Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD67 nie czyta płyt- POMOCY!!!

SAEK333

Rekomendowane odpowiedzi

Mój cd67mk2 coraz częściej zawiesza się przy odczycie danych startowych z płyty. Po zdjęciu pokrywy okazuje się że płyta po włożeniu do cd nie zawsze się obraca. Zjawisko to coraz bardziej sie nasila- i teraz nie wiem czy to wina napędu czy coś z oprogramowaniem. Wiem że nowy cdm12.1 lub vam1201 to niedrogie napędy ale nie mam pewności czy taka wymiana wystarczy aby cd znów był sprawny.

Wiem że nie jest drogi tylko nie mam pewności czy to wystarczy.

Kupić samą głowicę czy komplet z mechanizmem?

No i kwestia cdm 12.1 czy vam 1201? - coś je różni czy to tylko nowe oznaczenie?

Przeczyść soczewkę lasera wacikiem nasączonym spirytusem lub alkoholem izopropylowym.

Jak nie pomoże wymienisz samą głowicę laserową, ale przed tym warto sprawdzić czy np. docisk płyty itp. elementy nie mają jakiegoś luzu, poślizgu czy niecentryczności.

No właśnie, że się podepnę, czy coś różni CDM 12.1 i VAM 1201? Bo wymieniłem CDM-a na VAM-a i burak mi nie czyta za dobrze. Wcześniej przekładałem oryginalny CDM 12.1 z innego bliźniaczaego klocka i było wsio oki, żadnych wątpliwości w odczycie, a gdy zamonotwałem nowy VAM (ze sklepu) to klnę go juz od dwóch miesięcy.

Do autora . . . chłopaki mają rację, typowe objawy, dwa razy się z tym spotkałem. Przeczyszczenie oczka albo pomaga na dłuuuugo, bo było brudne, albo na jakiś czas, bo to początki padania lasera, wtedy wymiana i gra muzyka.

>> Dreamer_1 - dzięki, jutro sprawdzę, może to i to.

Ale skoro już, to jeszcze przy tym jeden szczegół. Napęd od razu po włączeniu czyta tylko wybrane płyty (nawet tłoczone), ale jak już pogra kilkanaście minut, to zaczyna czytać wszystko prawie (tak jakby jak sie nagrzeje to czyta). Czy to potwierdza kwestię prądu lasera?

Przy zwarciu raczej by nic nie czytał (zwarcie to taki szczególny przypadek).

Pracując w serwisie i wymieniając KSS-213 niemal w każdej sztuce musiałem zmniejszać prąd lasera bo występowały problemy z odczytem albo załapywały tylko RW,a były to nówki lasery.

Zakładając,że w wyniku rozgrzania zmniejsza się ten prąd to owszem potwierdza to konieczność regulacji, na szczęście tylko 1 PR-kiem.

Ps. o różnicy między CDM 12.1,a VAM 1201 był już temat ale różnią się chyba tylko procesorem i/lub elementem światłoczułym.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

CD-ek ma 10 lub trochę ponad lat (CD 3 FineArts Grundig). Ale motyw wskazany przez Molibden-a odpada, gdyż jak pisałem, przełozenie starszego CDM 12.1 z innego równie starego klocka to zero problemów z odczytem.

Niestety czyszczenie niewiele pomogło- bodajże po wrzuceniu trzeciej z kolei płyty cd przestał działać- w ogóle nie kręci sie płyta. Zauważyłem tylko że głowica wykonuje ruchy pionowe i to tyle.

Czyli chyba wymiana:-(

SAEK333 miałem taki sam problem w CD67-SE. Laser do wymiany i nie ma co filozofować że najpierw czyta a potem nie czyta. Mój też miał humory -generalnie takie dziwne zachowanie to problem z laserem i czyszczenie niewiele pomoże. Zanim wymienisz laser spróbój zdemontować szufladę-banalnie proste odkręcasz 4 śrubki i wyjmujesz w stronę do wewnątrz obudowy (klapkę zdejmuje się pociągając od spodniej strony). Jak zdemontujesz to obróć do góry nogami i zobaczysz taką małą podkuwkę w srebrnym kolorze. Weź śruborkęt i przekręć ją ale niewiele ~1-2 mm przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. U mnie ten zabiegł pomógł i CD-ek hula jak ta lala :). Jak nie pomoże to zmień laser.

• 1 miesiąc później...

No dobra, ale zmniejszać prąd lasera to w którą stronę kręcić?

W końcu zebrałem się do rozkręcenia :)

Bo jeżeli w lewo to chyba jakby zmniejszać opór, czyli zwiększać prąd? czy też odwrotnie?

Inna sprawa, że okazało się, że ukruszony był przewód w jednej z tasiemek przy dojściu do płytki (przy lucie). Zlutowałem (nie pytajcie jak to wygląda - lutowałem lutownicą pistoletową :) i śmiga.

Ale co do lasera to i tak przydałoby się wiedzieć, czyli w którą stronę kręcić? Bo trochę "krętłem" i wróciłem.

Chruper

Aha i jak to jest w końcu z ty, pokretełme od lasera (ten po drugiej stronie jego płytki, na której jest zamonotwany w CDM12) , bo wyczytałem na elektrodzie, że to nie regulacja pradu tylko ostrości??? i jak to jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.