleta )

Czyli tani Luxman odpada :)

Cały czas NAD mi chodzi po głowie, tylko że za niewielkie pieniądze, to albo bardzo wiekowy, albo kiepski, w nie najlepszym stanie itp. Na allegro jak był 3020 to poszedł za ponad 450zł. Jest teraz 3220PE, ale aukcja jest prywatna, a poza tym idzie już conajmniej trzeci raz to samo, więc to nie najlepiej chyba o nim świadczy, bo jakby było to coś dobrego, to już ktoś by to kupił, prawda?

Zresztą, nie spieszy mi się. Odłożę sobie jeszcze trochę kasy, może jak będę miał w skarbonce 500zł, to za te pieniądze znajdę coś rozsądnego :) Co nie znaczy, że nie potrzebuję już rady, bo im więcej piszecie, tym więcej mogę z tego wywnioskować, i potem dokonać lepszego wyboru. Więc piszcie, za co z góry dziękuje :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.