Skocz do zawartości
IGNORED

Pozegnanie przyjaciela

Arkadix

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz spotkalismy się w roku 1999 na Audio Show. Byles jedna z nagrod w konkursie, a ja okazalem się szczesliwcem, ktory Cie wylosowal. Wtedy kosztowales wiecej niz reszta mojego zestawu. Najpierw chcialem Cie sprzedac, ale wystarczyla jedna noc podczas ktorej odtwarzales mi muzyke i juz wiedzialem ze zostaniesz. W roku 2001 w moim zestawie pojawila się Ona - ciepla, lampowa, wabiaca głosem niczym mitologiczna syrena. Stworzyliscie pieknie grajaca pare. Wtedy myslałem, ze nierozlaczna pare. Zycie jednak pisze najbardziej niespodziewane scenariusze. Kilka miesiecy temu wpadl do mnie na chwile On. Odtworzyl mi kilka plyt. Gral tak pieknie ..... naprawde przykro mi, ale podjalem decyzje o rozstaniu z Toba.

Dziekuje Ci za 4 lata wspolnego sluchania muzyki. Mam nadzieje, ze znalazles nowy dom w ktorym bedzie Ci tak dobrze jak było u mnie.

Zegnaj CD14.

Twoj stary przyjaciel Arkadix

https://www.audiostereo.pl/topic/3477-pozegnanie-przyjaciela/

Tylko spokojnie . Przyjaciel żyje i ma się dobrze. Kręci płytami aż miło . Cieszy się ,że go dobrze wspominasz. Zamieszka tutaj na dłużej . Napisz coś optymistycznego na koniec Arkadix żeby zrównoważyć nieco pesymistyczną wymowę tytułu tego wątku ;-) I nie znęcaj sie nad forumowiczami tylko powiedz na co zamieniłeś CD14 żeby właściciele tychże mieli świadomosc że można jeszcze lepiej...

Po latach bladzenia i zdania sobie sprawy, ze tylko jeden odtwarzacz CD moze go zadowlic, Arkadix wszedl w posiadanie obiektu jego wieloletnich pragnien i namietnych zadz, jedynego i prawdziwego Sony CDP-101.

[obrazekLUKASZ-52418_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mialem czasu usiasc do kompa, ale juz spiesze z wyjasnieniami. ON to Meridian 508.24. Przesluchanie 508.24 pokazlo mi, ze CD14 choc bardzo dobry nie jest zrodlem idealnym.

I tak oto krotka przygoda z 508.24 spowodowala , ze zdecydowalem sie wymienic CD14 na cos lepszego. Bylem juz prawie dogadany na zakup tego 508.24 ale jego wlasciciel w miedzyczasie wycofal sie z transakcji. Ostateczna decyzja co stanie w miejsce CD14 nie zostala jeszcze podjeta. Poszukiwania ( glownie na rynku wtornym ) trwaja.

pozdr.Arkadix

Osobiście również posiadam Sony CDP-101. Kupiłem go za 75 zł z przesyłką na allegro :) w celu wymontowania paru elementów i uruchomienia starszego brata - CDP-501 ES. Oto fotki tego cudeńka.

[obrazekLUKASZ-52467_1.jpg] [obrazekLUKASZ-52467_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-34-100006898 1170253587_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Krzysiek M.

(Konto usunięte)

W dziale opinie nie ma wpisu ani o odtwarzaczu CD14 ani o odtwarzaczu Meridian 508.24. Może Arkadix byś coś napisał ?

BTW .... W jakim aspekcie Meridian przewyższa Marantza ?

Krzysiek M.

Gość Krzysiek M

(Konto usunięte)

Rzeczywiście żadnej recenzji nie napisałem, ale nie mam o czym pisać, mój sprzęt ma z 15 lat i nie pochodzi z audiofilskich stajni :-(((((((

Może na gwiazdkę Mikołaj coś przyniesie i wtedy na pewno coś napiszę.

Krzysiek

Moglbym napisac recenzje CD14 bo znam ten odtwarzacz doskonale ale Troy juz obiecal, ze napisze, wiec nie bede mu odbierac palmy pierwszenstwa.

Moglbym napisac o 508.24 ale moim zdaniem aby napisac wiarygodna recenzje ( czyli poznac i opisac wlasciwosci urzadzenia ) trzeba go posluchac w roznych konfiguracjach sprzetowych, a ja porownywalem 508.24 tylko z CD14.

Moglbym napisac kilka slow porownania CD14 z 508.24 ... czemu nie ?

W bezposrednim porownaniu wyszlo, ze dzwiek z 508.24 jest bardziej przejrzysty niz z CD14 , przez co barwy dzwieku sa bogatsze, bardziej roznorodne i nasycone niz w CD14.

Uwielbialem CD14 , za to ze sluchajac tego odtwarzacza mozna bylo zapomniec , ze jest to zrodlo cyfrowe. Konstruktor CD14 uzyskal ten efekt poprzez nie-eksponowanie wysokich wobec srednicy przy jednoczesnym delikatnym zmatowieniu barwy srednicy. Daje to komfort sluchania nie najlepiej nagranych plyt.

W dzwieku Meridiana nie ma tego zmatowienia, slychac wiecej barwy i szczegolow zarowno na srednicy jak i na wysokich.

Przejrzystosc 508.24 nie sluzy wszystkim nagraniom, ba wiele nagran przyjemniej sie slucha na CD14 , ale jak juz sie trafi dobre jakosciowo nagranie to wtedy 508.24 daje lepsza iluzje bezposredniego kontaktu z instrumentem czy wykonawca. Dla mnie ten aspekt brzmienia jest bardzo istotny dlatego podjalem decyzje o sprzedaniu CD14 i poszukiwaniu przejrzysciej grajacego zrodla.

Arkadix

Ciekawe spostrzeżenia.

Chciałem zdementować pogłoski jakoby ktokolwiek za napisanie 1-wszej recenzji do działu OPINIE danego komponentu dostawał od kogokolwiek jakąś palmę ;-) . Co więcej , jako ,że nie mam pewności czy "wyrobie się" z pewnych względów z recenzja CD14 do końca roku to namawiam Ciebie Arkadix do " obsmarowania" na łamach tej gościnnej witryny CD14 zanim pewne niuanse brzmienia ulecą z pamięci. Zwłaszcza w takiej formie jak to zrobiłeś tzn CD 14 na tle Meridiana i może jeszcze innego CD. Forum jest dynamiczne i za 3 dni ten wąkek prawdopodobnie wypadnie z TOP 30 a w OPINIACH łatwiej jest szukać .

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.