Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk stereo na DVD

adher

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o Wasze rady: jaki odtwarzacz DVD (rynek nowych lub uzywanych - czyt. starszych urzadzen) moglbym wpiac w tor stereo ( porzadne audiofilskie zrodlo dzwieku mam nadzieje kupic sobie dopiero za jakis czas- na razie mnie nie stac).

Na razie mam wysoki model CD Technicsa, ale wydaje mi sie, ze juz DVD Denon 900 moglby zmienic tu cos na lepsze (konstrukcje te dzieli 10 lat!), przynajmniej tyle wnioskuje z opisow w prasie fachowej.

Najwazniejsze sa dla mnie:

1.solidny naped (moze dokupie tylko przetwornik D/A?)

2.dobra jakosc dzwieku stereo (przez kolejne kilka lat nie zamierzam kupowac glosnikow! Dwa ktore mam w zupelnosci mi wystarczaja;)

3.przyzwoita elektronika (firmowe i nowoczesne przetworniki audio)

4.dobre zasilanie

5.obraz

Dzieki za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/3491-d%C5%BAwi%C4%99k-stereo-na-dvd/

Polecam Philips DVD963SA. Nie wiem czy cenowo mieci sie w tym co planujesz wydac. Jest to wyjatkowo dobrze brzmiacy odtwarzacz DVD. Bonusem jest mozliwosc odtwarzania SACD.

Pozdrawiam,

Parsec

Posiadam Harman Kardon DVD 30. Dzwięk w stereo i kine super podobno dzięki zastosowaniu audiofilskiego przetwornika Wolfson 24bit/192 KHz Stereo DAC. Wraz z amplitunerem HK AVR 5550 gra nieporównywalnie do mojego poprzednika Sony DVP-525. pozdrawiam, Adam

Fajnie że na KD cos się zaczyna dziać.

Jesli chodzi o stereo w DVD to wszyscy znają moje zdanie- koniecznie nowe formaty. Nawet jesli będziesz słuchał w trybie stereo i tak poprawa bedzie wielka. Wydasz teraz grosze na SACD/DVDAudio, a w przyszłości będziesz sie cieszył wspaniałymi nagraniami. Z płytami CD lepiej dać sobie spokój.

życzliwi ludzie doradzają poważne konstrukcje na układach Wolfsona a tutaj...

STAR TREK - NEW GENERATION

The Amazing Integrated Audio Chipset by Matsushita

S75

........

cisza

.......

przy budzetowych odtwarzaczach sacd czy dvd-audio to guzik Ci z tych formatow bo i tak to cieniutko gra (Panasonic ,czy pioneer domyslam sie ze 565) a plyt nie ma wcale albo sa za drogie(przynajmniej wsrod muzyki ktorej ja slucham) , za ta cene to chyba lepiej nastawic sie na ogladanie koncertow w dts.

aha moj kolega smieje sie ze mnie bo kupil logitechy z-680 thx do komputera i gada wszystkim ze chociaz moj system kilka razy drozszy to nie robi umc umc, i ze jego sub to tak dudni ze moj to sie chowa a same mp3 tylko puszcza i teraz wszyscy na wsi smieja sie ze mnie ze plastikowe kolumny lepsze tethysów.pomocy

Witam

Goraca polecam DVD-A/V Toshibe SD - 900E. Jako CD sprawdza sie genialnie, zdeklasowala Denona 2560 uzywanego poprzednio. Z fjuczerow ma odczyt DVD-A i MP3 [co ciekawe ten ostatni nigdzie nie jest opisany w istrukcji ani na odtwarzaczu]. Z rzeczy nieco audiofilskich ciezka jak wzmacniacz, miedziowane chassis, bardzo sensownie wygladajacy tor sygnalu i przetworniki. Tak poza tym najwyzsze DVD Onkyo Grand cos tam, to wlasnie eklektronika z SD-900E opakowana troche dodatkowymi wejsciami- wyjsciami.

Jak ktos znajdzie mi gdzies do kupienia w polsce SD-9500 [to samo co SD-900E] tylko z XLR-ami na wyjsciu] to moge rozstac sie z moja za jakies normalne pieniadze..

do sonofaguna:

Heh, to ze twoj system jest kilka razy drozszy od czegos innego kompletnie o niczym nie swiadczy. Znam jedna instalacje gdzie wpakowano w sprzet kilkadziesiat tysiecy zlotych [dobrze ponad 50] i dzwiek jest gorszy od jakiejs ciut lepszej budzetowki. Kwestia dobrania komponentow i PRZEDE wszystkim akustyki pokoju.

A z tych Logitechow przestan sie bezsensownie smiac tylko idz ich posluchaj-zapewniam, ze ZDZIWISZ SIE [polecam konfiguracje z uzyciem przetwornika bedacego w komplecie i wejsciu z sygnalem po cyfrze.

Sa to najlepsze znane mi do tej pory zestawy dedykowane do komputera. Co wiecej, po prostu deklasuja one wlasnie jakoscia dzwieku wszystkie inne komputerowe badziestwa, jakch sporo zdarzylo mi sie, w zyciu slyszec. Niestety cene maja teoretycznie nieakceptowalna, ale jezeli ktos chce zbudowac sobie tor wlasnie w oparciu o PC [a niektorym to w zupelnosci wystarcza] to jest to w tej chwili jednyny znany mi zestaw ktory moge polecic w ciemno.

