Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 102 - modyfikować?

---==LUK==---

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem niedawno kolumny Dali 102. Nie mając wcześniej dużego kontaktu ze sprzętem home audio jestem mile zaskoczony tym jak grają. Choć pełnię swoich możliwości pokażą pewnie, gdy zostaną ustawione na standach (które są właśnie w trakcie roboty), bo na razie są ustawione na prowizorycznych "podstawkach".

Ale ponieważ będę na dniach zamawiał trochę części do zwrotnic (poprawa zwrotnic w samochodzie) pomyślałem czy przy okazji nie można by coś poprawić w zwrotnicy Dali. Mówię od razu, że nie myślę o wymianie całej zwrotnicy, czy jakiś radykalnych zmianach... jak na razie jestem z kolumn zadowolony. Ale może ktoś kto dobrze siedzi w temacie zauważy coś co warto byłoby w zwrotnicy zmienić i co pozytywnie wpłynęłoby na jakość.

Foto oryginalnej zwrotnicy poniżej. Narysowałem też schemat (myślę że dobrze rozszyfrowałem).

I druga sprawa, jak już kolumny ustawie na standach, wygłuszę matami boczne ścianki. Są one z 16mm płyty wiórowej i podczas grania one drżą najbardziej. Myślę że tylko te boczne wygłuszę, ponieważ one mają największą powierzchnię, poza tym mata tylko na dwóch ścianach nie powinna wpłynąć znacząco na zmniejszenie objętości kolumny. Mat mi sporo zostało po wygłuszaniu drzwi w samochodzie.

Ewentualnie może jeszcze zmiana okablowania wewnętrznego, ale tu mam wątpliwości...

Tak więc jeśli ktoś mógłby zerknąć na zwrotkę to będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14349-100008493 1184599217_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34800-dali-102-modyfikowa%C4%87/

Kiedys to porzadnie robili kolumny:)

Solidne glosniki i bardzo dobre elementy zwrotnicy.

Jezeli bedziesz zamawial w polinku to do wysokotonowek mozesz wziac rezystory superes o tych samych wartosciach. Podobnie z kondensatorem do wooferow, mkp z nowej serii jantzena by nie zaszkodzilo.

Jezeli bedziesz przyklejal maty bitumiczne to pamietaj, aby nie zmiejszyc za bardzo objetosci netto (zmienisz strojenie BR).

Byc moze te kolumny zostaly tak zaprojektowane, ze maja grac obudowa i ich brzmienie moze Ci sie podobac mniej przy solidniejszej obudowie.

Kable przynajmniej dla woofera wymien, na 1,5mm2 klotz lub inny studyjny.

Kombinowanie z iloscia wytlumienia i matami bardzo zmienia charakter brzmienia, dlatego warto takie zmiany przeprowadzac stopniowo, bez pospiechu.

Dzięki, o to mi chodziło...

Tylko z tego co widzę, to ten kondensator elektrolityczny w torze woofera, razem z rezystorem to jest korektor impedancji... a woofer jest tylko filtrowany 6db/okt. Czy jest sens zmieniać ten kondensator na MKP?

Ten ceramiczny rezystor w torze tweetera myślę że można by zmienić.

O kabelkach jeszcze pomyślę, może faktycznie jakiś dobry 1,5mm2.

Z wytłumieniem natomiast, tak jak piszesz, nie chcę przesadzić. Po macie na boczne ścianki, według mojego wyliczenia, zmniejszy objętość o 0,17 litra, więc chyba jeszcze można zaakceptować. Gdyby skrzynka była z MDFu to bym nie ruszał, ale ta wiórówka jednak troche drga. Ale z tym się jeszcze wstrzymam, jak ustawie kolumny na standach, zobaczę co się wtedy stanie z basem i resztą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.