Skocz do zawartości
IGNORED

Co się stało z napędami CD-RW ? Problem!

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Cholera - no to bieda. Rozumiem, że nie jesteś w stanie w ogóle uruchomić windy aby ratować pliki.

Masz stację dyskietek? Jeśli tak, to innym kompie zrób dysk startowy DOSa, w Biosie zmień boot sequence na stacje a:, odpal gnoja z poziomu dosa i z tego poziomu przenieś pliki. A potem format dysku i świeża instalacja windy.

No chyba że koledzy jeszcze mają jakiś inny pomysł.

The odd get even.

Ja mam taki pomysł żeby zabootować kompa za pomocą dyskietki ratunkowej czy jakiejś płyty i sprawdzić zwartość pliku Boot.ini ,może przynajmniej uda się wyłączyć tego szalonego instalatora Windows.

Kolega zdecydował się na utratę danych z dysku C.Tak więc odpaliłem "Windowsa" z poziomu biosu, i sformatowałem partycję C.......po czym zainstalowałem system bez problemów.Teraz komp jest sprawny i napędy CD-R powróciły.Jednak w dalszy ciągu zastanawiam się, dlaczego deinstalator "Nero7" odinstalował napędy w biosie i w ogóle.Wszyscy wiemy, że taki sposób jest prawie zawsze skuteczny......czyli format i potem nowa instalacja, ale czy tak zawsze musi być ??? Dlaczego np. nie dało się zatrzymać owego "szalonego instalatora".Albo dlaczego "menedżer urządzeń" informował, że sterowniki są tylko .......coś tam, coś tam.A włączenie napędów w biosie, nic nie pomogło ???

Tak czy inaczej, komputer jest już sprawny ! Dzięki Panowie za wszystko ! Dobrze, że jest to forum i zawsze można liczyć na pomoc !

>..czyli format i potem nowa instalacja, ale czy tak zawsze musi być ???

skąd, już o tym pisałem.

Foramtujemy tylko wtedy jeżeli na tej partycji mamy sam system; położenie takich katalogów jak program files, temp, dokumenty można systemowi przypisać na inne partycje - mój komputer/właściwości/zaawansowane/zmienne systemowe/zmienne środowiskowe.

Resztę ważnych ścieżek do katalogów można zmienić / ustawić po zaisnstalowaniu apletu TweakUI dla xp w Panelu Zdezelowania.

Przed instalacją świeżej windy mogłeś "zdjąć" istniejącą partycję i podzielić dysk na 5-6 partycji roboczych, póki co masz tam pewnie tylko stystem więc radzę to jeszcze teraz zrobić, instalacja windy to tylko 40 minut.

Z tym "szalonym instalatorem" to chyba doszedłem o co chodzi, chociaż to też dziwne bo przynajmniej moja wersja Windowsa której co prawda już nie używam od jakiegoś czasu w przypadku uruchomienia płyty z pod Windows dodaje do Boot.ini nowy wpis tak że po restarcie jest lista wyboru między Windows XP a instalatorem Windows. W Twoim przypadku wygląda na to że instalator zastąpił dotychczasowy Boot.ini swoim własnym i dlatego takiej listy nie było, ciężko powiedzieć dlaczego - może plik Boot.ini na C był jakoś uszkodzony? Dlatego w poprzednim poście dałem sugestię by go sprawdzić, no ale nic ważne że już wszystko działa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.