Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk stereo na DVD

adher

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Ja mam Denona DVD - 900 i nie mam zastrzeżeń.

Wcześniej miałem CD Technicsa i jak miałem zmianiać na DVD Denona ostrzegali mnie znawcy że DVD ma gorsze stereo niż CD.

Naszczęście w przypadku DVD 900 Denona to się niepotwierdziło i dźwięk w stereo jest świetny.

Ale jak już ktoś wcześniej wspomniał rewolucji w stosunku do twojego CD rewolucji się niespodziewaj.

Rewolucji nie oczekiwalem.Znam ograniczenia swojego sprzetu,ale poki co wystarcza mi ta jakosc,ktora da sie z niego wycisnac.Pewnie zeby uslyszec kilkuprocentowa zmiane na lepsze musialbym zainwestowac ladnych kilka tysiecy...Nie o to mi chodzi.

Opisze reszte:

wzm.: CA A500

kolumny: wys.-Vifa D25, nisk.-Seas 17

solidne podstawki (15kg sztuka bez zasypywania)

interkonekt: DNM Reson Bullet Plug

I dobrze mi z tym;)

Jedyne co chcialbym ewentulanie poprawic to wlasnie ów DVD.Mysle,ze to obecnie jedyna mozliwosc poprawy jakosci dzwieku bez wydawania mnooostwa pieniedzy. A Wy jak myslicie?

• 2 tygodnie później...

Garsc parametrow toru audio Philipsa 960dvd:

DA Converter 24 bits, 96 kHZ

4 Hz – 20 kHz (44,1kHZ)

Signal-Noise (1kHz) – 113 dB

Dynamic Range (1kHz) – 113 dB

Crosstalk (1kHz) – 120 dB

Distortion and Noise - -97 dB

A ja doleje oliwy do ognia. Wedlug mnie warto miec osobne CD i DVD ( nie mowie o drogich DVD do SACD itd). Sam sie przekonalem ze moje CD odtwarza lepiej niz DVD a pozatym nie piluje DVD sluchajac muzyki. W ten sposob zywotnosc urzadzenia wzrasta. Lepiej miec 10 par butow niz pilowac jedne ktore po miesiacu sie rozleca:)))))))))

To ja jeszcze poprosze o krotka lekcje. Ten moj dvd Philips 960 ma podobno dwa niezalezne mechanizmy laserowe, jeden do odtwarzania dvd drugi cd. Czy to oznacza, ze odtwarzajac cd nie niszcze laseru dvd? A moze jest inaczej? Moze mi ktos na to pytanie odpowiedziec? Kupilem go uzywanego, wiec moze wkrotce nadejdzie czas na zmiane lasera? Slyszalem, ze w odtwarzaczach dvd ich zywotnosc wynosi 3-4 lata!?

W sumie uwazam, ze sprzet jest fajny, choc gdybym mial rzeczywiscie wydac na niego 800 Euro, a wiec tyle ile kosztowal nowy, to rzeczywiscie kupilbym osobno odtwarzacz cd i do tego pewnie dvd z tych tanszych.

Myslę że troszkę przesadzacie i polemizował bym z Wami.

W sumie zależy jakie kto ma wymagania.

Generalnie można by przyjąć zasadę że CD będzie miało lepszy dźwięk niż DVD do powiedzmy 3-4 tyś zł ale są wyjątki.

Myslę że DVD 900 Denona jest tego świetnym przykładem, że kto nie jest jakimś maniakalnym audiofilem to będzi więcej niż zadowolony z jakości dźwięku na tym DVD.

Oczywiście zgadzam się że niektóre tańsze DVD niedorównują odtwarzaczom CD nawet tym 10-letnim.

Główny zarzut to obcinanie wysokich tonów i gorsza szegółowość.

Ale DVD Denona mogę polecić.

Co do tego porównania że lepiej mieć osobno CD i osobno DVD bo dłużej będą chodzić (podobnie jak 10 par butów zamiast 1 pary) to i tak i nie.

Może lepiej "zedrzeć" jedno DVD Denona i za te X lat kupić sobie lepszy nowocześniejszy model np. z nagrywarką i twardym dyskiem (kiedyś napewno będą mieć bardziej przystępną cene) niż nakupować teraz sprzętu na 30 lat urzytkowania bo za 5- 10 lat i tak będzie to przeżytek !

Ale nich sobie każdy robi jak mu pasuje !

Pozdrawiam

A moze szanowni koledzy podpowiedza mi jeszcze jak dowiedziec sie jaki transport zastosowal Philips w tym modelu? Podejrzewam, ze jest to 9-tka, ale nigdzie nie moge znalezc na ten temat informacji. Czy jest to gdzies wyraznie zaznaczone, tak zebym rozbierajac go mogl sam znalezc oznaczenie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.