PS. Nie pracuje w Logitechu :))))))))

logitechy ma moj bray takze sluchalem ich, i to kompetnie dla mnie nie nadaje sie do sluchania muzyki ,w kinie jest lepiej, a w ogole to chodzilo mi o przedstawienie roznicy gustow muzycznych a nie smianie sie z glosnikow bo to przeciez z moich sie smieja

Pioneer 7xx, używany też bywa trochę drogi,ale gra jak cd do 2000zł, a więc nieźle, Onkyo, szczególnie te trochę starsze modele są bardziej audiofilskie. przemyśl swoją decyzję, bo ja postawiłbym teraz na pioneera 656a, czyta wszystko ,więc przyszłościowy, sacd i dvd-audio gra super, cd jak kompakt między 1000-1500 zł, a więc znowu nieźle.Kupiłem na allegro za 1600zł i jestam bardzo zadowolony. Oczywiści 757 jest lepszy, ale ta kasa.Mój wzmak to Onkyo 9911 integra, b&w 603s3 lub 602(zależy co podepnę) cd integra 9711. Pisze to, bo po podpięciu pioneera byłem zaskoczony na plus, grał jak cd onkyo, a to przecież wyższa półka. Postęp w dvd idzie bardzo szybko, można już myśleć o dvd jako źródle cd. pozdr.

• 4 tygodnie później...

Adher:

".... jaki odtwarzacz DVD (rynek nowych lub uzywanych - czyt. starszych urzadzen) moglbym wpiac w tor stereo ( porzadne audiofilskie zrodlo dzwieku mam nadzieje kupic sobie dopiero za jakis czas- na razie mnie nie stac)...."

Najwazniejsza informacja brakuje -> za ile?

Bez tej informacji mozesu liczyc z odpowiedziami od 60,-EUR (tevion) po 10.000,-EUR (Proceed, Lexicon,...)

Co rozumiesz pod "....audiofilskie zrodlo dzwieku mam nadzieje kupic sobie dopiero za jakis czas"

- co jest audiofilskie

- za jaki czas (mozliwe ze za jakis czas dostaniesz tylko multichanal)

xajas

www.jaschiks.com

Gość Przemski

(Konto usunięte)

jeśli miałbym słuchać muzyki stereo na odtwarzaczu DVD wybrałbym HarmanKardon lub DENON. Co do pierwszej marki to słyszałem że są niezwykle awaryjne, np sprzedawany obecnie niedrogo na allegro DVD-5 (ponoć rewelacja) ma straszną opinię jeśli chodzi o trwałość. Słuchałem Denon DVD1400 i byłem usatysfakcjonowany. Sam zastanawiam się czy nie liepiej posiadać osobny odtwarzacz CD i osobny DVD.

Cieszę się że stereo przestaje już dominować na forum. robi się przez to ciekawiej. Szkoda tylko że dość długa dyskusja kończy się znowu stwierdzeniem (pewnie celowym) że lepiej 2 źródła oddzielne do DVD i CD. Jeszcze ktoś młody i niedoświadczony weźmie to serio i kupi 2 sprzęciory.....

Podsumowując- jesli kupować coś na dzień dzisiejszy to tylko DVDAudio/SACD bo to gra duzo lepiej w każdym przedziale cenowym w stosunku do CD. Kiedys przedstawiłem na forum takie rozumowanie:

1- CD- sygnał z marnego 16 bitowego źródła poprawiany w nieskończoność ciągłym wymienianiem ultradrogich klocków

2- dvdaUDIO/sacd- doskonały gesty zapis wymagajacy jedynie przeniesienia czystych informacji na głośniki.

W bezpośrednim porównaniu na 2 torach za podobną kasę zawsze nowe formaty wypadaja lepiej.

... wtakim razie co byscie proponowali do "dokupienia" do standardowego DVD-video ( lub wymiane - mój Pionneer choć gra i odtwarza naprawde niezle ale to juz 4 letnia historia) do kwoty 2000 - 2500 zł. ? Licze na zetelne prpozycje ...

A co z Philipsem 960 DVD. Naprawde nikt nic nie wie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z tego co wyczytałem z opisu na

Ukryta Zawartość

wyraźnie wynika że jest to model troszkę stary gru 2000 i z niezbyt dobrymi recenzjami co do jakości obrazu. :) Adam

Ukryta Zawartość

Dzieki,czytalem to juz wczesniej.Jak wyzej pisalem na jakosci obrazu nie zalezy mi zanadto.Dziwi mnie jedynie,ze w Polsce ten model jest zupelnie nieznany?Chcialbym sie dowiedziec co ma "w srodku" a tego nie ma nigdzie napisanego:(

• 3 tygodnie później...

Tak więc kupiłem dvd Philipsa 960. Pierwsze wrazenia: wyglada suuuuper, tylko ten pilot... Obraz calkiem przywoity, jesli idzie o dzwiek to podlaczalem z pewna obawa, ale na szczescie zabrzmialo niezgorzej. Technics poszedl poki co w odstawke. Pojawil sie bas, ktorego przy cd technicsa nie bylo, dzwieki oderwaly sie wreszcie od glosnikow, lepiej zarysowana jest scena i lokalizacja muzykow. Troche zgubily sie gdzies wysokie tony:(

Naturalnie postanowilem go otworzyc i tu szok! On nie ma wcale zasilania?! Jest cos jakby transformator, ale... A moze to tylko wiekszy kondensator? Poza tym nie ma zadnych kondensatorow w sekcji zasilania:(

Chetnie oddalbym go do jakiego tuningu, zeby wprowadzic mu przyzwoite zasilanie. Myslicie, ze warto? Wydaje mi sie,ze drzemia w nim spore mozliwosci, ale z takim zasilaniem... Moze ktos w Was by sie tego podjal, a moze moglibyscie mi kogos polecic w zachodniej Polsce?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.